Cristina Vieriu, gravidă cu scleroză multiplă: ,,Nu m-aș fi îmbarcat la cea mai mare aventură a vieții fără ajutorul echipei medicale!”

Scleroza Multiplă sau boala cu 1000 de fețe este cea mai frecventă cauză de invaliditate a adultului tânăr, exceptând traumatismele. Peste 2,5 milioane de oameni sunt diagnosticați, la nivel mondial, cu această afecțiune autoimună. ,,Cum va fi viața mea cu această boală”, s-a întrebat Cristina Vieriu la 16 ani, așa cum se întreabă toți pacienții cărora li se pune diagnosticul de scleroză multiplă. ,,Jumătate din viața mea am trăit  cu acest diagnostic și voi trăi în continuare cu scleroză multiplă”, a mărturisit tânăra în cadrul webinarului ,,Scleroza multiplă. #Conexiunea cu echipa medicală”, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, celebrată în fiecare an, în data de 30 mai

Organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Videomedicina.ro, cu sprijinul Merck, BMS, J&J, Novartis, webinarul ,,Scleroza multiplă. #Conexiunea cu echipa medicală”, transmis live pe Facebook și YouTube, a adus în discuție provocările cu care se confruntă pacienții din România cu această afecțiune a sistemului nervos central și rolul pe care-l are echipa medicală.

,,Cred că cel mai greu lucru este a accepta ideea diagnosticului și în același timp de-a încerca să nu fi influențat de orice alt factor, în afară de sfaturile și informațiile pe care le primești de la echipa medicală. De aceea, este foarte important să existe o comunicare foarte clară pacient, medic, asistent medical, pentru că sunt singurele informații valide pe care te poți baza”, a mărturisit Cristina Vieriu.

Cristina Vieriu, pacient cu SM
Cristina Vieriu, pacient cu SM

Pacienta cu scleroză multiplă a subliniat că este norocoasă și speră să nu fie un caz singular, fiindcă în prima perioadă de după diagnosticare a avut parte de foarte multă înțelegere.

,,Îmi imaginez că nu doar prin prisma vârstei fragede am avut parte de foarte multă înțelegere cu privire la acceptarea diagnosticului, acceptarea tratamentului și foarte multe informații pentru a simți că totul o să fie în regulă și că nu este un punct neapărat definitoriu în traiectoria vieții mele. Este o relație foarte strânsă pacient-medic-asistent medical care se ocupă de mentenanța generală și administrarea tratamentului, cu privire la fiecare perioadă prin care trecem sub tratament. Asistentul medical este practic interfața lunară cu sistemul medical”, a precizat Cristina Vieriu, care a rămas fidelă aceleași echipe medicale de la Spitalul  Elias, care a diagnosticat-o, a crescut odată cu ea și care o îngrijește și acum.

,,Este foarte greu să renunți la echipa medicală cu care ai crescut, care ți-a oferit tot ajutorul pe tot acest drum și al vieții, și al diagnosticului, și al progresului bolii, al schimbărilor de tratament. Eu, atunci când mă duc la tratament, mă simt foarte confortabil, simt că le știu de o viață pe doamna doctor, pe doamna asistent medical, ceea ce este și adevărat. Practic, sunt parte din familia extinsă, fără doar și poate”, a spus Cristina Vieriu, acum însărcinată în luna a patra.

Dr. Simona Petrescu, medic primar neurolog la Spitalul Elias, este medicul care a văzut-o prima dată pe Cristina și de atunci o are în grijă, iar Roxana Giurcă este asistenta medicală de la Spitalul Elias cu care a interacționat în cei 16 ani de când merge la spital. Ambele au încurajat-o să devină mămică, atunci când tânăra și-a exprimat dorința, dar și temerile legate de o posibilă sarcină.

,,Gândiți-vă, eu am trecut prin atâtea etape ale vieții, alături de aceste doamne și le mulțumesc pe această cale pentru sprijinul de-a lungul anilor, iar acum urmează o altă etapă, cea de mămică, la care nu m-aș fi îmbarcat dacă nu aș fi avut parte de sprijinul lor. Este cea mai mare aventură a vieții și nu aș fi avut încrederea că pot să trec și la această etapă. Echipa medicală a avut un aport fenomenal”, a precizat Cristina Vieriu.

Urmăriți întregul webinar pentru a afla ce au discutat invitatele prezente la eveniment: Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, dr. Simona Petrescu, medic primar neurolog la Spitalul Elias, Roxana Giurcă, asistent medical la Spitalul Elias, Cristina Vieriu, pacientă cu scleroză multiplă, timp de o oră.

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Vitamina Soarelui: Medici și farmaciști despre nivelul optim de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătate, dar adesea este deficitară la majoritatea oamenilor La nivel …

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.