Hipertensiunea arterială nu vine singură. Boala cronică de rinichi înainte sau după HTA?

 

Hipertensiunea arterială poate provoca boli de rinichi și este cauza principală a insuficienței renale în multe țări. Dar și boala de rinichi poate provoca hipertensiune arterială. Ambele afecțiuni evoluează silențios, doar că în cazul bolii cronice de rinichi se poate ajunge până la dializă. Aproximativ nouă din zece persoane cu boală cronică de rinichi în stadiile 3-5 au și hipertensiune arterială. ,,Să căutăm din timp și să diagnosticăm precoce hipertensiunea arterială și diabetul, pentru a le trata corespunzător și a împiedica progresia bolii cronice de rinichi”, a declarat pentru videomedicina.ro Șef lucr. dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă.

Hipertensiunea arterială, alături de diabetul zaharat, reprezintă cele două cauze cele mai importante pentru dializa cronică, dar  această progresie poate fi întârziată sub impactul terapiei antihipertensive și antidiabetice. ,,Trebuie să știm cât este de important să conștientizăm disfuncția rinichilor și faptul că protejarea lor de evoluția către stadiul final este una foarte importantă”, atrage atenția cardiologul  Ana-Maria Vintilă care susține că relația între hipertensiune arterială și boală cronică de rinichi este bilaterală, una se determină pe cealaltă.

,,Hipertensiunea arterială, dacă acționează mai mult timp și este netratată sau tratată insuficient sau necorespunzător, va duce în timp la afectare renală secundară hipertensiunii arteriale, care va genera această boală cronică de rinichi progresie încet-încet către dializă. Pe de altă parte, boala de rinichi, chiar dacă este indusă sau nu de hipertensiune arterială, prin mecanismele sale poate să genereze creștere tensională, iar pacienții care au suferințe renale cronice au forme de tensiune arterială mai rezistente, mai greu de tratat, așa încât din fiecare parte se ajunge în cealaltă și se încheie un cerc vicios ce ne face să înțelegem severitatea acestei asocieri”, a precizat Șef lucr. dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă.

 

Cine este pacientul care suferă de boală de rinichi și hipertensiune arterială?

Hipertensiunea arterială a început să apară la vârste tot mai tinere.

,,Avem pacienți de 30 de ani care sunt cu hipertensiune arterială esențială. La ora actuală încă de la vârste tinere, de multe ori este nedepistată, pentru că pacientul tânăr nu se gândește că ar putea suferi de hipertensiune arterială. El crede că această boală este o boală a părinților, a bunicilor, nicidecum a lui, om tânăr, proaspăt intrat în câmpul muncii și atunci s-ar putea ca diagnosticul să fie pus cu întârziere”, a mărturisit medicul cardiolog.

Orice întârziere a diagnosticării face ca afectarea renală să se instaleze încet-încet, astfel încât pacientul poate să ajungă la o boală cronică de rinichi la o vârstă mai precoce decât ne-am fi așteptat.

,,Putem avea pacienți de 40-50 de ani care deja au dezvoltat boală cronică de rinichi în context de hipertensiune arterială. Pe de altă parte, putem avea situația inversă, boala renală de alte cauze, care poate să genereze hipertensiunea arterială. Acestea afectează vârste, uneori chiar tinere, pot fi cu substrat autoimun, pot fi cu substrat genetic, pot fi malformații din naștere și atunci dacă aceste boli se dezvoltă la vârste tinere, sigur că vom avea un pacient tânăr hipertensiv cu boală cronică de rinichi. Dar grosul populației care are întâi hipertensiune arterială și apoi boală cronică de rinichi se situează cel mai probabil după vârsta de 50 de ani, o vârstă la care vrem să fim activi, vrem să ne petrecem timpul atât la muncă, cât și cu familia noastră și ar trebui să ne gândim puțin și la rinichiul nostru, cum îl protejăm pentru a putea să ducem o viață liniștită în continuare”, a subliniat medicul.

Sfaturi pentru pacienții hipertensivi care vor să prevină apariția bolii cronice renale

Șef lucr. dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă îi îndeamnă pe românii hipertensivi să-și protejeze rinichii.

,,Acești pacienți trebuie să știe că tratându-și bine hipertensiunea arterială au cea mai mare șansă de a-și proteja rinichiul. Așadar, ei nu pot face altceva decât să țină un stil de viață sănătos și să trateze hipertensiunea arterială conform recomandărilor medicale. Asta ar fi recomandarea puternică. Mergi cât mai repede la medic, diagnostichează rapid hipertensiune arterială și nu sta pe gânduri când e vorba de tratament”.

Medicul cardiolog a povestit că mai sunt unii pacienți care spun sunt prea tineri să se trateze și că doar încearcă doar să-și schimbe stilul de viață., dar sunt multe cazurile în care n-ar trebui să aștepte.

,,Ar trebui să ia tratament încă de la început și acest lucru numai medicul, el poate decide. Așadar, stil de viață sănătos pentru toată lumea. Iar dacă medicul a recomandat tratament medicamentos, tratament cu pastile antihipertensive, atunci urmăm tratamentul și facem analize periodice, conform recomandărilor, pentru că până la urmă boala de rinichi se depistează prin creatinina serică. Este o analiză extrem de simplă, ieftină, făcută din sânge, foarte la îndemână”, a semnalat Șef lucr. dr. Ana-Maria Vintilă.

Medicul de familie poate recomanda oricărui hipertensiv un protocol de investigare periodică pentru a preveni deteriorarea funcției renale.

Ce pot face pacienții cu boală cronică renală pentru a preveni hipertensiunea arterială

,,Orice pacient cu boală cronică de rinichi trebuie avertizat asupra riscului de hipertensiune arterială și trebuie sfătuit să-și măsoare mai frecvent tensiunea arterială. Secretul constă în conștientizarea faptului că poate face hipertensiune arterială și să-și măsoare periodic la domiciliul tensiunea arterială. Să-și achiziționeze un tensiometru validat, un tensiometru de braț, preferabil, cu care să-și măsoare din când în când tensiunea arterială, simultan cu respectarea unui stil de viață sănătos”, a spus medicul.

Un alt sfat dat de cardiolog este reducerea consumului de sare.

,,Se mănâncă foarte multă sare în țara noastră și din păcate, reprezintă un factor de risc pentru hipertensiunea arterială, cu atât mai mult la pacientul renal care poate să rețină această stare în organism”, a atras atenția Șef lucr. dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă.

Urmărește și celelalte episoade ale serialului ,,Când hipertensiunea arterială nu vine singură”, realizat de Videomedicina.ro.

Hipertensiunea arterială nu vine singură? Învinge obezitatea!

Hipertensiunea arterială nu vine singură? Învinge obezitatea!

Hipertensiunea arterială nu vine singură? 80% dintre diabeticii de tip 2 au hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială nu vine singură? 80% dintre diabeticii de tip 2 au hipertensiune arterială

 

Campania de informare ,,Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! Pentru că așa spun eu!” derulată de Societatea Română de Cardiologie, în care s-a implicat și dr. Ana-Maria Vintilă, pledează pentru măsurarea regulată a tensiunii arteriale.

Website: https://videomedicina.ro/
Facebook:https://www.facebook.com/videomedicina
YouTube: https://www.youtube.com/@videomedicina
Instagram: https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
Twitter:https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com | videomedicina.ro

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Serialul despre virusul West Nile realizat de Videomedicina.ro, inclus între cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est

Serialul multimedia intitulat „West Nile în România: Impactul schimbărilor climatice și măsurile de prevenire împotriva …