Dr. Raluca Ghionaru, vicepreședinte AREPMF: ,,Contacții pacienților cu rujeolă nu au contraindicație de vaccinare!”

Numărul cazurilor de rujeolă crește în întreaga lume. Numai anul trecut pojarul a ucis 136.000 de persoane. Decesele cauzate de rujeolă au crescut cu 43% la nivel global în 2022 comparativ cu anul precedent, ca urmare a unei creșteri de 18% a cazurilor de rujeolă, susține Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA într-un nou raport dat publicității. Videomedicina.ro a atras atenția asupra noii epidemii de rujeolă în România, survenită după 7 ani de la precedenta.

În urma materialului publicat au apărut mai multe comentarii în social media cu privire la acest subiect. Videomedicina.ro a preluat întrebarea cititoarei Adriana Vasile și a redirecționat-o către un specialist. Dr. Raluca Ghionaru, medic de familie în București și vicepreședinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a avut amabilitatea de-a răspunde dnei Adriana Vasile.

Redăm mai jos întrebarea și răspunsul:

,,Cât de iresponsabil să fii tu ca autoritate și să recomanzi vaccinarea în plină epidemie? Dacă un părinte decide să-și imunizeze copilul când acesta e infectat și se află în perioada de incubație? L-ai terminat pe veci. Iar dl ministru a specificat pentru ce a declarat epidemie de rujeolă. Nu pentru a limita împrăștierea virusului, ci pentru a vaccina copiii. Și, de ce, dacă e epidemie de rujeola, trebuie să vaccinezi copiii pentru alte două tulpini de virus? Vaaaai, câte întrebări fără răspuns! Oficial, nu fake news”.

Dr. Raluca Ghionaru
Dr. Raluca Ghionaru

Dr. Raluca Ghionaru: Vaccinarea unui pacient la care nu se cunoaște statusul imun anterior nu este contraindicată, dimpotrivă este recomandată. Contacții pacienților cu rujeolă nu au contraindicație de vaccinare. Unele sisteme sanitare recomandă chiar vaccinarea cât mai devreme (în primele 72 ore după contactul posibil infectant) pentru a preveni infecția sau pentru a modifica evoluția acesteia înspre forme mai ușoare.

În 2022, s-au confruntat cu focare mari de rujeolă 37 de țări, cu 15 mai mult  în comparație cu 2021.

Rujeola poate fi prevenită printr-o vaccinare în două doze, dar aproape 22 de milioane au omis prima doză de vaccinare și alte 11 milioane au ratat a doua.

Rata globală de acoperire a vaccinului este de 83% pentru prima doză și 74% pentru a doua, cu mult sub acoperirea de 95% în două doze, care creează imunitate de turmă și protejează comunitățile de focare.

„Creșterea numărului de focare și decese de rujeolă este uluitoare, dar, din păcate, nu este neașteptată, având în vedere scăderea ratelor de vaccinare pe care le-am văzut în ultimii câțiva ani”, a declarat John Vertefeuille, directorul Diviziei globale de imunizare a CDC, într-un comunicat de presă al CDC.

Citiți și interviul cu dr. Raluca Ghionaru, medic de familie în București: Cui ar trebui să-i fie frică de rujeolă și de ce? Conduita în caz de îmbolnăvire explicată de un medic

__________________

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe WebsiteFacebook,YouTubeInstagramTwitter.

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

România pe harta Europei, pusă de pacienții cu distonie. Adunarea Generală a organizației Dystonia Europe la Timișoara

Reprezentanții asociațiilor de pacienți cu distonie din  20 de țări din Europa își dau întâlnire …