Metabolismul afectează fiecare celulă din organism, influențându-ne sănătatea, greutatea, procesul de îmbătrânire și consumul caloric. Dr. Anca Hâncu, medic generalist, nutriționist, doctor în științe medicale, a atras atenția asupra importanței regimului alimentar, arătând cât de mult contează dieta și stilul de viață în funcționarea metabolismului.
Aproximativ 50 de milioane de europeni suferă de activitate metabolică redusă, arată nutriționista Pernille Lund, autoarea cărții ,,Metabolism cu probleme?” În cadrul conferinței ,,Descoperiți posibila cheie a longevității și vitalității – Nutriție bazată pe știință”, organizată de Pharma Nord, dr. Anca Hâncu speaker al evenimentului, a explicat de ce nutriția trebuie să fie bazată pe știință.
,,Există un aflux mare de informație care nu este de calitate în domeniul nutriției. Există foarte mult marketing la produse procesate și ultra-procesate și atunci trebuie să revenim la bazele științifice ale nutriției pentru a ști să ne alimentăm corect, pentru a ști cum să ne hrănim cu alimente valoroase și bogate nutritiv, nu doar bogate caloric”, a explicat pentru videomedicina.ro medicul.
Pandemia de COVID 19 dat peste cap stilul de viață al românilor
Asociația Americană de Psihologie a precizat că majoritatea adulților din SUA , respectiv 61% au raportat că au experimentat modificări nedorite ale greutății de la începutul pandemiei de COVID-19. Cel puțin 2 din 5 americani, respectiv 42%, s-au îngrășat mai mult decât și-au propus, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat la un an de pandemie. În privința românilor, datele unei cercetări a reliefat că adulții s-au îngrășat în medie cu 6 kg în perioada pandemiei.
,,Pandemia de COVID-19 a dus la foarte multe comenzi acasă. Oamenii s-au obișnuit și cu această muncă de acasă sau munca hibrid, iar obiceiurile de consum au mers mult spre alimente procesate, ultra-procesate. Parcă se gătește și mai puțin decât înainte. Lumea este parcă și mai stresată și mai în fugă. Dar trebuie să spunem publicului să fie atent ce pune în farfurie. E vorba în primul rând de siguranța noastră de tot ceea ce vom găsi în farfurie”, a spus dr. Anca Hâncu.
Medicii nutriționiști din România susțin că îngrășarea cu 2-3 kg sau chiar mai mult, datorată acumulării de țesut gras, este un semnal de alarmă pentru starea de sănătate, fiindcă scade imunitatea, ceea ce are consecințe nefavorabile asupra capacității de apărare a organismului. Kilogramele în plus pot să crească valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului, trigliceridelor și glicemiei, factori de risc cardiovascular importanți.
,,Știm să avem mașini scumpe, să avem haine frumoase, ne interesează tot felul de brand-uri ale poșetelor. Hai să fim mai atenți la ceea ce intră în corpul nostru, să fie tot atât de valoros”, a semnalat dr. Anca Hâncu.
Pofta de dulce poate fi înfrânată
Este tentant să ne energizăm cu ceva dulce, cu băuturi bogate în cofeină, să mâncăm fast-food-uri ca să ne satisfacem poftele, dar aceste produse nu oferă nutrienții esențiali organismului. Ne dau pe moment o stare de bine, însă pe termen lung ne afectează sănătatea.
,,E bine să lăsăm ca foarte rar sau deloc alimente bogate în zahăr, care au o cantitate mare de zahăr. Alimentele prăjite cât se poate să le evităm, să nu mai existe în viața noastră alimente cu grăsime multă, saturată, mezelurile. Toate aceste alimente din categoria procesate și ultra-procesate trebuie lăsate pe un loc foarte îndepărtat”, a afirmat medicul Anca Hâncu.
Este adevărat că ronțăitul necontrolat dintre mese şi consumul alimentelor dulci pot oferi o relaxare temporară datorită ,,aportului de zahăr” care ne oferă energie imediată, dar efectul dispare rapid, lăsându-ne în aceeaşi stare ca mai înainte. Cromul, un mineral esenţial care contribuie la metabolismul normal al carbohidraţilor, lipidelor şi proteinelor, potențează efectul insulinei și luptă cu poftele alimentare. Rezerva de crom a corpului este de aproximativ 4-6 mg. Odată cu înaintarea în vârstă, concentraţia de crom din ţesuturi poate scădea în mod semnificativ. Există însă suplimente pe bază de crom care contribuie la menținerea glicemiei în limite normale și înfrânează poftele de dulce.
,,Poftele apar de cele mai multe ori ca urmare a unui dezechilibru alimentar și ca urmare a alimentației incorecte. Tipic este să sărim micul dejun, să bem o cafea, după care luăm poate ceva dulce, o gustare sau niște sticksuri pe drum. La prânz reușim sau nu reușim să mâncăm corect și atunci apare în jur de ora 16:00 o teribilă poftă de dulce. De fapt, este o foame de energie pentru că noi nu am mâncat corect până la ora respectivă. Nu ne-am adus cantitatea de proteină care ar fi oferit sațietate și atunci trebuie foarte mult lucrat și reglate orele de mese. Mulți oameni nu mai iau masa de prânz pentru că sunt în trafic, sunt ocupați. Trebuie să știm să ne respectăm propriul corp”, a explicat dr. Anca Hâncu.
Minerale responsabile cu metabolismul
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) afirmă că rolul cromului în organism este acela de a contribui la menținerea concentrațiilor normale ale glucozei din sânge și la metabolismul normal al macronutrienților. Aceeași autoritate EFSA a evaluat coenzima Q10 și riboflavina, cunoscută și ca vitamina B2, și a afirmat că acestea contribuie la un metabolism normal care produce energie. De asemenea, cele două reduc oboseala și extenuarea și contribuie la un metabolismul normal al fierului. Există în România suplimente cu Q10 și riboflavina, menite să dea o mână de ajutor metabolismului energetic.
Deficitul uneia sau mai multor substanțe nutritive precum seleniu, crom, magneziu, vitamina C, coenzima Q 10 pot avea implicații dezastruoase pentru metabolism. ,,Trebuie să ne respectăm corpul, pentru că dacă-l respectăm, corpul ne va aduce înapoi totul sub formă de valoare. Să fim mai atenți la ce intră în corpul nostru!”, a subliniat dr. Anca Hâncu
Mai puteți urmări și:
De ce te îngrași în perioada postului. Greșeli în alimentație identificate de dr. Anca Hâncu
Nutriție bazată pe știință. Zonele albastre și vitaminele antiaging
Material realizat cu sprijinul Pharma Nord
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina