EXCLUSIV: Cui se adresează medicina integrativă?

Medicina integrativă tratează persoana, nu doar simptomul sau boala pe care o are aceasta. Ia în considerare toți factorii care influențează sănătatea: biologici, comportamentali, psihosociali și de mediu. ,,Când vorbim despre medicină integrativă, vorbim despre noi toți, pentru că orice om își dorește în primul rând să-și păstreze sănătatea, iar păstrarea sănătății înseamnă prevenție”, explică în cel de-al treilea episod dedicat medicinei integrative prof. dr. Carolina Negrei, fondatorul clinicii AKESO, medic primar medicină internă, specialist reumatologie cu supraspecializare în toxicologie, cadru didactic la UMF Carol Davila București, Facultatea de Farmacie și membru în consiliul științific al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România

Pentru a fi cu adevărat sănătoasă o persoană trebuie să aibă bunăstare fizică, emoțională, mentală și spirituală. Iar prevenția cea care preîntâmpină apariția bolilor este în atenția oricărui medic care practică medicina integrativă.

,,Prevenție înseamnă ca un medic să aibă timp să-ți cunoască, pe de o parte istoricul personal, pe de altă parte antecedentele heredo-colaterale. Iar când vorbim despre istoricul personal includem stilul de viață, stresul, alimentația, includem tot ceea ce presupune viața unui individ și pentru a ne putea păstra sănătoși, pentru a nu ajunge în zona de boală, trebuie să știm cum gestionăm stresul, somnul, activitatea fizică, alimentația. Aceasta ar fi o categorie de persoane căreia i se adresează medicina integrativă”, a afirmat pentru videomedicina.ro prof. univ. dr. Carolina Negrei, medic primar medicină internă, medic specialist reumatologie cu supraspecializare în toxicologie.

Cea de-a doua categorie de persoane este aceea care a ajuns deja în zona de boală și trebuie gestionată dar nu oricum, atrage atenția medicul.

,,Trebuie gestionată nu doar prin prisma unui specialist, ci prin prisma unei echipe multidisciplinare care să asigure, dincolo de specialistul pentru boala respectivă și acel specialist care să gestioneze alimentația ce a dus la un dezechilibru la nivelul organismului, partea psiho-emoțională și tot ceea ce presupune habitatul pacientului respectiv”, a specificat prof. dr. Carolina Negrei.

Medicina integrativă presupune echipe multidisciplinare care trebuie coordonate de un medic care poate avea orice specialitate, dar care să gestioneze integrativ informațiile primite de la pacienți.

,,Este nevoie de răbdare și destul de multă perseverență, pentru că uneori pacienții uită, nu au timp, nu se focalizează pe anumite elemente pe care trebuie să le relateze medicului. Tot ceea ce înseamnă medicină complementară înseamnă un parteneriat între medic și pacient pentru a ajunge la cea mai bună soluție, nu doar din punct de vedere terapeutic, dar și din punct de vedere al confortului și al preferințelor pacientului, pentru că decizia finală aparține pacientului și trebuie să fie în cunoștință de cauză, să fie o decizie informată. Iar dincolo de stabilirea unui tratament, rolul unui medic este de a informa pacientul în ceea ce privește atât patologia de care suferă, cât și terapia care-i va fi administrată și, până la urmă, de a oferi și mai multe variante de tratament atâta vreme cât există”, a subliniat prof. univ. dr. Carolina Negrei, membru în consiliul științific al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România.

Urmăriți și celelalte episoade ale serialului video ,,Medicina integrativă”

EXCLUSIV: Ce este medicina integrativă? Conf. univ. dr. Carolina Negrei explică pe înțelesul tuturor

EXCLUSIV: De ce avem nevoie de medicina integrativă?

EXCLUSIV: De ce avem nevoie de medicina integrativă?

 

Realizator: Alexandra Mănăilă

Montaj video: Catinca Bejenaru

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/\
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

📧 Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro

© europontis.com | videomedicina.ro

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Victoria Hălmagi

Dr. Victoria Hălmagi: ,,Fără a avea o școală de transfuzie în pas cu dezvoltarea științifică, actul transfuzional este cu riscuri”

Cu o experiență vastă de peste trei decenii ca medic de laborator clinic la Centrul …