Atrezie intestinală versus stenoză intestinală – explicațiile unui reputat chirurg austriac

O formă frecvent întâlnită de anomalie gastro-intestinală este atrezia jejuno-ileală, o afecțiune în care un segment al tractului gastro-intestinal nu se formează sau se dezvoltă anormal. Boala duce la ocluzia intestinului. În exclusivitate pentru Videomedicina.ro Ass. Prof. Priv.- Doz. Dr. Ștefan RISS, Specialist chirurgie la spitalul Wiener Privatklinik oferă pe înțelesul tuturor explicații despre artezie și stenoză intestinală.

Care este diferența dintre atrezia intestinală și stenoza intestinală?

Atrezia intestinală este o malformație congenitală a tractului gastrointestinal care provoacă simptome încă din copilărie.

În schimb, stenoza intestinală este o îngustare dobândită a lumenului intestinal care apare mai ales la vârsta adultă.

Ce părți ale intestinului sunt cel mai frecvent afectate de fiecare dintre aceste afecțiuni?

Atreziile intestinale afectează adesea duodenul și rectul. Stenozele intestinale pot apărea în tot tractul gastrointestinal și sunt grupate în intestinul subțire și gros, în funcție de cauză.

Care sunt cauzele potențiale?

Cauzele atreziei intestinale nu sunt pe deplin cunoscute. O lipsă de recanalizare a lumenului intestinal sau un flux sanguin redus în timpul dezvoltării embrionare sunt cauze posibile.

Stenoza intestinală poate avea cauze diferite. Complicațiile ca urmare a unei boli inflamatorii intestinale sau a unor tumori la nivelul intestinului subțire și gros duc uneori la o îngustare a lumenului.

Diferă simptomele pentru fiecare afecțiune și/sau în funcție de vârstă?

Atreziile sunt de obicei observate în perioada neonatală, în special dacă afectează tractul gastrointestinal superior.

Stenozele se dezvoltă adesea mai lent. Pacienții dezvoltă dureri abdominale după o masă și observă că digestia se modifică. Persoanele afectate raportează, de asemenea, senzație de balonare, greață și vărsături. Cu cât stenoza este mai severă sau cu cât lumenul rămas este mai mic, cu atât simptomele sunt mai severe și mai intense. În cazul în care lumenul este complet restrâns, apare o obstrucție intestinală. Aceasta este o urgență și necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală.

Cum sunt diagnosticate și care sunt cele mai frecvente teste de diagnosticare?

Diagnosticul depinde de simptome și de boala de bază. La început, este necesară o anamneză amănunțită pentru a stabili examinările ulterioare. Printre posibilele instrumente de diagnosticare se numără gastroscopia, colonoscopia, tomografia computerizată și, în anumite situații, ecografia.

Care sunt opțiunile de tratament?

Tratamentul depinde de boala de bază și de gravitatea stenozei. De exemplu, dacă stenoza se datorează unei boli inflamatorii intestinale, o opțiune de tratament este reprezentată de medicamente. Cu toate acestea, cel mai adesea, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina îngustarea.

Vezi și: Demența fronto-temporală, explicată de prof. dr. Dan Rujescu, cercetător în topul celor 5% oameni de știință ai lumii

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe WebsiteFacebook,YouTubeInstagramTwitter.

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Mariana Semenyuk, Polonia: Medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina ar putea umple o parte din lipsa de personal din Europa. Polonia un exemplu privind integrarea în muncă

3.930 de medici și stomatologi ucraineni au primit o decizie pozitivă în legătură cu depunerea …