Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește longevitatea ca traiul peste vârsta medie. La nivel mondial, vârsta medie de supraviețuire este între 72-73 de ani.
,,Sigur că sunt blue zone, acele locuri în care se trăiește foarte mult, în care oamenii trăiesc frumos și bine peste 90 de ani, 100 de ani. Oamenii sunt foarte, foarte longevivi”, a explicat pentru videomedicina.ro dr. Anca Hâncu, medic generalist, nutriționist, doctor în științe medicale.
În lume sunt 5 zone albastre, în care trăiesc cei mai longevivi oameni: Sardinia, Okinawa, Loma Linda și împrejurimile ei din California de Sud, Costa Rica și Ikaria, o insulă grecească. Sardinia, insula Italiei găzduiește cea mai mare concentrație de bărbați centenari din lume, care adoptă descoperi stiluri de viață sănătoase care nu s-au schimbat prea mult de pe vremea lui Hristos.
În mica insulă Ikaria din Marea Egee, rezidenții trăiesc cu opt ani mai mult decât americanii, nu au demență, iar rata bolilor de inimă este la jumătate față de restul lumii.
În Okinawa din Japonia trăiesc cele mai longevive femei din lume. În schimb, în România, speranța de viață a femeilor este de 76,6 ani, iar a bărbaților de 69 de ani.
Prezentă la conferința ,,Descoperiți posibila cheie a longevității și vitalității – Nutriție bazată pe știință”, organizată de compania Pharma Nord, dr. Anca Hâncu a vorbit despre planul de nutriție bazat pe longevitate, care pune accent pe stilul de viață. ,,Nutriția se va combina cu o activitate fizică zilnică adaptată fiecărei persoane. Vorbim de somnul odihnitor, somnul de bună calitate, în cantitate potrivită, fiindcă numărul de ore este nevoie să fie respectat, de gestionarea consumului de substanțe nocive: alcool, fumat, droguri, toate acestea impactează vitalitatea noastră. Mai vorbim despre integrarea minte-corp, gânduri, emoții, armonia dintre acestea pentru ca noi să trăim frumos. Toate aceste elemente sunt incluse în medicina stilului de viață, un domeniu medical în dezvoltare la nivel mondial și care și în România a dobândit foarte multă credibilitate și foarte multă recunoaștere”, a precizat dr. Anca Hâncu, Secretar general al Organizației Europene de Medicina Stilului de Viață.
OMS definește starea de sănătate ca fiind nu doar absența bolii, ci și o stare de bine, de fericire, de vitalitate în care putem face tot ceea ce ne dorim, ne putem urma pasiunile, bucuriile, suntem mobili, ne putem mișca, ne putem întreține singuri, nu e nevoie să fim îngrijiți de alții.
,,Cu toții ne dorim această vitalitate și sunt convinsă că nu ne dorim neapărat să trăim foarte mult cât să trăim foarte bine și foarte sănătos și să fim fericiți până la urmă”, e de părere medicul Anca Hâncu. Însă românii trăiesc în medie, 72,8 ani, în condițiile în care media UE este de 80 de ani. Vestea bună este că putem umbla la alimentație astfel încât să influențăm vârsta metabolică și s-o facem să fie mai mică decât vârsta biologică, pe care nu avem cum s-o modificăm.
,,Pentru a avea o vârstă metabolică mai mică decât vârsta biologică este nevoie să avem o compoziție a corpului sănătoasă și o compoziție a corpului mai bună decât cea caracteristică mediei vârstei. Practic să avem țesut adipos mai puțin și masă musculară mai multă. Aici intervine rolul alimentației și avem mai multe modele alimentare. Vorbim despre ghidul american, despre dieta mediteraneană, dieta MIND și dieta longevității, toate acestea sunt în linie cu ceea ce se recomandă în general în facultățile noastre de nutriție”, a afirmat dr. Anca Hâncu, subliniind că trebuie păstrată proporția corectă dintre macronutrienți și în același timp trebuie acordată atenție și micro-nutrienților.
,,Când nu putem lua din alimentație nutrienții, vom apela la nutraceutice, anumite preparate standardizate, pe care le recomandăm și care să aibă studii științifice, să fie cercetate. Și, foarte important, toate acestea se iau după o evaluare a statusului nutrițional, după o discuție cu farmacistul sau cu medicul”, a specificat dr. Anca Hâncu.
Referitor la așa-numitele vitamine ale împotriva îmbătrânirii, medicul a spus că există combinații bune. ,,Ne gândim la o coenzima Q10, la seleniu, acizi grași omega 3, avem variante și toate acestea pot fi integrate într-un stil de viață sănătos”, a declarat Secretarul general al Organizației Europene de Medicina Stilului de Viață.
* Material realizat cu sprijinul Pharma Nord
Mai puteți citi și:
De ce te îngrași în perioada postului. Greșeli în alimentație identificate de dr. Anca Hâncu
Coenzima Q10, agent promițător în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare
Sfaturi pentru a încetini îmbătrânirea de la prof. dr. Urban Alehagen, renumit cardiolog suedez
Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:
- Website: videomedicina.ro
- Facebook: videomedicina
- YouTube: @videomedicina
- Instagram: videomedicina.ro
- Twitter: videomedicina
VIDEOMEDICINA.ro | © europontis.com