O femeie din 10 la nivel mondial se confruntă cu endometrioză, o boală cronică, progresivă, de multe ori debilitantă. În România, endometrioza afectează aproximativ 500.000 de femei, fiind o afecțiune emergentă prin durere cronică și impactul infertilității, în 30-50% din cazuri. Prof. dr. Elvira Brătilă, membru fondator al Societăţii de Endometrioză și Fertilitate Est-Europeană și fondatorul Endomedicare Academy, un centru multidisciplinar integrat dedicat diagnosticului, tratamentului și chirurgiei minim invazive a endometriozei, a reușit să organizeze primul Congres European de Endometrioză în România. Ce înseamnă acest eveniment pentru medici, pentru paciente, dar și pentru țara noastră explică prof. univ. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie pentru videomedicina.ro.
În premieră pentru țara noastră, congresul aflat la cea de-a șaptea ediție reușește să adune lalolaltă 91 de experți în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei, din peste 30 de țări ale lumii.
Puzzle-ul endometriozei
,,Este o oportunitate pentru România și pentru lumea medicală. Istoria a început în momentul în care am intrat în boardul științific al European Endometriosis League și am organizat în perioada pandemiei un masterclass de endometrioză sub egida European Endometriosis League. Văzând posibilitățile de organizare și modul în care s-a desfășurat masterclass-ul, având sprijinul colegilor din boardul societății, profesorul Roman chiar ne-a susținut foarte mult ca o locație pentru desfășurarea Congresului European de Endometrioză”, a precizat Prof. Dr. Elvira Brătilă, membru fondator al Societăţii de Endometrioză și Fertilitate Est-Europeană și fondatorul Endomedicare Academy. Speakerii invitați la București au venit din toată lumea, din Europa, din Asia, din America.
,,Ne-a bucurat foarte mult că au răspuns pozitiv invitației noastre. Astfel, colegii din România pot să aibă mult mai aproape opinia specialiștilor internaționali în endometrioză și adenomioză, niște boli cu foarte multe necunoscute încă. Fiindcă în acest puzzle al endometriozei mai avem multe piese pe care să le punem cap la cap”, a mărturisit prof. dr. Elvira Brătilă.
Acest eveniment pentru medici, înseamnă foarte mult, ,,pentru că la acest congres au posibilitatea să afle foarte multe cunoștințe despre endometrioză de la basic science, de la partea de cercetare, până la partea de diagnostic, de chirurgie și în acest fel să poată să pună toate aceste cunoștințe în practica lor clinică”, e de părere medicul ginecolog. Pentru România, e lucru foarte important să se știe că are centre recunoscute internațional în România, cum este Cetrul Endomedicare Academy, de la București.pe care l-a fondat și pe care îl conduce prof. dr. Elvira Brătilă, ori Centrul de la Timișoara.
,,Sunt două centre acreditate internațional, a căror activitate este recunoscută în diagnosticul și tratamentul endometriozei și adenomiozei. În acest fel, noi, ca specialiști care lucrăm în aceste centre, ne-am făcut cunoscuți la nivel internațional și astfel am căpătat încrederea colegilor specialiști din țările europene și nu numai”, a spus medicul.
Pentru paciente înseamnă mult, pentru că educând medicii cu privire la ce înseamnă endometrioza, pot să o diagnosticheze mult mai devreme și să le ofere cea mai corectă atitudine terapeutică. Deși endometrioza reprezintă o afecțiune des întâlnită, ea nu este foarte cunoscută, motiv pentru care 2 din 3 femei cu această boală sunt diagnosticate greșit sau tardiv.
În opinia prof. dr. Elvira Brătilă, în ultimii ani s-au făcut foarte mulți pași spre înțelegerea acestei boli și pentru a le oferi pacientelor o explicație de ce atâția ani au trăit cu durere fără să aibă un diagnostic, fără să aibă un tratament corect. ,,Din păcate, multe din ele pierd în momentul în care puteau să aibă copii pentru că le-a afectat fertilitatea”, a atras atenția reputatul ginecolog român.
Cu ce experiențe se laudă România
În cadrul congresului vor fi și cursuri, în care se abordează endometrioza de la patofiziologie până la tratament, inclusiv diagnosticul ecografic în endometrioză, dar și sesiuni de chirurgie live.
,,Vom transmite patru intervenții, două intervenții robotice cu două tipuri de roboți. Una din intervenții o va efectua profesorul Roman din București, iar a doua intervenție va fi transmisă din Portugalia, iar alte două intervenții se vor efectua laparoscopic, una va fi efectuată de mine, una de doctorul Kazali, tocmai pentru a veni în ajutorul colegilor să înțeleagă ce trebuie făcut în chirurgia endometriozei, prin tehnici minimi invazive”, a spus prof.dr. Elvira Brătilă.
Potrivit medicului, în momentul de față se poate aplica tratament minim invaziv al endometriozei, în formele cele mai severe.
Paciente din străinătate știu că în România sunt specialiști care pot să trateze endometrioza
,,România în momentul de față este deja pusă pe harta lumii în ceea ce privește endometrioza. Este o hartă a lumii în care în fiecare țară sunt desemnate centrele unde tinerii medici pot să aplice și două săptămâni pot să vină să stea lângă tine, să fie ca umbra ta, unde te duci tu să vină ca să poată să învețe tocmai despre această patologie, cât mai mult și încă de la începutul specialității. Mai mult, paciente din toată lumea știu că în România sunt specialiști care pot să trateze endometrioza, de altfel și centrul nostru tratează paciente din toată lumea și primim mail-uri și solicitări din toată lumea și nu numai din Europa, tocmai pentru că nu numai în Europa sunt puține centre, ci în toată lumea. Nu-i ușor să faci astfel de chirurgie,nu-i ușor să construiești un astfel de centru dedicat”, a recunoscut prof.dr. Elvira Brătilă.
Cel de-al șaptelea Congres European de Endometrioză, aflat sub egida European Endometriosis League (EEL), se desfășoară între 6-8 iunie 2024, în NORD Events Center by Globalworth, București. Acesta poziționează școala românească de medicină ca reper prin cunoaștere și expertiză în endometrioză, pe o hartă onorantă a lumii.
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact@videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro