Cui ar trebui să-i fie frică de rujeolă și de ce? Conduita în caz de îmbolnăvire explicată de un medic

Rujeola este o boală prioritară, inclusă în sistemul de alertă în România, potrivit Ordinului MS nr. 860/2004. Țara noastră care se află în plină epidemie de rujeolă la nivel național, are o rată de 9,6 cazuri raportate la 100.000 de locuitori, însumând 1.855 de cazuri. UNICEF susține că numărul cazurilor de rujeolă în Europa și Asia Centrală au crescut vertiginos cu 3000% în acest an față de anul trecut și că sporirea numărului se datorează unui regres al acoperirii vaccinale în rândul copiilor din întreaga regiune. Plecând de la datele prezentate de Ministerul Sănătății, de UNICEF, de ,,Îndreptar de vaccinare în cabinetul medicului de familie”, ediția a II-a, Videomedicina.ro a stat de vorbă cu dr. Raluca Ghionaru, medic de familie în București și vicepreședinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) despre epidemia de rujeolă din România.

Dr. Raluca Ghionaru

AREPMF a publicat și distribuit la medicii de familie din România cea de-a doua ediție a cărții ,,Îndreptar de vaccinare în cabinetul medicului de familie”, în care prezintă și infecțiile cu virusul rujeolic și situația din Europa și din România, conform rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății.

De la 1 august 2017 și până la 31 iulie 2018, 30 de țări ale UE/EEA au raportat 14118 cazuri de rujeolă. Din 1 martie 2019 până în 29 februarie 2020, au raportat 29 de țări ale UE/EEA și UK 436 cazuri de rujeolă. În ,,Îndreptar de vaccinare în cabinetul medicului de familie” România figurează cu 20.204 cazuri confirmate de rujeolă și raportate până la 17.07.2020, din care 64 de decese.

În acest context, în care deja epidemia de rujeolă declarată oficial de Ministerul Sănătății pe 5 decembrie 2023 a făcut o victimă, s-a înregistrat un prim deces la un copil în vârstă de 7 luni, cui ar trebui să-i fie frică de rujeolă și de ce?

Dr. Raluca Ghionaru: Rujeola este o boală infecto-contagioasă care poate avea urmări severe. De aceea, toate persoanele care nu sunt vaccinate sau care nu au trecut prin boală sunt la risc de a face boala, complicații severe și chiar deces.

Cât de mare e riscul de deces prin pojar?

Dr. Raluca Ghionaru: Unul din patru pacienți cu rujeolă au nevoie de internare și aproximativ 1-2 la 1000 de îmbolnăviri se soldează cu deces, conform datelor OMS.

Două doze de vaccin protejează pe viață împotriva rujeolei?

Dr. Raluca Ghionaru: Da, se consideră că la persoanele imunocompetente (cu imunitate bună) două doze protejează pe parcursul vieții. Există însă și pacienți care au nevoie de protecție suplimentară și aceștia pot primi indicația de revaccinare.

Dar una singura?

Dr. Raluca Ghionaru: Protecția este dependentă de perioada de viață în care a fost administrat vaccinul: prima doză administrată înainte de 12 luni de viață protejează doar câteva luni, doza administrată la un an extinde perioada de protecție la câțiva ani, iar rapelul de la 5 ani consolidează răspunsul imun al organismului.

Cât de vulnerabili la rujeolă sunt adulții care nu au fost vaccinați în copilărie și cum evoluează la adulți?

O parte dintre adulții care nu au fost vaccinați în copilărie au dezvoltat imunitate naturală în urma infecției cu virusul rujeolos. Aceia care nu au trecut prin boală pot dezvolta forme variate de manifestare, inclusiv complicațiile neurologice sau deces.

Ce pot să facă adulții pentru a se proteja de rujeolă?

Dr. Raluca Ghionaru: Singura metodă eficientă de protecție este vaccinarea, indiferent de vârsta pacienților.

Care sunt complicațiile rujeolei la copii, gravide, adulți?

Dr. Raluca Ghionaru: Cele mai expuse categorii de pacienți la complicații sunt copiii sub 5 ani, adulții peste 20 de ani și  femeile gravide. Complicațiile comune ale rujeolei sunt otita (afectarea urechii) și diareea. Există însă și complicații severe, cum sunt pneumonia și encefalita (cea mai de temut este panencefalita subacută sclerozantă). În cazul în care acestea evoluază sever, ele pot lăsa sechele neurologice definitive, surditate, complicații respiratorii sau pot duce la deces. În timpul sarcinii, rujeola poate duce la pierderea acesteia sau poate produce malformații la făt.

Care este conduita în caz de îmbolnăvire: părinte cu copilul care are rujeolă, adultul cu pojar?

Dr. Raluca Ghionaru: Indiferent de vârsta pacientului, suspiciunea de rujeolă presupune adresarea către serviciul de boli infecțioase, în vederea confirmării prin analize specifice și pentru evaluarea modului în care virusul a afectat organismul. Rujeola presupune izolarea pacientului, atât pentru protecția celor din jur, cât și pentru a-l proteja pe el de suprainfecția cu alte virusuri sau cu bacterii. Uneori boala poate fi urmărită la domiciliu, alteori este nevoie internarea.

Cât credeți că ar putea dura epidemia aceasta de rujeolă?

Dr. Raluca Ghionaru: Având în vedere acoperirea vaccinală sub nivelul care să asigure protecția populației prin imunitatea de cohortă, epidemia poate evolua rapid și este greu de estimat numărul de cazuri sau perioada pe care se va extinde, dar epidemia anterioară, din perioada prepandemică, ne-a demonstrat că este greu de stăpânit și că sunt cazuri cu evoluție imprevizibilă și, din păcate, și cu deces. Numărul cazurilor este deja în creștere alarmantă, conform datelor oficiale.

Datele din România oferite de INSP în perioada 01.01.2023-10.12.2023 arată că au fost notificate 2010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de județe și în Municipiul București. Cele mai multe sunt în judeţul Mureş – 628, urmat de judeţul Braşov – 344 de cazuri și București 290.

Datele UNICEF arată că sunt 30.601 cazuri de rujeolă confirmate în Europa și Asia Centrală între ianuarie și 5 decembrie 2023, față de 909 pe tot parcursul anului 2022.

Rata cazurilor de rujeolă în Europa și Asia Centrală aproape s-a dublat între octombrie și noiembrie 2023.

Cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă este raportată în Kazahstan, cu 69 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 13.254 de cazuri, conform ultimelor date disponibile. Kârgâzstan are a doua cea mai mare rată a cazurilor de rujeolă, cu 58 de cazuri la 100.000 de locuitori, însumând 3.811 cazuri.

Foto: bilanol / elements.envato.com

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe WebsiteFacebook,YouTubeInstagramTwitter.

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

România pe harta Europei, pusă de pacienții cu distonie. Adunarea Generală a organizației Dystonia Europe la Timișoara

Reprezentanții asociațiilor de pacienți cu distonie din  20 de țări din Europa își dau întâlnire …