EXCLUSIV – Olga Zernosek: Cehia a eliminat taxele de echivalare a studiilor pentru medicii și asistenții ucraineni refugiați

Olga Zernosek este fondatoarea organizației  neguvernamentale Doktor Čechov din Cehia, creată pentru a oferi suport medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali și altor profesioniști din domeniul medical care intenționează să-și continue cariera profesională în Republica Cehă. Despre condițiile în care medicii și asistenții ucraineni refugiați pot profesa, dar și despre intențiile pe care le are guvernul ceh cu privire la facilitarea accesului medicilor stomatologi pe piața muncii, aflați  din interviul în exclusivitate acordat pentru videomedicina.ro de către Olga Zernosek.

Alexandra Mănăilă: Câți medici din Ucraina și asistenți medicali s-au refugiat în țara dumneavoastră de la începutul războiului și până acum?

Olga Zernosek:  Nimeni nu știe numărul exact de lucrători din domeniul sănătății, pentru că există o mare fluctuație în rândul refugiaților: cineva vine aici pentru două luni, se întoarce acasă sau se mută în alte țări. Unii dintre ei se întorc acasă un an mai târziu pentru că nu se pot obișnui cu Cehia. Încă de la începutul războiului, am creat registrul lucrătorilor sanitari străini. Acum sunt peste 1.700 de oameni acolo. Dar nu știm care dintre ei se află de fapt în Republica Cehă și lucrează.

Alexandra Mănăilă: Care sunt condițiile în care medicii ucraineni refugiați în țara dumneavoastră pot profesa ca medici?

Olga Zernosek: Este necesară promovarea unui examen de aprobare pentru a practica medicina. Dar în Republica Cehă se poate face un stagiu plătit sub supraveghere fără aprobare. Pentru medici poate dura maxim 3 ani, pentru asistente medicale 2 ani. Condițiile sunt aceleași pentru toți cei care au studiat în afara UE.

Olga Zernosek

Alexandra Mănăilă: A făcut vreo excepție Republica Cehă sau a modificat legislația pentru a profesa medicii și personalul medical din Ucraina care s-au refugiat în țara dumneavoastră?

Olga Zernosek: Republica Cehă a eliminat taxele de nostrificare (echivalare) pentru medicii și asistenții refugiați. De asemenea, la începutul războiului, țara noastră a permis lucrătorilor din domeniul sănătății refugiați să ofere o asigurare scrisă în lipsa cazierului judiciar care să ateste lipsa antecedentelor penale. Dacă lipsește o parte din documentele de studii (de ex. suplimentul la diplomă), ei pot atașa și o asigurare scrisă (čestné prohlášení).

Alexandra Mănăilă: Câți medici refugiați din Ucraina și asistenți medicali refugiați lucrează în țara dumneavoastră și unde anume?

Olga Zernosek: Nu cunoaștem aceste informații. Numărul de cereri pentru examenele de aprobare poate fi solicitat la Institutul de învățământ medical postuniversitar, care organizează examenul, sau la Ministerul Sănătății. Vă pot spune însă că în fiecare zi primim zeci de mesaje pe rețelele de socializare. Îi ajută foarte mult pe cei care vor să profeseze, iar  cei care au promovat deja examenul de aprobare, răspund la întrebările nesfârșite ale începătorilor. Noi încercăm să ajutăm pe toată lumea.

Alexandra Mănăilă: Vă confruntați cu o penurie de medici și asistenți medicali în sistemul de sănătate?

Olga Zernosek: Deoarece populația îmbătrânește și calitatea serviciilor medicale se îmbunătățește, întâmpinăm o lipsă acută de lucrători medicali în Republica Cehă.

Alexandra Mănăilă: Și credeți că medicii refugiați din Ucraina și asistenții medicali ar putea rezolva criza de personal medical existentă în Europa?

Olga Zernosek: Lucrătorii medicali refugiați, dacă sunt ajutați să se integreze, pot deveni un bun sprijin pentru sistemul de sănătate ceh.

Alexandra Mănăilă: Care sunt cele mai mari probleme pe care le întâmpină medicii ucraineni pentru a-și echivala studiile în țara dumneavoastră?

Olga Zernosek: Cred că cea mai mare problemă este lipsa asistenței centralizate. Lucrătorii medicali înșiși caută traducători, fac nostrificări și caută stagii. Unele spitale nu doresc ca ei să facă stagii de practică; există o mulțime de probleme organizaționale nerezolvate. Sperăm cu adevărat că noul proiect IPVZ Career Center va ajuta la rezolvarea acestor probleme.

Alexandra Mănăilă: Ce părere aveți despre Polonia, a reușit să-i integreze pe medicii ucraineni în sistemul de sănătate polonez?

Olga Zernosek: Nu vă pot oferi nicio informație despre Polonia. Știu doar de la prieteni că toți lucrătorii medicali aveau voie să lucreze acolo temporar sub supraveghere, fără examene. Feedback-ul colegilor este foarte pozitiv.

Alexandra Mănăilă: Cum intenționează să îmbunătățească guvernul ceh accesul medicilor ucraineni pe piața muncii?

Olga Zernosek: Guvernul ceh intenționează să permită medicilor stomatologi să lucreze sub supraveghere fără examene, dar încă nu există planuri mari pentru schimbări în procesul de examene de aprobare.

__________

Serialul multimedia ,,De ce medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina nu profesează România? Ce soluții au găsit alte țări” este realizat de echipa formată din Alexandra Mănăilă și Mihai-Gabriel Mănăilă pentru VIDEOMEDICINA.ro și susținut de SCIENCE+, o rețea în domeniul jurnalismului de sănătate și științific din Europa Centrală și de Est dezvoltată de Free Press for Eastern Europe (Cehia) și Free Press Unlimited.

*Mulțumiri speciale d-nei Ludmila Hamplova în realizarea acestui interviu.

Sursa foto: DOCTOR CHEKHOV Organization of doctors with foreign education (http://czechdoc.cz), Arhiva personală Olga Zernosek

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

© europontis.com | videomedicina.ro

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

România pe harta Europei, pusă de pacienții cu distonie. Adunarea Generală a organizației Dystonia Europe la Timișoara

Reprezentanții asociațiilor de pacienți cu distonie din  20 de țări din Europa își dau întâlnire …