Cum să-ți menții energia și vitalitatea, un secret pe care l-a aflat o farmacistă de la un român laureat al premiului Nobel

Marina Mangu este de profesie farmacist, dar și trainer în programare neurolingvistică. A practicat sport de performanță și a avut norocul să-l întâlnească pe George Emil Palade, unul dintre creatorii biologiei celulare moderne. Renumitul profesor român a primit în 1974 împreună cu alți 2 profesori Premiul „Nobel“ pentru medicină.

Marina Mangu susține că a învățat să schieze și să înoate înainte de a merge. ,,Am practicat o serie de sporturi, performanță la floretă, așa încât în clasa a douăsprezecea marea mea dilemă era: sport sau altă facultate foarte grea, dar cu mari satisfacții. În anul trei de facultate la Farmacie, examen, subiectul era ciclu Krebs și trebuia să vorbesc despre coenzima Q10. Eram îndrăgostită lulea, așa încât biochimia trebuie să fie pe planul 2, nu însă și coenzima Q10, pentru că nici o datorie neplătită nu rămâne neplătită până la final”, a povestit farmacista Marina Mangu. În studenție a avut ocazia să-l cunoască pe academicianul George Emil Palade, cercetător la Universitatea Rockefeller din New York, dar și profesor la Universitatea Yale, care venise în România.

,,În biblioteca Institutului de Biologie și Patologie Celulară a intrat un domn cu o alură foarte sportivă. Am ridicat privirea și am încremenit. Domnul respectiv era laureatul premiului Nobel din 1974, profesorul George Emil Palade, cercetătorul român care a obținut premiul Nobel, care a avut amabilitatea să aibă un dialog și cu studenții din biblioteca institutului. Iar eu cu curajul vârstei l-am întrebat care este formula secretă pe care a descoperit-o, așa în vârstă, avea 74 de ani atunci, însă avea alura unei persoane de 50 de ani. Zâmbind, nu știu dacă a fost surprins de întrebarea pe care am adresat-o, mi-a răspuns, sunt două ingrediente: sportul și coenzima Q10”, a povestit farm. Marina Mangu, trainer NLP și fostă floretistă de performanță.

Ce au în comun cele două ingrediente? Principalul scop al coenzimei Q10 este acela de a oferi energie celulelor, îmbunătățind astfel performanțele sportive. Combate stresul oxidativ din celule și îmbunătățește funcțiile mitocondriale. Sportul practicat zilnic menține sănătatea și tonifică mușchii, iar Q10 alungă oboseală, contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire, dar și la fortificarea sistemului imunitar.

,,Am continuat să practic sportul. Tocmai săptămâna trecută am fost la un maraton de înot. Iar coenzima Q10 am început s-o iau chiar din momentul în care mi-a spus profesorul Palade că folosește acest ingredient. Pe vremea aceea, coenzima Q10 era sub formă de pudră și absorbția nu era într-o proporție satisfăcătoare, însă între timp a intrat pe piață Pharma Nord cu produsele de coenzima Q10 și marea dilemă farmaceutică, cum se absoarbe coenzima Q10 a fost rezolvată pentru mine pentru că în acel moment am constatat faptul că la Pharma Nord coenzima Q10 este încapsulată în capsule enterosolubile care, din punct de vedere farmaceutic și farmacologic, sunt cea mai absorbabilă formă de coenzima Q10”, a precizat farmacista.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de coenzima Q10 din organism scade treptat. E bine ca tinerii să știe acest lucru și să afle care sunt secretele longevității și anti-aging-ului, dacă vor să aibă o viață lungă și sănătoasă. Farmacista Marina Mangu, la 63 de ani, este plină de energie și vitalitate și încrucișează floreta la fel de bine ca orice altă tânăr. Secretul ei, formula profesorului Palade: sport în doză zilnică în fiecare zi, măcar 30 de minute și coenzima Q10.

,,Eu până la această vârstă pot să afirm și analizele stau dovadă a faptului că am o inimă de sportiv. Deci, pe de-o parte, sportul, dar ca să menținem condiția fizică și intelectuală necesară practicării sportului și activităților curente, este necesar să avem, pe lângă dieta zilnică echilibrată în fructe și legume, n aport suplimentar de coenzimă Q10. Iar cea mai indicată formă de coenzimă Q10 este cea care are o absorbție optimă. Produsele bio de la Pharma Nord au sufixul bio nu datorită faptului că sunt biologic active sau de origine bio, ci bio vine de la biodisponibilitate”, a concluzionat farm. Marina Mangu, trainer NLP și fostă floretistă de performanță.

Prof. dr. Urban Alehagen, renumit cardiolog în Suedia și în Norvegia, om de știință implicat în studierea coenzimei Q 10 și a efectelor acestora asupra stresului oxidativ, dar și asupra inflamației, medic specialist în medicină internă și odontologie, profesor la Universitatea din Linkoping, a vorbit despre beneficiile acestei coenzime asupra sănătății într-un serial publicat în exclusivitate pe videomedicina.ro.

· Sfaturi pentru a încetini îmbătrânirea de la prof. dr. Urban Alehagen, renumit cardiolog suedez

· Prof. dr. Urban Alehagen, cardiolog suedez: Cum poți scădea riscul de mortalitate cardiovasculară?

· Autorul unui studiu revoluționar, prof. dr. Urban Alehagen, cardiolog: ,,Medicina integrativă are multe de oferit!”

* Material realizat cu sprijinul Pharma Nord

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

📧 Contactează-ne pe e-mail: contact@videomedicina.ro

© europontis.com | videomedicina.ro

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

,,Scleroza multiplă. #Conexiunea cu echipa medicală”- webinar cu și despre pacienți, medicii, asistenții medicali

La fiecare cinci minute un om de pe planetă este diagnosticat cu scleroză multiplă (SM). …