Oana Călin: ,,Testul de microbiom m-a învățat să mănânc. Am slăbit 20 kg într-un an”

– EXCLUSIVITATE –

,,Esti ceea ce mănânci”. Probabil ați auzit această expresie, folosită de nutriționiști, dar să știți că este adevărată și perfect valabilă, inclusiv în medicina funcțională care ține cont de „axa intestin-creier”. Menținerea unui microbiom intestinal sănătos și echilibrat reprezintă cheia sănătății. Iar Oana Călin, avea să afle acest lucru pe propria-i piele.

La numai 45 ani, Oana avea boală de reflux gastroesofagian, pe scurt BRGE, helicobacter pylori, obezitate și rozacee. Nu a pierdut timpul alergând din doctori în doctori. ,,La cabinetul de dermatologie am fost diagnosticată cu rozacee, cu infecție cu Helicobacter pylori, cu infecție cu demodex foliculorum și mi s-a sugerat că poate ar fi bine să mă opresc și la un cabinet de alergologie și la unul de gastroenterologie, lucru pe care de altfel l-am și făcut. La cabinetul de alergologie, după ce am făcut toate testele de determinare alergiilor, am fost întrebată: chiar așa simptome sunt, dar unde sunt alergiile? Apoi la cabinetul de gastroenterologie mi s-a adus aminte că aveam o boală de reflux de mai demult, însă cumva a fost pusă în legătură cu rozaceea. Am făcut toate investigațiile în cabinetul de gastroenterologie, am urmat tratament, am ținut dietă, dar că odată ce oprești tratamentul și oprești dieta, simptomele reapar”, a povestit pentru videomedicina.ro Oana Călin.

Văzând că medicina clasică nu-i rezolvă problemele de sănătate, Oana a călcat pragul unui cabinet de medicină funcțională și așa a ajuns la dr. Sanda Crețoiu, conferențiar la disciplina de Biologie celulară, moleculară și histologie de la UMF Carol Davila București, medicul român care a înființat o clinică medicală cu scopul de a practica medicină funcțională. Aici a aflat despre legătura dintre boala de reflux și sănătatea microbiomului, dar și despre alte cauze care duceau la starea sa de sănătate.

,,A fost foarte drăguță dna. doctor la care am ajuns pentru că mi-a spus că sunt obeză de nemâncare. Practic, eu nu știam să mănânc. Și aici a început aventura”, a mărturisit Oana Călin, care a învățat cât de importantă este alimentația pentru a ajunge la starea de bine.

,,Mi s-a recomandat un test de microbiom, am făcut un test de microbiom și mi-aduc aminte că atunci când am primit testul de microbiom, pe instrucțiunile testului exista un chestionar cu afecțiuni pe mai multe paliere. Mi-aduc aminte acum că era legat de afectare  digestivă, afectare dermatologică, chiar și afectare psihologică. Testul de microbiom aduna practic toate simptomele pe care le aveam în acel moment. După ce fusesem la cel puțin trei medici, cum am spus, un dermatolog, alergolog și un gastroenterolog, aveam să văd că toate se aflau concentrate în acest chestionar pe care l-am descoperit făcând testul de microbiom”, a mai spus Oana.

Un test de microbiom poate prezice cu exactitate sursa bolilor. În cazul Oanei, testul nu numai că i-a identificat problemele de sănătate, dar în 6 luni a scăpat de ele, a revenit la starea de bine pe care o avea altădată și a căpătat plăcerea de-a se bucura de mâncare, alegând cu înțelepciune acele alimente care-i mențin sănătatea.

,,Testul de microbiom a reușit să pună practic acest diagnostic de disbioză severă, care era cauza de fapt a tuturor celorlalte afecțiuni și în directă legătură cu celelalte afecțiuni. Ce a adus bun pentru mine testul de microbiom? M-a învățat să mănânc. Am învățat că sănătatea constă într-un fel de a mânca diferit de ceea ce știam de acasă”, a povestit Oana, care în urma tratamentului urmat, respectiv o dietă, antiinflamatoare și suplimente nutriționale menite să completeze și să echilibreze regimul alimentar slăbit de la 83 kg la 63 kg într-un an.

,,Mă simt extraordinar acum. Fiecare trebuie să descopere până la urmă ce înseamnă acest extraordinar, cum este specific fiecărui individ acest extraordinar. Aș recomanda tuturor mai degrabă un cabinet de medicină funcțională, cel puțin într-o afectare de obezitate, pentru că într-un cabinet de medicină funcțională chiar primești ceea ce se cheamă dietă personalizată”, e de părere Oana Călin.

Medicul care a tratat-o pe Oana spune că tot mai mulți pacienți care au pierdut orice speranță încearcă și alte metode de abordare cum ar fi medicina funcțională.

Urmăriți și celelalte două episoade în care Conf. dr. Sanda Crețoiu, medicul Oanei Călin, vorbește despre medicina funcțională.

Conf. dr. Sanda Crețoiu: Medicina funcțională m-a învățat că totul contează, ce gândim, ce mâncăm, ce facem în fiecare zi

Conf. dr. Sanda Crețoiu despre medicina funcțională: Pacienții care au pierdut orice speranță încearcă și alte metode de abordare

Un material video realizat cu sprijinul Teste de bine.

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro
Filmare și montaj video: Costin Bleotu

Conf. dr. Sanda Crețoiu: Medicina funcțională m-a învățat că totul contează, ce gândim, ce mâncăm, ce facem în fiecare zi

 

Conf. dr. Sanda Crețoiu despre medicina funcțională: Pacienții care au pierdut orice speranță încearcă și alte metode de abordare

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Vitamina Soarelui: Medici și farmaciști despre nivelul optim de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătate, dar adesea este deficitară la majoritatea oamenilor La nivel …

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.