De ce este mai bine să fii protejat prin vaccinare decât să îți asumi riscul trecerii prin gripă

Gripa afectează persoanele de orice vârstă, dar adulții peste 65 de ani si copiii sub 2 ani sunt deosebit de vulnerabili. La fel și cei care suferă de anumite boli cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau de afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar. Este mult mai bine să fii imunizat prin boală decât prin vaccinuri, acesta este unul din miturile care circulă în popor vizavi de vaccinarea antigripală. În realitate, sistemul imunitar are nevoie doar de o anumită cantitate de informaţie pentru a recunoaşte un microorganism invadant, iar vaccinurile sunt pe deplin capabile să ofere imunitate pe termen lung.

,,Într-adevăr, trecerea prin boală dă o imunitate solidă, cu condiția să scapi. Dacă ești expus unei boli cu risc mare de complicații sau chiar de mortalitate nu e de glumă”, avertizează prof. univ. dr. Sorin Aramă. Medicul predă imunologia la Facultatea de Stomatologie de la UMF Carol Davila și le explică adesea studenților săi că este infinit mai bine să fie protejați prin vaccinare decât să își asume riscul trecerii prin boală. ,,Trecerea prin gripă poate fi ușor de tolerat pentru majoritatea indivizilor. Dar dacă ne referim la indivizii cu anumite particularități, respectiv vârstă, comorbidități, probabilitatea ca aceștia să facă o formă complicată, cu manifestări cardiace, cu insuficiență gravă respiratorie, chiar cu manifestări neurologice este mare. Și atunci de ce să riscăm starea de sănătate sau să riscăm chiar și viața?”

Frica de reacții adverse îi determină pe unii oameni să fie reticenți față de vaccinarea antigripală. Într-adevăr, vaccinurile pot avea efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atât de severe ca bolile respective.

,,Marea majoritate a acestor reacții adverse se rezumă la o ușoară alterare a stării generale, uneori cu puțină febră, cu transpirații. Se întâmplă să apară durere la nivelul injectării, chiar și fenomene inflamatorii. Dar aceste inconveniente nu se compară dacă le punem în balanță cu riscul de a face o formă gravă de gripă sau de infecție COVID. Frica de reacții adverse în niciun caz nu trebuie să fie mai puternică decât dorința de a ne proteja de boli grave. Dacă un produs pentru uz uman ar avea reacții severe frecvente, nu ar fi administrat, ar fi scos din arsenalul terapeutic”, a spus prof. univ. dr. Sorin Aramă.

Peste 90% din decesele asociate gripei se produc în grupele cu risc crescut și în rândul vârstnicilor. În România, numărul îmbolnăvirilor de gripă crește îngrijorător de la an la an. În sezonul 2018-2019 s-au înregistrat cu 65% mai multe cazuri de gripă și cu 55% mai multe decese decât în sezonul 2017-2018. Este de asemenea grav faptul că în sezonul trecut s-au înregistrat decese și în rândul adulților sănătoși.

Ministerul Sănătății a precizat că în România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment, dar odată cu reînceperea școlilor și grădinițelor recomandă vaccinarea împotriva gripei sezoniere a elevilor eligibili și a personalului din unitățile de învățământ, precum și evitarea trimiterii copiilor în colectivități dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră) pentru a preveni răspândirea virusului.

,,Prevenirea infecției gripale se poate face la nivel personal, prin niște metode minime de precauție, respectiv să evităm să fim în contact cu persoane bolnave, să evităm aglomerația, să evităm posibila contagiozitate. Pentru că, atenție, contagiozitatea gripei este foarte mare. Virusurile gripale se răspândesc foarte ușor în populație, așa că în momentul în care mergem în colectivitate și știm că suntem la risc sau doar vrem să ne protejăm, deși poate nu suntem la risc, este bine să apelăm la măști de protecție. Este un element de corectitudine față de cei din jur. Dacă noi avem simptome de răceală, de rinită, de o boală respiratorie, să punem noi mască pentru a-i proteja pe cei din jur. Pentru că noi putem avea o formă de gripă, o formă ușoară de gripă pe care o transmitem cuiva care la fel la rândul lui poate să facă o formă ușoară, dar o duce acasă la bunicul și bunicul-i moare. Deci să încercăm să ne protejăm și noi, să-i protejăm pe cei din jur prin purtarea măștii, printr-o igienă a tusei, a strănutului în șervețel de unică folosință ș.a.m.d. Să ne spălăm pe mâini, iar ca o remarcă cu extrem de importantă trebuie să apelăm la acest sistem profilactic formidabil care este vaccinarea. Deci trebuie să avem încredere în vaccinare”, a concluzionat prof. univ. dr. Sorin Aramă.

Mai puteți urmări în cadrul aceluiași serial video:

De ce gripa este un pericol pentru vârstnici

Vaccinul gripal antrenează sistemul imun

Prof. univ. dr. Sorin Aramă despre adaptarea vaccinurilor gripale la vârstnici

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe WebsiteFacebook,YouTubeInstagramTwitter.

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Serialul despre virusul West Nile realizat de Videomedicina.ro, inclus între cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est

Serialul multimedia intitulat „West Nile în România: Impactul schimbărilor climatice și măsurile de prevenire împotriva …