De ce te îngrași în perioada postului. Greșeli în alimentație identificate de dr. Anca Hâncu

Postul este o practică spirituală, religioasă. Persoanele care țin post renunță la anumite activități, dar și la anumite alimente pentru o perioadă de timp. Unii oameni din dorința de-a pierde kilograme în plus adoptă postul alimentar pentru a profita de beneficiile acestuia asupra sănătății și s-a tot vorbit în ultima vreme despre postul intermitent, la mare modă în această perioadă. ,,Orice model alimentar bazat pe consum de plante are mare succes, dar și beneficii fantastice, mai ales pe termen lung asupra sănătății”, a declarat dr. Anca Hâncu, medic generalist, nutriționist, doctor în științe medicale, prezentă în calitate de speaker la conferința ,,Descoperiți posibila cheie a longevității și vitalității – Nutriție bazată pe știință”, organizată de compania Pharma Nord.

În general, postul alimentar poate duce la pierderea în greutate, dar există și situații în care unii oameni iau o creștere în greutate:

,,Restricția de proteine și grăsimi de origine animală ne aduce problema aportului de proteine, mai ales de proteine complete, pentru că proteinele din sursa animală sunt complete, conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care noi trebuie să-i aducem din afară, nu-i putem produce și atunci va fi nevoie să facem o combinație de proteine din surse vegetale. Foarte multe persoane nu știu acest lucru. Nu consumă suficientă linte, mazăre, năut, ciuperci, sursele clasice de proteine vegetale care trebuie combinate sau soia și quinoua care conțin proteine complete și atunci apare lipsa de sațietate. Nu se statură, le e foame și vor mânca în exces dulciuri. Se duc spre zona de carbohidrați și mai ales carbohidrați rafinați și foarte concentrați, ceea ce face ca de multe ori aceste persoane să se îngrașe în perioada postului. Asta pentru că nu au știut să înlocuiască corect și să-și aducă aportul complet de proteină sau grăsimi sănătoase”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic acreditat în medicina stilului de viață, reprezentant pentru România al Organizaţiei Europene de Medicina Stilului de Viaţă și secretar general al acestei organizații.

După perioadele de post, unele persoane pot simți nevoia de a compensa lipsa alimentelor consumând mai multe calorii decât în mod obișnuit. Acest comportament poate contracara efectele pierderii de greutate din timpul postului. De exemplu, lactatele și carnea interzise pe perioada postului Crăciunului sau al Paștelui, potrivit tradiției ortodoxe, dacă sunt ulterior consumate în exces și în combinații nesănătoase pot duce la acumularea de kilograme în plus.

La începutul unui post, organismul poate reacționa prin reducerea ratei metabolice pentru a conserva energie. Acest lucru poate face ca arderea caloriilor să fie mai eficientă, ceea ce ar putea contribui la creșterea în greutate în cazul unor alegeri alimentare necorespunzătoare.

Unele persoane pot reține apă în timpul sau după post, ceea ce poate duce la creșterea temporară în greutate. Aceasta nu este creștere în greutate în sensul clasic al acumulării de grăsime, ci mai degrabă o schimbare în nivelul de hidratare.

Postul prelungit, precum și stresul prelungit asupra organismului pot duce la creșterea nivelurilor hormonale, cum ar fi cortizolul. Acest lucru poate afecta metabolismul și, în unele cazuri, poate contribui la acumularea de grăsime în anumite zone.

Creșterea masei musculare ar putea fi un alt efect al postului.  Dacă o persoană combină postul alimentar cu exerciții fizice regulate, este posibil să observe o creștere în masa musculară. Mușchii pot cântări mai mult decât grăsimea, iar aceasta poate contribui la o creștere în greutate, chiar dacă procentul de grăsime corporală scade. Dar medicul Anca Hâncu recomandă ca adulții și copiii să facă mișcare.

,,În România se face foarte puțină mișcare. Copiii trebuie stimulați și noi, de altfel să facem mișcare. Cel mai bun medicament este mișcarea zilnică”, a subliniat medicul nutriționist. Efectele postului alimentar asupra greutății pot varia între indivizi, iar rezultatele pot depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de post, durata acestuia și stilul de viață al persoanei, motiv pentru care este important să consultați un medic înainte de-a vă încumeta să țineți post.

,,Atunci când ținem post, aportul caloric trebuie să fie echilibrat conform cu nevoile noastre energetice. Când mâncăm corect, corpul nostru se menține la aceeași greutate”, a explicat dr. Anca Hâncu, la conferința ,,Descoperiți posibila cheie a longevității și vitalității – Nutriție bazată pe știință”, unde a oferit și câteva tips-uri farmaciștilor prezenți.

,,Trebuie să încercăm să împachetăm diverse dulciuri cu fructe uscate, cu diverse combinații de oleaginoase, cu batoane și să avem o mare moderație în ceea ce le oferim copiilor.”

,,Avem oleaginoase, avem uleiul de măsline, avem verdețuri, legume, poate fi ușor și în post. Condiția e să nu mâncăm prăjeli”.

Veți putea afla mai multe despre nutriția bazată pe știință dintr-un serial video realizat cu dr. Anca Hâncu, ce va fi publicat în 2024 de Videomedicina.ro.

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

 

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Mariana Semenyuk, Polonia: Medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina ar putea umple o parte din lipsa de personal din Europa. Polonia un exemplu privind integrarea în muncă

3.930 de medici și stomatologi ucraineni au primit o decizie pozitivă în legătură cu depunerea …