Scleroza Multiplă sau boala cu 1000 de fețe este cea mai frecventă cauză de invaliditate a adultului tânăr, exceptând traumatismele. Peste 2,5 milioane de oameni sunt diagnosticați, la nivel mondial, cu această afecțiune autoimună. ,,Cum va fi viața mea cu această boală”, s-a întrebat Cristina Vieriu la 16 ani, așa cum se întreabă toți pacienții cărora li se pune diagnosticul de scleroză multiplă. ,,Jumătate din viața mea am trăit cu acest diagnostic și voi trăi în continuare cu scleroză multiplă”, a mărturisit tânăra în cadrul webinarului ,,Scleroza multiplă. #Conexiunea cu echipa medicală”, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, celebrată în fiecare an, în data de 30 mai
Organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Videomedicina.ro, cu sprijinul Merck, BMS, J&J, Novartis, webinarul ,,Scleroza multiplă. #Conexiunea cu echipa medicală”, transmis live pe Facebook și YouTube, a adus în discuție provocările cu care se confruntă pacienții din România cu această afecțiune a sistemului nervos central și rolul pe care-l are echipa medicală.
,,Cred că cel mai greu lucru este a accepta ideea diagnosticului și în același timp de-a încerca să nu fi influențat de orice alt factor, în afară de sfaturile și informațiile pe care le primești de la echipa medicală. De aceea, este foarte important să existe o comunicare foarte clară pacient, medic, asistent medical, pentru că sunt singurele informații valide pe care te poți baza”, a mărturisit Cristina Vieriu.

Pacienta cu scleroză multiplă a subliniat că este norocoasă și speră să nu fie un caz singular, fiindcă în prima perioadă de după diagnosticare a avut parte de foarte multă înțelegere.
,,Îmi imaginez că nu doar prin prisma vârstei fragede am avut parte de foarte multă înțelegere cu privire la acceptarea diagnosticului, acceptarea tratamentului și foarte multe informații pentru a simți că totul o să fie în regulă și că nu este un punct neapărat definitoriu în traiectoria vieții mele. Este o relație foarte strânsă pacient-medic-asistent medical care se ocupă de mentenanța generală și administrarea tratamentului, cu privire la fiecare perioadă prin care trecem sub tratament. Asistentul medical este practic interfața lunară cu sistemul medical”, a precizat Cristina Vieriu, care a rămas fidelă aceleași echipe medicale de la Spitalul Elias, care a diagnosticat-o, a crescut odată cu ea și care o îngrijește și acum.
,,Este foarte greu să renunți la echipa medicală cu care ai crescut, care ți-a oferit tot ajutorul pe tot acest drum și al vieții, și al diagnosticului, și al progresului bolii, al schimbărilor de tratament. Eu, atunci când mă duc la tratament, mă simt foarte confortabil, simt că le știu de o viață pe doamna doctor, pe doamna asistent medical, ceea ce este și adevărat. Practic, sunt parte din familia extinsă, fără doar și poate”, a spus Cristina Vieriu, acum însărcinată în luna a patra.
Dr. Simona Petrescu, medic primar neurolog la Spitalul Elias, este medicul care a văzut-o prima dată pe Cristina și de atunci o are în grijă, iar Roxana Giurcă este asistenta medicală de la Spitalul Elias cu care a interacționat în cei 16 ani de când merge la spital. Ambele au încurajat-o să devină mămică, atunci când tânăra și-a exprimat dorința, dar și temerile legate de o posibilă sarcină.
,,Gândiți-vă, eu am trecut prin atâtea etape ale vieții, alături de aceste doamne și le mulțumesc pe această cale pentru sprijinul de-a lungul anilor, iar acum urmează o altă etapă, cea de mămică, la care nu m-aș fi îmbarcat dacă nu aș fi avut parte de sprijinul lor. Este cea mai mare aventură a vieții și nu aș fi avut încrederea că pot să trec și la această etapă. Echipa medicală a avut un aport fenomenal”, a precizat Cristina Vieriu.
Urmăriți întregul webinar pentru a afla ce au discutat invitatele prezente la eveniment: Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, dr. Simona Petrescu, medic primar neurolog la Spitalul Elias, Roxana Giurcă, asistent medical la Spitalul Elias, Cristina Vieriu, pacientă cu scleroză multiplă, timp de o oră.
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com | videomedicina.ro