Coenzima Q10, agent promițător în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, o recunoaște și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), o spun si cardiologii, care atrag atenția că un deces din trei la persoanele sub 70 ani, survine prematur. Vestea bună este că mortalitatea poate fi prevenită și coenzima Q 10 joacă un rol important, potrivit unei analize comparative făcută recent pe 28 de studii, care au analizat potențialul ubichinonei (Coenzima Q10), respectiv a ubichinolului pentru a preveni bolile cardiovasculare și a reduce mortalitatea cardiovasculară.

În ultimele decenii, a fost stabilită Coenzima Q10 ca terapie adjuvantă pentru bolile cardiovasculare și pentru insuficiența cardiacă (IC), responsabilă de milioane de morți în lume. Plecând de la acest fapt, cercetătorii de la Institutul de Științe Farmaceutice din cadrul Universității din Graz au identificat 238 de studii randomizate controlate pentru ubichinonă și 35 pentru ubichinol, care au fost sortate de o aplicație medicală. Douăzeci și trei de studii cu ubichinonă și 5 cu ubichinol au fost incluse pentru a analiza potențialul lor de a preveni bolile cardiovasculare. Aceste 28 de studii au fost comparate conform capacității suplimentelor respective de a reduce bolile cardiovasculare și mortalitatea la pacienţii cu insuficienţă cardiacă.

Coenzima Q10 este o moleculă redox care apare în corpul uman în 2 stări bioactive, ubichinona (CoQ10) ca stare oxidată și ubichinol (CoQH2) ca stare redusă. Ambele forme redox ale coenzimei Q10 sunt bioactive și importante pentru sănătatea umană.

Oamenii de știință și-au propus să găsească diferențele între suplimentarea cu CoQ10 și cu CoQH2, să evalueze eficacitatea acestora în prevenirea bolilor cardiovasculare, dar și în reducerea mortalității cardiovasculare la pacienții cu insuficiența cardiacă. Johannes-Paul Fladerer de la Institutul de Științe Farmaceutice din Graz, unul din autorii analizei, a precizat că s-a concentrat pe dovezile medicale găsite în literatură.

,,Conform acestor rezultate, concluzionăm că pe baza datelor medicale disponibile, CoQ10 este un supliment mai promițător pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și pentru tratarea pacienților cu insuficiență cardiacă. Argumente suplimentare pentru CoQ10 sunt efectul aditiv în combinație cu seleniul şi reducerea efectelor adverse ale terapiei cu statine prin suplimentarea cu CoQ10. În plus, în toate studiile clinice incluse în acest studiu, pacienții au continuat cu medicamentele lor anterioare (statine, antihipertensive și altele) și nu au putut fi observate interacțiuni între CoQ10 și medicamente. În acest moment, trebuie observat că Q-SYMBIO și studiile KISEL-10 și urmărirea acestora, toate lucrând pe CoQ10, sunt singurele investigații clinice care demonstrează în mod clar o reducere a mortalității cardiovasculare la pacienții cu insuficiență cardiacă pe parcursul mai multor ani”, au explicat cercetătorii în analiza publicată pe Springer link și pe care o puteți consulta aici.

În opinia cercetătorilor, CoQ10 poate fi identificat ca agent promițător pentru tratarea bolilor cardiovasculare, în timp ce CoQH2 poate fi preferat pentru tratamentul inflamației și al activității antioxidante.

Profesorul Urban Alehagen, cercetătorul principal al studiului KiSel-10 – în cadrul căruia a fost studiat efectul suplimentării dietei zilnice cu seleniu și coenzima Q10, a participat în România în 2023 la conferința ,,Cum poate știința să încetinească procesul de îmbătrânire?”, organizată de compania Pharma Nord. Videomedicina.ro a stat de vorbă atunci cu reputatul cardiolog și a realizat un serial  pe care îl puteți vizualiza aici.

Urmărește și:

Autorul unui studiu revoluționar, prof. dr. Urban Alehagen, cardiolog: ,,Medicina integrativă are multe de oferit!”

Sfaturi pentru a încetini îmbătrânirea de la prof. dr. Urban Alehagen, renumit cardiolog suedez

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Cum să-ți menții energia și vitalitatea, un secret pe care l-a aflat o farmacistă de la un român laureat al premiului Nobel

Marina Mangu este de profesie farmacist, dar și trainer în programare neurolingvistică. A practicat sport …