Videomedicina din nou în Buletinul informativ european Science+ despre cum ar putea țările europene să îmbunătățească ajutorul acordat lucrătorilor ucraineni din domeniul medical

Platforma SCIENCE+ Newsroom a preluat serialul multimedia realizat de Videomedicina.ro și l-a prezentat în Buletinul informativ cu cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est- Science+ In Brief. ,,Ce acces au pe piața muncii medicii ucraineni refugiați în România, Polonia, Republica Moldova” este serialul care în 8 episoade a prezentat în exclusivitate poveștile unor ucraineni medici și farmaciști refugiați în România, Polonia, dar și declarațiile miniștrilor Sănătății cu privire la nevoia de personal medical și a condițiilor în care ucrainenii pot profesa în sistemul sanitar.

La începutul lunii mai 2024, iubitorii științei din Europa s-au putut delecta cu cele mai importante știri științifice prezentate în Science+ In Brief. Acestea vizau: antidepresivele pentru câini, inteligența artificială, folosită pentru distrugerea bacteriilor rezistente, dar și ce spune știința despre efectele dăunătoare ale marijuanei. Două întrebări pe care știrile le-au rumegat sunt:Cine este responsabil pentru deșeurile de plastic? Și Cum ar putea țările europene să îmbunătățească ajutorul acordat lucrătorilor ucraineni din domeniul medical, ca aceștia să își găsească un loc de muncă?

Polonia și Moldova au reușit să integreze medicii ucraineni, care lucrează în sistemele lor de sănătate. De ce România nu reușește? Se întreabă platforma SCIENCE+.

,,Partenerul nostru român Videomedicina a căutat răspunsurile la această întrebare. „Încercăm să ne asigurăm că cei care vin din Ucraina și au această calificare medicală au posibilitatea de a profesa în România”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății. Videomedicina.ro a discutat și cu medici ucraineni care locuiesc și lucrează în Polonia. „Datorită condițiilor simplificate de angajare, care au fost introduse în timpul pandemiei de COVID-19, a devenit mai ușor pentru medicii ucraineni să obțină un loc de muncă în Polonia. Potrivit acestor prevederi, medicii străini pot fi angajați fără echivalarea (confirmarea) diplomelor. Anterior, trebuiau să susțină examene de specializare și limbă, dar acum nu mai trebuie decât să depună documentele la Ministerul Sănătății și obțin un permis de muncă pe 5 ani. La început, li s-a permis să lucreze doar în spitalele Covid, dar în timp oportunitățile s-au extins”, a declarat Mariana Semenyuk, directoarea departamentului de recrutare al platformei de migrație EWL.”, se arată în newsletter.

Din cele 8 episoade realizate în cadrul serialului, 4 episoade au prezentat în exclusivitate povești cu ucraineni dornici să-și practice meseria. La realizarea materialelor am colaborat și cu parteneri ai rețelei Science+ din Cehia și Polonia, cărora le mulțumim.

Puteți urmări serialul aici:

EXCLUSIV: Oleksandra Bilash, medic ucrainean refugiat: Un medic care nu lucrează zilnic își pierde calificările, experiența și interesul pentru muncă. Polonia a oferit cu 100% mai multe oportunități

EXCLUSIV- Cinci stomatologi ucraineni au primit aprobarea Colegiului Medicilor Stomatologi de-a profesa în România

EXCLUSIV: Cenușăreașa ucraineancă Victoriia Grytsenko visează să-și practice meseria de stomatolog în România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre medicii ucraineni refugiați: Încercăm să le asigurăm posibilitatea să practice în România!

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din Republica Moldova: Noi le-am oferit refugiaților ucraineni medici și asistenți medicali acele locuri de muncă care era necesar să fie acoperite

Mariana Semenyuk, Polonia: Medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina ar putea umple o parte din lipsa de personal din Europa. Polonia un exemplu privind integrarea în muncă

Prima refugiată din Ucraina care a cerut echivalarea studiilor în România, o farmacistă care lucrează la Salvați Copiii

EXCLUSIV: Larisa Dovgopola, medic de familie și neurolog din Ucraina, refugiat în Polonia: ,,Oportunitatea de a lucra în profesia ta, chestiune de noroc și fericire”

 

Videomedicina.ro a demarat în luna martie un serial multimedia ,,De ce medicii și asistenții medicali refugiați din Ucraina nu profesează România? Ce soluții au găsit alte țări”, în care a prezentat opiniile autorităților din România cu privire la această categorie profesională, poveștile câtorva medici ucraineni refugiați în țara noastră, dar și situația refugiaților ucraineni medici și asistenți medicali din alte țări din UE și soluțiile pe care le-au găsit acestea pentru personalul medical ucrainean refugiat. Văzând problemele cu care se confruntă refugiații ucraineni; Cum își câștigă existența un medic neurolog ucrainean, profesor universitar refugiat în România, De ce medicii refugiați din Ucraina nu profesează în România. Dr. Călin Bumbuluț, vicepreședinte CMR: ,,Probleme, la durata de pregătire a medicilor ucraineni” Videomedicina.ro a decis să aprofundeze subiectul și a lansat cel de-al doilea serial ,,Ce acces au pe piața muncii medicii ucraineni refugiați în România, Polonia, Republica Moldova”.
Anul acesta un alt material video publicat în Videomedicina.ro a stârnit interesul platformei SCIENCE+ Newsroom, care l-a preluat în newsletterul său cu cele mai importante știri științifice ale acestei săptămâni. ,,De ce este mai bine să fii protejat prin vaccinare decât să îți asumi riscul trecerii prin gripă”.

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/\
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

📧 Contactează-ne pe e-mail: contactă[at]videomedicina.ro

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre VIDEOMEDICINA.ro

VIDEOMEDICINA.ro - proiect educațional pentru publicul larg în care se face educație pentru sănătate

Vezi și:

Cristina Vieriu, gravidă cu scleroză multiplă: ,,Nu m-aș fi îmbarcat la cea mai mare aventură a vieții fără ajutorul echipei medicale!”

Scleroza Multiplă sau boala cu 1000 de fețe este cea mai frecventă cauză de invaliditate …