Cum îi afectează pe români deficitul de seleniu din sol, explicațiile ing. horticultor Lucian Blaga

Seleniul este un oligomineral, descoperit de către Berzelius în 1817, dar care încă face obiectul multor cercetări. ,,În natură, seleniul se găsește absolut peste tot, în apă, în aer, dar cea mai mare concentrație de seleniu este indubitabil găsită în sol”, explică ing. horticultor Lucian Blaga, director general al companiei Pharma Nord România.

Fiind preocupat de rolul pe care-l joacă seleniul în viața noastră, specialistul Lucian Blaga care activează în industria suplimentelor alimentare de peste 8 ani, având background în domeniul horticulturii și industriei alimentare de peste 15 ani,  atrage atenția că ,,un deficit de seleniu poate să ducă la anumite probleme legate de sănătatea plantelor, sănătatea animalelor care consumă plantele și chiar sănătatea oamenilor”.

Solul din România, deficit de seleniu

Terenurile agricole reprezintă aproximativ 50% din suprafața Uniunii Europene, agricultura este strâns legată de sănătatea solului. Cu toate acestea, solul din UE se confruntă cu o serie de provocări, printre care se numără eroziunea, degradarea și deșertificarea, precum și declinul materiei organice și pierderea biodiversității.

,,Dacă ne gândim la Europa, aș putea să spun că suntem aliniați din punctul acesta de vedere, e clar că avem un deficit. Țările europene, inclusiv zonele nordice, dar și restul țărilor, au un deficit de seleniu și noi suntem practic în aceeași poză. Solul României, în marea lui parte, are un deficit de seleniu, mai ales în zonele unde se face agricultură intensivă, în marele bazine agricole, în Bărăgan, în podișul Transilvaniei, în partea de nord a țării și chiar în zona Deltei Dunării”, a declarat pentru videomedicina.ro ing. horticultor Lucian Blaga.

Directorul general al companiei Pharma Nord România a subliniat că există măsurători la nivel european privind prezența seleniului în sol și că țara noastră se situează pe aceeași linie cu nivelul existent în Europa, la 20-25 de micrograme în sol. ,,America de Nord în schimb are un conținut ridicat de seleniu”, a spus ing. Lucian Blaga.

Practicile agricole intensive pot sărăci solul de seleniu

Comisia Europeană a semnalat că multe dintre problemele care amenință sănătatea solului sunt legate de agricultură și de presiunea de a răspunde cererii tot mai mari de alimente, cum ar fi: degradarea și declinul cauzate de practicile intensive; compactarea cu utilaje grele și practici agronomice necorespunzătoare de cultivare a terenurilor; daunele aduse biodiversității cauzate de monoculturi și de alte practici de utilizare și gestionare a terenurilor; poluarea cauzată de substanțe chimice (de exemplu, pesticide, metale grele, produse farmaceutice, materiale plastice etc.); abandonarea și neglijarea terenurilor.

,,Anumite suprafețe agricole din întreaga lume au fost mai intens sau mai puțin intens solicitate din punct de vedere al culturilor. Europa fiind poate cel mai bătrân sol al Terrei, poate fi o explicație că acel conținut de seleniu este redus pentru că agricultura are un istoric mult mai îndelungat în ceea ce privește absolut toate culturile, inclusiv culturile de masă, cum ar fi grâul, poate este cea mai cultivată plantă la nivel internațional”, a  afirmat ing. Lucian Blaga. În opinia specialistului, dacă lucrezi din ce în ce mai mult pământul îl sărăcești de absolut orice este important, inclusiv seleniu.

,,O cultură intensivă fără a avea grijă de sol și a-i oferi din când în când pauze de refacere sau de a îmbina știința prin rotația culturilor (că și rotația culturilor are un rol esențial de-a îmbogăți pământul cu anumiți nutrienți), îl sărăcește”.

Legătura seleniului din sol cu plantele și organismul uman

Seleniul contribuie atât la sănătatea plantelor, cât și la sănătatea animalelor și implicit la sănătatea noastră.

,,Noi suntem consumatori atât de produse pe bază de plante, cât și de produse din surse animale. În ceea ce privește calitatea plantelor, seleniu joacă un rol foarte important în protecția plantelor împotriva stresului oxidativ. În ceea ce privește un aport suficient de seleniu la animale, contribuie la o sănătate a animalului la modul general, pentru că are o imunitate crescută”, a explicat ing. Lucian Blaga, referindu-se și la carența de seleniu care poate să ducă în cazul mieilor, de exemplu la boala mușchiului alb, afecțiune ce creează probleme de creștere, atacă inclusiv miocardul și poate duce la decesul animalelor.

Medicii veterinari susțin că această boală afectează în prima lună de viață, până la 15% din miei, iar la vârsta de 2-3 luni, acest procent crește până la 70%. Cel mai adesea, mieii se îmbolnăvesc atunci când pășesc pe sol acid sau în zonele joase ale râurilor, primăvara și iarna, când e vreme rece și ploioasă și când cantitatea de seleniu din sol este mult mai scăzută.
,,În ceea ce privește sănătatea oamenilor, știm foarte bine și studiile au arătat că seleniu contribuie la o bună funcționare a glandei tiroide care reglează întregul metabolism. De asemenea, este cunoscut seleniu și pentru sănătatea pielii, a ochilor și a unghiilor și, în general, pentru sistemul umanitar crescut. Dacă e să ne gândim la pașii pe care noi îi parcurgem pe întreg lanțul trofic, un deficit afectează fiecare etapă. Dacă solul este sărăcit, planta suferă. Dacă planta nu are suficient seleniu, cei care consumă planta, animalul sau noi, putem avea un deficit și implicit riscăm să ne expunem problemelor date de carența de seleniu”, a avertizat ing. Lucian Blaga.

Surse alimentare de seleniu

Seleniul se găsește în alimente precum: pește, nuci, cereale integrale. Persoanele care nu consumă în mod regulat aceste alimente pot beneficia de pe urma administrării unui supliment alimentar cu seleniu. Valoarea nutrițională de referință (VNR) pentru seleniu este de 50-70 μg (diferă de la țară la țară), dar bărbații au nevoie de o cantitate mai mare din acest nutrient decât femeile.

,,Există din ce în ce mai mulți specialiști care participă la evenimente medicale de profil sau care au văzut în anumite studii de specialitate rolul seleniului în buna funcționare a glandei tiroide și recomandă produse de bază de seleniu ca suplimentare. Deci da, există un interes sporit în ultimii ani pentru a consuma produse care au un conținut ridicat de seleniu, dar și pentru a suplimenta dieta cu seleniu în caz că este nevoie”, a subliniat ing. Lucian Blaga.

Dr. Ciprian Ene, medic coordonator al Centrului de Medicină Integrativă Quantum Therapy București a declarat pentru videomedicina.ro că ,,seleniul este antiviral, ajută la eliminarea metalelor grele, ajută și ca element antistres, este și protector cardio, neuro-tiroidian și antiinflamator, antioxidant și de aceea face parte, pe bună dreptate, din schemele terapeutice adresate pacienților cu tiroidită autoimună Hashimoto și celor cu afecțiuni autoimune care au deficit de seleniu”.

 

Urmăriți și VIDEO cu dr. Ciprian Ene: Deficitul de seleniu este foarte frecvent subdiagnosticat!

[PP]

* Material realizat cu sprijinul Pharma Nord

 

 

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/\
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

📧 Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …