Dr. Ciprian Ene: Deficitul de seleniu este foarte frecvent subdiagnosticat!

Dr. Ciprian Ene
Dr. Ciprian Ene

Deficitul de seleniu din organism, prezența metalelor grele, stresul, infecțiile virale pot avea repercusiuni asupra sănătății. ,,Poate în cazul unei persoane contează mai mult metalele grele, în cazul alteia contează mai mult infecțiile virale cronice, cineva prezintă o modificare a florei intestinale care influențează foarte mult imunitatea sau poate toți acești factori au o pondere mai scăzută și persoana respectivă, din cauza unor pattern-uri emoționale, somatizează stresul, respectiv sub forma unor disfuncții imunitare”, explică pentru videomedicina.ro dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului de Medicină Integrativă Quantum Therapy București.

Medicina integrativă reușește să combine terapiile medicale alopate cu terapiile medicinei complementare pentru care există dovezi științifice, siguranță şi efecte terapeutice demonstrate oferind totodată posibilitatea de a selecta tratamente adaptate fiecărui caz. Dr. Ciprian Ene este chirurg format în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București care a îmbrățișat medicina complementară. Are atestat de practician în Medicina Cuantică (Vibrationala), este membru fondator al Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă din București, dar și Lector în cadrul cursurilor de Medicină Integrativă organizate de UMF Carol Davila București si Spezialklinik Neukirchen (Germania).

,,Medicina integrativă are ca deziderat fundamental identificarea și pe cât posibil eliminarea sau atenuarea factorilor cauzali. Noi pledăm ca acest lucru să se întâmple în toată medicina, dar cea integrativă se orientează înspre această idee a cauzelor punând în practică acest principiu de a găsi și de a înlătura pe cât posibil factorii cauzali. Putem răspunde și la necesarul pacienților cu boli autoimune sau chiar cu risc de boli autoimune, pentru că există și astfel de situații ca și cauzalitate a acestor fenomene. Foarte frecvent întâlnim metalele grele și celelalte lucruri numite toxine organo-chimicale, toxine microbiene de diverse feluri. Foarte frecvent întâlnim infecțiile virale cronice care produc un mimetism cu țesuturile umane”, a afirmat dr. Ciprian Ene, care a făcut referire la virusuri de genul Citomegalovirus-Epstein-Bar, la virusuri herpetice care determină sistemul imunitar să atace le atace și din greșeala sistemul imun atacă și tiroida.

Medicul a spus că foarte frecvent, flora intestinală atunci când este modificată perturbă activitatea sistemului imunitar, nemaifiind lactobacili, bifidobacterii și alte specii benefice.

,,În intestin nu se mai antrenează limfocitele TH-1, care ar trebui să asigure o apărare contra patogenilor, chiar și contra celulelor tumorale. Și atunci predomină limfocitele TH-2 și TH-17 care produc fenomene alergice și sau autoimune. Cam 80% este această interrelație între microbiomul intestinal și sistemul imunitar. Foarte mult contează și factorii emoționali, stresul cu diversele lui nuanțe, contează și radiațiile electromagnetice, care și ele mai bulversează sistemul imunitar, plus factori secundari, cum ar fi o predispoziție genetică sau constelația hormonală, mai ales în cazul femeilor”, a explicat dr. Ciprian Ene.

Prin diferitele metode pe care le oferă la ora actuală medicina integrativă, medicii pot să identifice și să înlăture pe cât posibil acești factori cauzali.

Bolile autoimune și deficitul de seleniu

Actualmente sunt cunoscute peste 80 de boli autoimune în lumea întreagă. ,,Unele dintre aceste afecțiuni cuprind mai multe organe, sisteme, țesuturi, cum este lupusul, unde întâlnim anticorpi anti-ADN, deci poate fi atacat practic orice țesut din corp. Sunt și boli mai unidirecționale, cum ar fi tiroidită autoimună Hashimoto, cu anticorpii adresați tiroidei”, a subliniat dr. Ene, care e de părere că aceste afecțiuni sunt foarte mult sub-diagnosticate.

,,Le ia foarte mult medicilor până să se gândească la o astfel de afecțiune. Nici pacienții sau pacientele cu tiroidite nu se adresează medicilor endocrinologi și atunci medicul de familie poate nu este întotdeauna tentat să îi facă acei anticorpi ATPO-ul, ATGO”, a explicat medicul.

Pe lista cauzelor fenomenelor autoimune se află și lipsa de seleniu, un element esențial care sprijină buna funcționare a mai multor selenoproteine și a unor enzime dependente de seleniu, importante pentru sănătatea și starea de bine. Seleniul contribuie și la buna funcționare a glandei tiroide, glandă care controlează metabolismul. De asemenea și zincul și vitamina E ajută ca tiroida să producă hormonii corecți în formele corecte, cantitățile corecte și formele corecte.

,,Dacă știm, de exemplu, că la tiroidită autoimună Hashimoto și la celelalte afecțiuni autoimune contribuie lipsa de seleniu, căutăm această cauză și este foarte frecvent mult subevaluată, subdiagnosticată și corectăm cu astfel de variante cu biodisponibilitate crescută, în așa fel încât să eliminăm această cauzalitate. Seleniul este și antiviral, ajută și la eliminarea metalelor grele, ajută și ca element antistres, este și protector cardio, neuro-tiroidian și antiinflamator, antioxidant și de aceea face parte, pe bună dreptate, din schemele terapeutice adresate acestor pacienți”, a declarat dr. Ciprian Ene.

Nivelul de seleniu din organism

În România determinarea nivelului de seleniu din organism se face mai rar pentru că nici medicii nu se gândesc în general la aceste lucruri. ,,O astfel de analiză trebuie solicitată la laboratoarele care o pot lucra. Avem și pacienți care ajung la noi cu astfel de analize și constatăm realitatea”, a mărturisit medicul care a ținut să precizeze că în momentul în care cantitatea de seleniu din organism devine corectă și chiar puțin peste medie, apar efectele benefice cum ar fi efectul antiviral și de detoxifiere, protecție cardio, neuro și a tiroidei.

Valoarea Nutrițională de Referință (VNR) pentru seleniu este de 50-70 μg zilnic (diferă de la țară la țară), dar bărbații au nevoie de o cantitate mai mare din acest nutrient decât femeile.

Foto: Alexandra Mănăilă © europontis.com

* Material realizat cu sprijinul Pharma Nord

Mai puteți citi și:

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

VIDEOMEDICINA.ro | © europontis.com

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

România pe harta Europei, pusă de pacienții cu distonie. Adunarea Generală a organizației Dystonia Europe la Timișoara

Reprezentanții asociațiilor de pacienți cu distonie din  20 de țări din Europa își dau întâlnire …