Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, o recunoaște și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), o spun si cardiologii, care atrag atenția că un deces din trei la persoanele sub 70 ani, survine prematur. Vestea bună este că mortalitatea poate fi prevenită și coenzima Q 10 joacă un rol important, potrivit unei analize comparative făcută recent pe 28 de studii, care au analizat potențialul ubichinonei (Coenzima Q10), respectiv a ubichinolului pentru a preveni bolile cardiovasculare și a reduce mortalitatea cardiovasculară.
În ultimele decenii, a fost stabilită Coenzima Q10 ca terapie adjuvantă pentru bolile cardiovasculare și pentru insuficiența cardiacă (IC), responsabilă de milioane de morți în lume. Plecând de la acest fapt, cercetătorii de la Institutul de Științe Farmaceutice din cadrul Universității din Graz au identificat 238 de studii randomizate controlate pentru ubichinonă și 35 pentru ubichinol, care au fost sortate de o aplicație medicală. Douăzeci și trei de studii cu ubichinonă și 5 cu ubichinol au fost incluse pentru a analiza potențialul lor de a preveni bolile cardiovasculare. Aceste 28 de studii au fost comparate conform capacității suplimentelor respective de a reduce bolile cardiovasculare și mortalitatea la pacienţii cu insuficienţă cardiacă.
Coenzima Q10 este o moleculă redox care apare în corpul uman în 2 stări bioactive, ubichinona (CoQ10) ca stare oxidată și ubichinol (CoQH2) ca stare redusă. Ambele forme redox ale coenzimei Q10 sunt bioactive și importante pentru sănătatea umană.
Oamenii de știință și-au propus să găsească diferențele între suplimentarea cu CoQ10 și cu CoQH2, să evalueze eficacitatea acestora în prevenirea bolilor cardiovasculare, dar și în reducerea mortalității cardiovasculare la pacienții cu insuficiența cardiacă. Johannes-Paul Fladerer de la Institutul de Științe Farmaceutice din Graz, unul din autorii analizei, a precizat că s-a concentrat pe dovezile medicale găsite în literatură.
,,Conform acestor rezultate, concluzionăm că pe baza datelor medicale disponibile, CoQ10 este un supliment mai promițător pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și pentru tratarea pacienților cu insuficiență cardiacă. Argumente suplimentare pentru CoQ10 sunt efectul aditiv în combinație cu seleniul şi reducerea efectelor adverse ale terapiei cu statine prin suplimentarea cu CoQ10. În plus, în toate studiile clinice incluse în acest studiu, pacienții au continuat cu medicamentele lor anterioare (statine, antihipertensive și altele) și nu au putut fi observate interacțiuni între CoQ10 și medicamente. În acest moment, trebuie observat că Q-SYMBIO și studiile KISEL-10 și urmărirea acestora, toate lucrând pe CoQ10, sunt singurele investigații clinice care demonstrează în mod clar o reducere a mortalității cardiovasculare la pacienții cu insuficiență cardiacă pe parcursul mai multor ani”, au explicat cercetătorii în analiza publicată pe Springer link și pe care o puteți consulta aici.
În opinia cercetătorilor, CoQ10 poate fi identificat ca agent promițător pentru tratarea bolilor cardiovasculare, în timp ce CoQH2 poate fi preferat pentru tratamentul inflamației și al activității antioxidante.
Profesorul Urban Alehagen, cercetătorul principal al studiului KiSel-10 – în cadrul căruia a fost studiat efectul suplimentării dietei zilnice cu seleniu și coenzima Q10, a participat în România în 2023 la conferința ,,Cum poate știința să încetinească procesul de îmbătrânire?”, organizată de compania Pharma Nord. Videomedicina.ro a stat de vorbă atunci cu reputatul cardiolog și a realizat un serial pe care îl puteți vizualiza aici.
Urmărește și:
Sfaturi pentru a încetini îmbătrânirea de la prof. dr. Urban Alehagen, renumit cardiolog suedez
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
- Website: https://videomedicina.ro/
- Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
- YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicina_ro/videos
- Instagram: https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
- Twitter: https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com | videomedicina.ro