EXCLUSIV: De ce avem nevoie de medicina integrativă?

EXCLUSIVITATE

Medicina integrativă se concentrează pe individ ca pe persoană în întregul său și nu doar pe boala sa ori pe organul său bolnav. În timp ce medicul încearcă să înțeleagă cauza de bază a simptomelor, acesta analizează și mintea, corpul și spiritul persoanei din fața sa. Medicina integrativă folosește o abordare bazată pe dovezi. ținând cont de nevoile fizice, mentale, emoționale și spirituale care pot afecta sănătatea.

,,Noi am uitat ce înseamnă medicină clasică. Medicina clasică și medicul de altă dată presupune acel medic care are suficient timp cât să cunoască nu doar persoana din fața lui, ci să cunoască atât nepoții, cât și bunicii și în acest fel să recunoască patologiile, pentru că, așa cum bine știm patologiile, unele dintre ele, au determinism genetic și în acest context trebuie să știm ce boală a avut bunicul, astfel încât eventual să putem anticipa ce poate dezvolta nepotul în acest context. Vorbim despre timp, pentru că a ști și a avea disponibilitatea și răbdarea în zilele noastre în a gestiona o astfel de anamneză, un astfel de istoric medical este o adevărată provocare”, a mărturisit prof. univ. dr. Carolina Negrei, medic primar medicină internă, medic specialist reumatologie cu supraspecializare în toxicologie,  fondatorul clinicii AKESO.

Medicina integrativă utilizează o combinație de terapii și abordări convenționale de asistență medicală (cum ar fi medicamentele și psihoterapia) și terapii complementare (cum ar fi acupunctura și yoga). În acest fel, medicina integrativă „integrează” toate aspectele bunăstării unei persoane pentru a obține o sănătate și o vindecare optime.

Medicul de medicină integrativă colaborează cu ceilalți medici

Medicii de medicină integrativă lucrează împreună cu alți medici pentru a vă vindeca mintea, corpul și spiritul. Expertiza lor constă în prevenirea și gestionarea bolilor cronice.

Medicul care adoptă abordarea integrativă nu înlocuiește medicul de familie sau medicul specialist, el poate reprezenta a doua opinie medicală.

,,În momentul de față, medicul de familie cunoaște cumva istoria pacientului și a familiei sale. Medicul de familie, într-adevăr, are o tangență și o apropiere mai mare cu pacientul. Din păcate, tot ce înseamnă birocrație și partea administrativă îi revine tot lui, ceea ce înseamnă că-i ocupă din nou o mare parte din timpul alocat ce ar trebui alocat pacientului”, a explicat prof. univ. dr. Carolina Negrei, cadru didactic la UMF Carol Davila București, Facultatea de Farmacie.

În opinia sa, „second opinion” aduce medicinei integrative colaborarea tuturor celor implicaţi într-o echipă al cărei scop este vindecarea și bunăstarea corpului și spiritului, fiecare membru al echipei având ca expertiză prevenirea și gestionarea bolilor cronice și nu tratarea problemelor medicale acute, pentru urgențe fiind dedicat serviciul de urgență.

Medicii specialiști pot să facă medicină integrativă de-a adevăratelea!

Mulți oameni pot beneficia de medicina integrativă, în special cei cu afecțiuni de lungă durată (cronice) sau complexe cum ar fi: bolile autoimune, durere acută și cronică, tulburări de respirație, dureri de cap și migrene, cancerul și efectele secundare ale acestuia, oboseala cronică, simptomele răcelii/gripei, tulburări digestive, infertilitate, simptome de menopauză, probleme menstruale, probleme de sănătate mintală și emoțională, obezitatea, hipertensiune arterială, probleme de somn.

,,Vorbim în zilele noastre despre o medicină țintită, despre o medicină pentru fiecare moleculă în parte, ceea ce este un lucru absolut extraordinar, pentru că în acest fel, tehnologia ne ajută să punem diagnostice, să tratăm boli ducându-ne până la nivel celular. Însă, din păcate, căutând acele modificări particulare pentru fiecare pacient, ajungem să uităm de ansamblul care înseamnă organismul uman particularizat pentru acel pacient din fața noastră”, a spus prof. univ. dr. Carolina Negrei, care este medic internist și reumatolog, dar și membru în consiliul științific al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România. Referindu-se la medicii de diverse specialități prof. univ. dr. Carolina Negrei a subliniat că aceștia pot face medicină integrativă. ,,La urma urmei, toți am învățat aceeași medicină. Fiecare dintre noi ne-am specializat pe o ramură, însă prin prisma lipsei timpului, suntem nevoiți să ne practicăm doar acea specialitate pentru care ne-am pregătit. Dar medicii specialiști pot să facă acest lucru, pot să facă medicină integrativă de adevăratelea”.

Cui i se adresează medicina integrativă? Veți afla de la prof. univ. dr. Carolina Negrei, fondatorul clinciii AKESO în următorul episod.

Urmăriți și celelalte episoade ale serialului Medicina integrativă:

Realizator: Alexandra Mănăilă

Montaj video: Catinca Bejenaru

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Vitamina Soarelui: Medici și farmaciști despre nivelul optim de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătate, dar adesea este deficitară la majoritatea oamenilor La nivel …

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.