Intervenția care l-a propulsat în primii 10 ginecologi din lume – Prof. dr. Petre Brătilă: ,,Histerectomia vaginală, singura operație care poate reprezenta un ginecolog”

Prof. dr. Petre Brătilă
Prof. dr. Petre Brătilă

Prof. dr. Petre Brătilă, medic ginecolog obstetrician, cu mai multe operații medicale efectuate în premieră în România este unul dintre liderii mondiali în ceee ce privește histerectomia pe cale vaginală, o operație ieftină, cu multiple avantaje pentru paciente, dar puțin uzitată în România. Despre avantajele histerectomiei vaginale pentru paciente, dar și pentru medicii dispuși să învețe tehnica prof. dr. Petre Brătilă, ginecologul român care are la activ peste 5500 de intervenții de histerectomie prin acest abord, cu o rată de succes de 98%, a vorbit pe larg într-un interviu pentru videomedicina.ro.

Desfășurat, timp de două zile la București, sub egida Societății Române de Uroginecologie, în colaborare cu Spitalul Euroclinic-Rețeaua Regina Maria, Cursul de Excelență în Histerectomia vaginală-o tehnică de actualitate ȋn Ginecologie aduce în atenția medicilor această tehnică a Histerectomiei vaginale, punând în evidență avantajele metodei și rezultatele net superioare în raport cu alternativele terapeutice disponibile pentru histerectomie.

Din toate operațiile de histerectomie doar 15% sunt pe cale vaginală

Deși poate fi făcută în aproape orice secție de ginecologie din orice spital din România, în momentul de față această operație nu este prea mult folosită și nu pentru că nu ar avea nevoie pacientele…

,,În România este aceeași situație ca în toată lumea, indiferent de nivelul de dezvoltare al medicinei. Chirurgia deschisă se face în 60% din cazuri. Este o chirurgie scumpă, pentru că e o chirurgie care imobilizează pacientul pentru o perioadă de timp. Este chirurgie care scade calitatea vieții de multe ori. Chirurgia minim invazivă, care vine foarte tare din spate ocupă încă 25% din totalul histerectomiilor. Deci am avea un 85%. Iată unde ajungem cu chirurgia vaginală, respectiv histerectomia vaginală. Este cauza principală pentru care procentul este redus, deși avantajele sunt incomparabile cu toate tipurile de histerectomie!, a explicat prof. dr. Petre Brătilă, medic ginecolog-obstetrician și director medical Euroclinic, Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Spre deosebire de variantele minim invazive, histerectomia vaginală este cea mai ieftină, nu necesită aparatură specială, iar gincecologul care se antrenează cât de cât în acest tip de histerectomie, poate să o facă indiferent de locul în care se află, indiferent de dotarea pe care o are și indiferent de condițiile socioeconomic.

,,Niciun sistem de sănătate de stat nu va putea să susțină din punct de vedere material chirurgia robotică sau chirurgia laparoscopică avansată”, a atras atenția profesorul Brătilă, care a socs în evidență beneficiile histerectomiei pe cale vaginală.

,,Femeia este aptă să se miște și să poată să-și satisfacă cerințele fiziologice în primele 6-12 ore post operator și cel mai important lucru, o pacientă operată transvaginal poate fi externată în 24 de ore. Dacă faceți o comparație cu ceea ce înseamnă chirurgia deschisă, chirurgia laparoscopică sau chirurgia robotică, sunt avantaje pe care aceste tipuri de chirurgii nu le pot oferi”, a afirmat prof. dr. Petre Brătilă.

,,În lipsa anesteziei am pornit cu acest tip de intervenție”

Renumitul ginecolog român este unul dintre primii  10 medici ginecologi din lume care efectuează  astfel de intervenții.

,,Am început să practic histerectomia vaginală în Spitalul Militar din Cluj, în anii regimului Ceaușescu, în care trebuia să ne spălăm mănușile și compresele chirurgicale, în care nu aveam anestezice, în care nu aveam anesteziști și mai mult decât atâta, eram șeful unei secții de 45 de paturi. Eram singur. Nu aveam niciun medic. Mi-am educat câteva asistente și din această lipsă, pentru că femeile trebuiau operate, dar nu aveam cum să le operez transabdominal, pentru că nu aveam anestezie am pornit să fac acest tip de intervenție. Totul s-a desfășurat ca în teoria bulgărelui de zăpadă, succesele care au apărut au fost cele care mi-au oferit și mie putere, dar au oferit și siguranță pacientelor. Am ajuns ca din numărul total de histerectomii făcute într-un an, 98% să fie făcute pe cale vaginală”, a povestit medicul.

Cele peste 5500 intervenții de acest fel au fost făcute de reputatul ginecolog în  aproape 30 de ani de experiență.

,,Am comunicat la FIGO, Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică, primele 3500 de cazuri. Asta m-a plasat în lume pe între primii 10 oameni care pot face acest tip de intervenție”, a precizat prof. dr. Petre Brătilă, medic ginecolog-obstetrician.

Profesorul împărtășește și altor medici mai tineri din experiența sa, iar prin intermediul cursului își asumă rolul de-a forma ginecologi  dornici să învețe histerectomia pe cale vaginală. Astfel pe parcursul a două zile dedicate, în cursuri teoretice și de două sesiuni practice tip Live-surgery, cursanții au șansa de a participa la prezentarea a 6 cazuri complexe de histerectomie vaginală, de a fi prezenți atât în sala de operații, cât și prin acces la transmisia audio-video bidirecțională, din Sala de Conferință a Spitalului Euroclinic.

,,Histerectomia vaginală este cea mai ieftină metodă de a face acest tip de operație, cea mai bună pentru pacientă și cel mai important lucru este singura operație care poate reprezenta un ginecolog, pentru că histerectomia abdominală sau robotică poate să facă și un chirurg, dar vaginală nu o să facă niciodată”, este concluzia prof.dr. Petre Brătilă.

Foto: Alexandra Mănăilă / © europontis.com

Vă invităm să urmăriți materialele jurnalistice produse de noi și pe:

Website: https://videomedicina.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/videomedicina
YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicina
Instagram:https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
Twitter: https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …