În România sunt peste 4 milioane de persoane cu obezitate. Previziunile medicilor endocrinologi pentru anul 2035 arată că prevalența obezității va crește de la 22% cât este în prezent la 35%. Ca orice boală cronică, obezitatea vine cu diverse complicații și dintre cele mai frecvente, uneori și grave, sunt cele metabolice, în special din sfera cardiovasculară, incluzând și hipertensiunea arterială, supranumită „ucigașul tăcut”. ,,Întâlnim hipertensiunea arterială la peste 50% dintre pacienții obezi, poate chiar la 70-80% dintre ei”, a semnalat Șef lucr. dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă, în primul episod al serialului ,,Când hipertensiunea arterială nu vine singură”, realizat de Videomedicina.ro.
Hipertensiunea arterială (HTA) este o problemă importantă de sănătate publică, fiind principalul contribuitor (62%) la mortalitatea prin boli cardiovasculare din România, acestea din urmă determinând cele mai multe decese din țara noastră (57%). Mai trist este că peste 20% dintre români nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia.
,,Hipertensiunea arterială este foarte frecventă la persoanele cu obezitate. Se știe acest lucru observăm în practica de zi cu zi, dar există și studii care au arătat că pe măsură ce crește indicele de masă corporală, care este un fel de raport între greutate și înălțime, crește și tensiunea arterială. Așadar, cu cât cântărim mai mult pentru o înălțime dată, cu atât valorile noastre tensionale vor fi mai mari. Dacă scădem în greutate, obținem și scădere tensională de circa 10mm Hg pentru tensiunea arterială sistolică la fiecare 10kg pierdute în greutate”, atrage atenția dr. Ana-Maria Vintilă.
În ceea ce-i privește pe românii supraponderali și obezi, unii dintre ei sunt surprinși când află că au și hipertensiune arterială.
,,Sunt două categorii de oameni, o parte dintre ei, într-adevăr, se arată surprinși. Ei nu se consideră bolnavi. Pentru ei, obezitatea nu este o suferință. Este o provocare să le arătăm că obezitatea este, din păcate, boala lor și că obezii fac hipertensiune arterială, au risc să dezvolte diabet zaharat și toate celelalte complicații. Apar și evenimente în timp. Se poate întâmpla să dezvolte ateroscleroză accelerată, să facă infarct miocardic, accident vascular cerebral. Sunt și alți pacienți care conștientizează faptul că nu este bine să fie obezi și că acest lucru poate să atragă complicații. Ei se luptă cumva cu greutatea și doresc să stăpânească această problemă, însă nu au reușit să găsească formula optimă și e bine de știut că pot găsi un ajutor de nădejde atât în medicul nutriționist, cât și medicul cardiolog și medicul de familie”, a afirmat cardiologul Ana Maria Vintilă.
Un pacient obez cu hipertensiune arterială față de un pacient cu greutate normală care este hipertensiv are mai multe riscuri de-a dezvolta alte boli, de-a face complicații.
,,Cu cât se asociază mai mulți factori de risc, cu atât riscurile cresc și s-a demonstrat că aceste riscuri cresc exponențial. Ele nu doar se însumează, dar dacă avem toți factorii de risc, atunci avem de-a face cu un risc foarte mare de a dezvolta infarct miocardic acut, accident vascular cerebral sau, în orice caz, evenimente care pot duce chiar la deces, la mortalitate de cauză cardiovasculară. Așadar, evident că un hipertensiv obez este expus unui risc suplimentar față de un hipertensiv care nu are obezitate. Fiecare factor de risc în sine vine cu aportul său nefavorabil la riscul de a dezvolta complicații. Partea bună însă este că obezitatea totuși este tratabilă. Obezitatea poate să fie urmărită și gestionată așa cum se cade. Avem măsuri realizate de dietă, exercițiu fizic, un stil de viață sănătos și dacă toate acestea, urmate exact așa cum trebuie, nu dau rezultatul dorit, există și farmacoterapie adresată obezității, există și proceduri chirurgicale, fiecare bineînțeles decisă de către medic și adaptate situației în cauză”, a subliniat Șef lucr. dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă.
Cu cât crește în greutate pacientul, cu atât îi crește și tensiunea arterială mai mult. Este o realitate cu care se poate lupta. Cu cât scade în greutate, cu atât pacientului îi scade și tensiunea arterială. Campania de informare ,,Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! Pentru că așa spun eu!” derulată de Societatea Română de Cardiologie, în care s-a implicat și dr. Ana-Maria Vintilă, a prezentat informații legate de modalitățile în care putem ține sub control tensiunea arterială.
Stilul de viață are o importanță deosebită în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale: obezitatea, sedentarismul, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.
Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:
- Menţinerea sau aducerea greutății la un nivel optim, controlul aportului caloric
- Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație;
- Reducerea conținutului de sare în dietă;
- Antrenament fizic regulat;
- Scăderea consumului de alcool;
- Eliminarea fumatului.
Urmărește și celelalte episoade ale serialului ,,Când hipertensiunea arterială nu vine singură”, realizat de Videomedicina.ro.
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
- Website: https://videomedicina.ro/
- Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
- YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicina_ro/videos
- Instagram: https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
- Twitter: https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com | videomedicina.ro