Cancerul de piele poate afecta pe oricine la orice vârstă. Este mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani și la persoanele care au istoric de expunere prelungită la soare. Dar poate să apară în orice moment de-a lungul vieții. Dovadă sunt și cazurile depistate în cadrul campaniei ,,Soare Fără Pete” a asociației OncoPacienților PHOENIX, derulată pe plaja stațiunii din Mamaia. ,,În această a opta ediție ne-am propus ca pe litoral să să depășim 250 de dermatoscopii gratuite”, a precizat Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX, în cadrul primului episod al serialului Soare fără pete, realizat de videomedicina.ro
Asociația OncoPacienților PHOENIX, în toate cele șapte ediții ale campaniei Soare Fără Pete, a efectuat peste 1260 de dermatoscopii la București și pe litoral.
,,S-au găsit suspiciuni de carcinoane și sarcoame la aproximativ 7% din cazuri, iar melanomul care este cel mai cunoscut și de temut cancer de piele a fost depistat un caz la 2 ani, n-am găsit în fiecare an, din fericire”, a declarat Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX.
Alunițe și pete sub lupă, la Mamaia
Pe plaja stațiunii Mamaia, turiștii prezenți în perioada 4-8 iulie 2024 (perioadă în care s-a desfășurat și concertul Neversea pe litoralul Mării Negre) au avut parte de informații legate de prevenția cancerelor de piele, de consultații dermatologice gratuite oferite de medici dermatologi voluntari ai campaniei Soare Fără Pete, ediția a opta. Toți cei care au dorit au putut să facă dermatoscopii gratuite și să primească sfaturi date de profesioniști. Voluntarii asociației Oncopacienților PHOENIX au împărțit materiale cu regulile de autoexaminare a pielii și creme de protecție solară turiștilor, care s-au prezentat la standul special amenajat.
,,Dacă este ceva la nivelul pielii, diagnosticul timpuriu este cel care contează și face diferența, apoi desigur și tratamentul timpuriu și astfel rezolvarea poate fi imediată”, a explicat Ioana Cristea, care a oferit încurajări împreună cu alți pacienți oncologici, membri ai asociației OncoPacienților PHOENIX, tuturor celor care au avut nevoie.
Cancerul de piele, cea mai frecventă formă de cancer din lume
În 2022 s-au înregistrat peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer de piele la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Termenul ,,cancer de piele” se referă la mai multe forme diferite ale acestei afecțiuni, de la carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular, keratoza actinică, carcinomul cu celule Merkel până la melanom, fiecare având simptome, tratamente și severitate diferite.
,,Această campanie Soare Fără Pete de prevenire a cancerelor de piele are ca noutate în acest an prezentarea cancerelor de piele cu celule Merkel. Dacă până acum ne-am gândit să atragem atenția mai mult asupra melanomului, care este cel mai cunoscut și de temut, trebuie să spunem că nu este singurul. Din păcate, mai sunt câteva cancere de piele care sunt mai rare, mai puțin cunoscute și sunt foarte, foarte grave. Unul din acestea este cel cu celule Merkel”, a atras atenția Ioana Cristea.
Aproximativ 330 000 de cazuri noi de melanom au fost diagnosticate în întreaga lume în 2022.
,,Asociația își propune să salveze vieți prin această campanie. Am demarat-o și prin prisma pacientului oncologic, atât eu, cât și o parte din voluntari suntem pacienți oncologici și altfel putem să ne exprimăm și să atragem atenția, fiindcă noi am trecut prin așa ceva, înțelegem ce înseamnă, știm și ceea ce spunem și ne dorim să salvăm vieți, să schimbăm mentalitatea, să nu se mai greșească, pentru că dacă nu se iau imediat măsuri, aproape jumătate din populația globului poate fi afectată de aceste cancere care depistate foarte tardiv sunt mortale până într-un an. Atât de puțin este supraviețuirea. Și asta se întâmplă foarte repede, poate până în anii 2040-2050”, a avertizat fondatoarea asociației.
Aproape 60 000 de persoane au murit din cauza melanomului, cel mai periculos cancer de piele, în 2022.
,,Campania Soare Fără Pete de prevenire a cancerelor de piele pot spune clar că salvează vieți. Avem foarte multe exemple”, a mărturisit Ioana Cristea, care a menționat două cazuri care i-au rămas în minte prin gravitatea situației.
În cel de-al doilea episod al serialului Soare fără pete, dr. Alexandra Roman, medic dermatovenerolog voluntar în campanie oferă mai multe detalii despre dermatoscopii, despre tipurile de cancere care pot fi depistate cu ajutorul acestei investigații.
Campania Soare Fără Pete, ediția a VIII-a, 2024 a fost susținută de: Merck, MagnaPharm, Avene, ISP Group și a avut ca partener Primăria Constanța.
Partenerii mass-media principali au fost: Medicalmanager.ro, Oameni și Companii, Despre Cancer, CASPA, Politici de Sănătate. Alți parteneri: TVR1, Radioconstanța.ro, Revista Medicală, Medichub.ro, Știrilemedia.ro, Observator Constanța, Rfi.fr.
Vezi și: Alunițele și petele pe piele pot fi investigate. Dermatoscopii gratuite pe plajă la Mamaia
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/\
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro