„Știrile false din domeniul sănătății pot să ucidă” în buletinul european Science+ In Brief

Iubitorii științei din Europa au putut citi în ultima ediție din 2023 a buletinului Science+ In Brief patru subiecte interesante, unul dintre ele publicat de Videomedicina.ro. Dezinformarea despre problemele de sănătate are consecințe grave. O arată un sondaj online inițiat de Videomedicina.ro, 80,2% dintre respondenți consideră că știrile false despre sănătate reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății lor, spun președinții unor asociații de pacienți care au făcut declarații video publicate în articolul multimedia „Știrile false din domeniul sănătății pot să ucidă”, și o declară medicii și autoritățile din România.

 

Moda ieftină chinezească, așa numita „fast fashion”, inundă piața cu microplastic, avertizează Tok FM din Polonia, care explică în newsletterul informativ cu cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est de ce să nu cumpărați „fast fashion” pentru cadoul de Crăciun (și nu doar de Crăciun). Acesta este unul din cele patru subiecte considerate interesante de realizatorii buletinului Science+ In Brief. În ultima ediție a newsletterului, Qubit din Ungaria atrage atenția că s-ar putea ca pisica ta să se confrunte cu epidemiile, la fel și tu, iar The Conversation, Ediția internațională vorbește despre tehnologia care îți fură timpul și cum să te deconectezi.

Printre cele mai importante știri ale ultimei săptămâni din 2023 se află și cea legată de fake news în sănătate, motiv pentru care articolul multimedia „Știrile false din domeniul sănătății pot să ucidă” realizat de Videomedicina.ro a fost preluat de newsletterul european.

,,În urmă cu doar câteva zile, în România, un copil de doar șapte luni a murit din cauza rujeolei. Acest bebeluș s-a infectat de la fratele lui mai mare, nevaccinat. Din nefericire, acesta este doar un exemplu al felului în care dezinformarea ucide oamenii.

Partenerul nostru român, Videomedicina.ro, a analizat îndeaproape consecințele grave ale răspândirii de știri false și de dezinformări medicale.

Conform unui sondaj online inițiat de partenerul nostru, 80,2% dintre respondenți consideră că știrile false despre sănătate reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății lor, iar 79,4% dintre respondenți cred că știrile false despre sănătate le pot pune în pericol sănătatea/viața. Sondajul, realizat cu ajutorul a 727 de participanți, pune în evidență dezinformarea răspândită în domeniul sănătății, 93,1% dintre aceștia confirmând că au avut de-a face cu știri false despre sănătate, în timp ce 48% dintre ei se confruntă frecvent cu astfel de situații.

„Cineva foarte bine intenționat ne explică pe rețelele de socializare că nu trebuie să mai luăm acel medicament, că a găsit un medicament care vindecă diabetul, iar eu am văzut pacienți care au ajuns în stadii foarte avansate de complicații ale diabetului, unii chiar au murit. Da, o știre falsă poate să ucidă prin renunțarea la un tratament cronic pe care îl aveam până atunci, trecând la ceva nou, neverificat”, explică doctorul Nelu Tătaru, președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și fost Ministru al Sănătății în România.

Știrile false, păcălelile și dezinformările legate de problemele de sănătate nu sunt fenomene. „O informație greșită, o abordare greșită a tratamentului poate ucide, iar eu lucrez într-o astfel de patologie, unde de 40 de ani practic avem știri false legate de infecția cu HIV. Există sau nu SIDA? De la începutul istoriei științifice a infecției cu HIV, la nivel mondial au existat și știri false conform cărora infecția cu HIV nu există. Am văzut de aproape 20 de ani, de când sunt în domeniul acesta, oameni care au murit din cauza acestui „fake news”, informație care prinde foarte bine la pacientul care este într-o stare de disperare, într-o stare de negare, într-o stare de tulburare majoră. Pacientul crede și nu-și ia tratamentul”, a declarat Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).  În loc să ducă o viață aproape normală, cu o speranță de viață egală cu cea a persoanelor care nu sunt infectate cu HIV, acești pacienți influențați de dezinformare aleg să nu se trateze și pierd lupta”.

 

În buletinele informative cu cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est realizate săptămânal de Science+ In Brief în 2023 au mai fost preluate alte 5 materiale publicate de Videomedicina.ro, iar în 2022 alte 4 materiale din videomedicina.ro.

Două din șase cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est din această săptămână, aparțin siteului Videomedicina.ro

Videomedicina.ro, de două ori într-o lună în buletinul informativ cu cele mai importante știri științifice din Europa Centrală și de Est

Un material multimedia din videomedicina.ro preluat de un site de știri din Ucraina

Știrile false din domeniul sănătății pot să ucidă

 

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe WebsiteFacebook,YouTubeInstagramTwitter.

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

EXCLUSIV: Larisa Dovgopola, medic de familie și neurolog din Ucraina, refugiat în Polonia: ,,Oportunitatea de a lucra în profesia ta, chestiune de noroc și fericire”

Împreună cu soțul și cei doi copii, ucraineanca Larisa Dovgopola de profesie neurolog și medic …