E mai bine să fii vaccinat decât să faci gripă, material video ce a stârnit interesul Science+

În România, de la începutul acestui sezon gripal, și-au pierdut viața 40 de persoane. Numai într-o săptămână au fost comunicate de către oficialități 18 decese din cauza gripei și cum avertiza prof. univ. dr. Sorin Aramă într-un interviu pentru Videomedicina.ro ,,trecerea prin boală dă o imunitate solidă, cu condiția să scapi. Dacă ești expus unei boli cu risc mare de complicații sau chiar de mortalitate nu e de glumă”.  Materialul video ,,De ce este mai bine să fii protejat prin vaccinare decât să îți asumi riscul trecerii prin gripă” publicat de Videomedicina.ro a stârnit interesul platformei SCIENCE+ Newsroom, care l-a preluat în newsletterul său cu cele mai importante știri științifice ale acestei săptămâni.

Prima preluare din 2024 a unui material din Videomedicina.ro în Buletinul informativ cu cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est, realizat de Science+ este legată de gripă și pe bună dreptate, având în vedere numărul din ce în ce mai mare al cazurilor pe care le înregistrează România.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică( INSP) din cele  40 decese confirmate cu virus gripal: 24 au fost de tip A, subtip H1 (din care 2 co-infecții cu SARS-CoV-2), 8 tip A, subtip H3 și 8 tip A, nesubtipat (din care 2 co-infecții cu SARS-CoV-2). Cele 40 decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: 2 la 0-4 ani,  4 la 15-49 ani, 9 la 50-64 ani,  25 la ≥65 ani. De altfel, și prof. univ. dr. Sorin Aramă spunea că peste 90% din decesele asociate gripei se produc în grupele cu risc crescut și în rândul vârstnicilor și a pus accent pe importanța vaccinării.

Iată ce a preluat Science+ în buletinul informativ:

De ce este mai bine să fii protejat prin vaccinare decât să îți asumi riscul trecerii prin gripă

Gripa poate afecta persoane de toate vârstele, însă cele peste 65 de ani și copiii sub 2 ani, precum și cele cu anumite afecțiuni cronice, sunt mai vulnerabile. În ciuda miturilor care sugerează că imunitatea naturală dobândită prin gripă este mai bună decât vaccinarea, profesorul de imunologie Sorin Aramă, care lucrează la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, pune accent pe importanța vaccinării.

„Trecerea prin gripă poate fi ușor de tolerat pentru majoritatea indivizilor. Dar dacă ne referim la indivizii cu anumite particularități, respectiv vârstă, comorbidități, probabilitatea ca aceștia să facă o formă complicată, cu manifestări cardiace, cu insuficiență gravă respiratorie, chiar cu manifestări neurologice, este mare. Și atunci de ce să riscăm starea de sănătate sau să riscăm chiar și viața?” Frica de reacții adverse îi determină pe unii oameni să fie reticenți față de vaccinarea antigripală. Într-adevăr, vaccinurile pot avea efecte adverse, dar nici unele dintre acestea nu sunt atât de severe ca bolile respective.

Sursa: Videomedicina.ro, România

 

Materialul ,,De ce este mai bine să fii protejat prin vaccinare decât să îți asumi riscul trecerii prin gripă” a fost publicat la începutul lunii ianuarie 2024 și face parte dintr-un serial video care prezintă modul în care se manifestă gripa la vârstnici, demarat de Videomedicina.ro în luna noiembrie 2023.

Potrivit INSP în săptămâna 15.01.2024 – 21.01.2024 (S03/2024) au fost raportate: 123.464 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 19.6% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (103.210) și cu 20.3% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (102.640). Variația în plus față de media calculată de 92.867 a cazurilor din ultimelor sezoane (2016-2023, fără sezoanele pandemice) a fost de 32.9%, 6.981 cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ 4.553 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 4.574 înregistrate în săptămâna precedentă. Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 41 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (1250) și în județele Cluj (920), Prahova (442), Constanța (416), Bacău (315), Timiș (299), Iași (266) și Dâmbovița (264).

Urmăriți și celelalte episoade ale serialului:

De ce gripa este un pericol pentru vârstnici

Vaccinul gripal antrenează sistemul imun

Prof. univ. dr. Sorin Aramă despre adaptarea vaccinurilor gripale la vârstnici

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Victoria Hălmagi

Dr. Victoria Hălmagi: ,,Fără a avea o școală de transfuzie în pas cu dezvoltarea științifică, actul transfuzional este cu riscuri”

Cu o experiență vastă de peste trei decenii ca medic de laborator clinic la Centrul …