Amploarea impactului gripei asupra vieții de zi cu zi a celor afectați este subestimată și înțeleasă greșit. Se trece mult prea ușor peste diagnosticul de gripă, deși din gripă se poate muri. ,,Din păcate, în mintea noastră, în mentalul colectiv vaccin egal copil, lucru eronat cu totul, pentru că și populația vârstnică trebuie să devină o populație căreia să i se adreseze programe de vaccinare”, a declarat profesor universitar dr. Sorin Aramă de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, în cel de-al treilea episod al serialului Videomedicina.ro despre gripa la vârstnici și vaccinurile gripale dedicate acestora.
Studiile arată că în primele trei zile după o infecție gripală, un adult peste 40 de ani are un risc de 8 ori mai mare de a face un accident vascular cerebral și de 10 ori mai ridicat de a suferi un atac de cord.
Gripa are un impact semnificativ asupra vârstnicilor, determinând rate crescute de mortalitate și o scădere semnificativă a calității generale a vieții, în special a celor care se confruntă cu afecțiuni cronice.
Există însă vaccinuri gripale îmbunătățite, care includ o concentrație de patru ori mai mare de antigene comparativ cu vaccinurile gripale standard, și care oferă protecție dincolo de gripă adulților cu vârsta de peste 60 de ani.
,,Subiectul adaptării vaccinurilor la grupa de vârstă este foarte important și intens studiat, mai ales în ultimii ani. Lumea medicală încearcă să găsească măsuri pentru a combate imunosenescența, respectiv o alimentație sănătoasă, condiții bio-psiho-sociale mai bune, integrare socială, renunțarea la fumat, activitate fizică. Se caută noi terapii pentru a încetini îmbătrânirea și, nu în ultimul rând, programe de vaccinare adaptate adultului. Și unul din modurile prin care producătorii de vaccin încearcă să treacă de această barieră a imunosenescenței este să încarce vaccinul respectiv cu mai multe particule prin care să antreneze sistemul imun al pacientului”, a explicat prof. univ. dr. Sorin Aramă de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, care predă imunologie la Facultatea de stomatologie.
S-au creat și sunt în curs de realizare mai multe tipuri de vaccin cu conținut mai mare de antigene.
,,Sunt multe studii derulate pe diverse populații, în special pe populației vârstnice, care au demonstrat că aceste vaccinuri cu doză mare de antigen în niciun caz nu sunt mai periculoase. Vaccinurile special create pentru pacienții cu imunosenescență, cu doze mai mari de antigen, au avut rezultate foarte bune la indivizii la care au fost administrate, în sensul protecției contra infecției cu virusuri gripale și a protecției în special contra formelor grave de gripă, dar și în cadrul acestei reîntineriri a sistemului imun, adică oprirea sau chiar reversibilitatea fenomenelor de imunosenescență”, a spus profesorul.
Odată cu trecea prin viață și cu intrarea în decada a șasea, a șaptea de viață apare un fenomen fiziologic de îmbătrânire.
,,Ne pare rău, nu putem să ne opunem acestui proces fiziologic, ce afectează și sistemul imun și în ultimii ani, acestui proces de îmbătrânire a sistemului se acordă o importanță deosebită de către oamenii de știință, dintr-un motiv foarte simplu. Această populație îmbătrânită va încărca din ce în ce mai mult sistemul de sănătate. Dintr-un motiv foarte simplu pacientul vârstnic are mai multe boli decât tânărul, vorbind statistic. Ori pentru a face un sistem de sănătate cât mai adaptat nevoilor sociale, medicii trebuie să găsească niște căi pentru a păstra cât mai mult sănătatea pacientului de vârsta a treia, iar pacientul vârstnic să nu fie o povară pentru familie, să nu fie o povară pentru societate, pentru sistemul medical și una din componentele acestei păstrări a tonusului sistemului imun, este să găsim moduri de a lupta împotriva imunosenescenței”, a precizat prof.dr. Sorin Aramă.
Află:
De ce gripa este un pericol pentru vârstnici
Vaccinul gripal antrenează sistemul imun
De ce este mai bine să fii protejat prin vaccinare decât să îți asumi riscul trecerii prin gripă
__________________
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe Website, Facebook,YouTube, Instagram, Twitter.
© europontis.com | videomedicina.ro