EXCLUSIV- Anna Chernysh despre medicii ucraineni refugiați în Polonia: ,,S-a creat oportunitatea de a lucra fără echivalarea diplomei”

Anna Chernysh
Anna Chernysh

Anna Chernysh este consilier de carieră în Polonia, unde locuiește de peste 10 ani, dar are la activ mulți ani de experiență ca profesionist în resurse umane (HR) în Ucraina. În Polonia, a lucrat în recrutare, e-commerce, consultanță în carieră și coaching pentru mai multe organizații comerciale și caritabile, iar acum îi ajută și pe medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina prin intermediul fundației Casa ucraineană, Ukr.dom, să-și găsească un loc de muncă în profesiile în care s-au pregătit. A acceptat să acorde un interviu în exclusivitate pentru Videomedicina.ro despre condițiile în care medicii ucraineni refugiați în Polonia sunt acceptați să lucreze în profesia în care s-au pregătit.

Din 24 februarie 2022 fundația poloneză Casa ucraineană a oferit peste 33.511 consultaţii în staţionar, peste 81.156 consultații la linia verde, cazare pentru 13.524 persoane. Potrivit datelor fundației, au participat peste 2 011 refugiate în Polonia la Clubul Femeilor din Ucraina grație organizației, 10 271 participanți au mers la evenimente culturale și de integrare din Polonia, iar 1088 participanți la cursuri de limbă.

Alexandra Mănăilă: Ce condiții speciale a oferit Polonia pentru medicii ucraineni refugiați și pentru asistenții medicali?

Anna Chernysh: S-a creat o oportunitate de a lucra fără nostrificarea (echivalarea) diplomei și fără a susține un examen de limbă. Este necesar să obții dreptul de a exercita profesia (PWZ – prawo wykonywania zawodu). Obținerea acestui document începe cu pregătirea documentelor către Ministerul Sănătății și după, primirea unei decizii pozitive din partea Camerei medicilor sau asistenților medicali ( Izby lekarskiej sau pielęgniarskiej). Un astfel de document se eliberează pentru maxim 5 ani și este necesar să se lucreze sub supravegherea unui alt medic (termenul este descris în decizia Ministerului Sănătății) o perioadă de timp.

Alexandra Mănăilă: Poate fi considerată Polonia un bun exemplu, la nivel european, privind integrarea medicilor ucraineni refugiați și asistenților medicali în muncă?

Anna Chernysh: Consider că da. În Republica Cehă, de exemplu, angajarea lucrătorilor medicali este mult mai complicată.

Alexandra Mănăilă: Intenționează Polonia să renunțe la facilități pentru refugiații ucraineni de profesie medici, stomatologi și asistenți medical care vor să lucreze în Polonia?

Anna Chernysh: Nu ştiu asta. Dar putem presupune că acest lucru nu se va întâmpla atât timp cât este război în Ucraina.

Alexandra Mănăilă: Duceți lipsă de medici și asistenți medicali în sistemul medical din țara dumneavoastră?

Anna Chernysh: Da, există o lipsă de medici și asistente în Polonia. Acest lucru se datorează parțial faptului că o parte din personalul medical pleacă în alte țări (de exemplu, Germania).

Alexandra Mănăilă: Medicii refugiați din Ucraina și asistenții medicali ar putea rezolva criza de personal medical existentă în Europa?

Anna Chernysh: Nu am informații despre alte țări. Dar cred că, în Polonia pot oferi cu siguranță un ajutor semnificativ în asigurarea de personal calificat.

*Mulțumiri speciale d-nei Natalia Marshalkovich și d-lui Piotr Drabik în realizarea acestui interviu.

Serialul multimedia ,,De ce medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina nu profesează România? Ce soluții au găsit alte țări” este realizat de echipa formată din Alexandra Mănăilă și Mihai-Gabriel Mănăilă pentru VIDEOMEDICINA.ro și susținut de SCIENCE+, o rețea în domeniul jurnalismului de sănătate și științific din Europa Centrală și de Est dezvoltată de Free Press for Eastern Europe (Cehia) și Free Press Unlimited.

Foto: Anna Chernysh, arhiva personală

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

România pe harta Europei, pusă de pacienții cu distonie. Adunarea Generală a organizației Dystonia Europe la Timișoara

Reprezentanții asociațiilor de pacienți cu distonie din  20 de țări din Europa își dau întâlnire …