Dr. Alexandra Roman, dermatovenerolog: ,,Campania Soare Fără Pete ajută nu doar în prevenția cancerelor cutanate, ci și în tratamentul acestora!”

Incidența cancerului de piele este în continuă creștere în ultimii ani. Melanomul se situează pe locul șase în topul celor mai frecvente tipuri de cancer, atât la bărbați, cât și la femei. Carcinomul cu celule scuamoase al pielii este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele. Asociația Oncopacienților PHOENIX, în cadrul celei de-a opta ediții a campaniei de prevenire a cancerelor de piele ,,Soare fără pete” a cooptat medici dermatologi, care au acordat gratuit consultații și dermatoscopii turiștilor aflați pe plaja stațiunii Mamaia și au depistat persoane cu cancere de piele.

Alexandra Roman, medic rezident dermatovenerolog, a fost unul dintre medicii voluntari în campania ,,Soare Fără Pete”, care a mai participat la un eveniment al Asociației OncoPacienților PHOENIX  desfășurat în cadrul Facultății de Agronomie din București. ,,Acum ne aflăm pe litoral, unde avem mult mai mulți pacienți, pe care dorim să-i evaluăm și să-i îndrumăm spre servicii de specialitate, dacă este cazul. Este o ocazie foarte bună să evaluăm pacienții deoarece avem turiști din toată țara aici la Mamaia”, a explicat în exclusivitate pentru videomedicina.ro dr. Alexandra Roman.

250 de dermatoscopii gratuite au fost făcute pe plaja din Mamaia, în campania Soare Fără Pete, ediția a VIII-a, 2024. Potrivit medicului, românii când se află la mare sunt mai deschiși să fie evaluați, cu întreg corpul și este important acest aspect, pentru că medicii dermatologi nu se uită cu atenție doar la leziunea indicată, ci și la leziuni, alunițe care oamenilor nu li se par importante.

,,În cadrul campaniei Soare Fără Pete noi evaluăm dermatoscopic cu ajutorul acestei unelte speciale numită dermatoscop, leziunile care arată suspicios sau atipic, și astfel putem să ne orientăm cu privire la tratamentul viitor. Putem să ne gândim la efectuarea unei biopsii sau la monitorizare și putem să îndrumăm pacientul exact spre un serviciu de specialitate, dacă considerăm că este necesar acest lucru”, a explicat medicul dermatolog rezident la Spitalul Elias din capitală.

,,Mai bine să vină cu o arsură solară la dermatolog decât să nu vină deloc”

Dermatoscopia este o metodă non-invazivă, rapidă și nedureroasă utilizată în dermatologie pentru examinarea leziunilor cutanate. Dermatoscopul permite mărirea și iluminarea structurilor pielii în așa fel încât medicul să poată vedea straturile superficiale și profunde ale pielii. Investigația se face pe pielea curată și uscată.

,,Ar fi bine ca pielea pacienților, când vin la noi, să nu fie arsă de soare. Arsura solară este un traumatism serios cutanat, care modifică aspectul nevilor și leziunilor”, a explicat medicul. În opinia dermatologului, ar fi bine ca pacienții să vină la examinare cu o piele nebronzată. ,,Dar chiar și așa este mai bine să vină cu o arsură solară la noi și cu bronz decât să nu vină deloc. Noi după aceea putem monitoriza pielea și în perioada în care aceasta revine la stare mai sănătoasă”, a completat dr. Alexandra Roman.

La mare, majoritatea turiștilor stau la soare și se bronzează, fără să știe cât de nesănătos este bronzul. Acest proces prin care pielea devine mai închisă la culoare sau ,,bronzată” după expunerea la plajă, afectează ADN-ul de la nivelul pielii. Expunerea constantă la radiații UV poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii (inclusiv riduri, pierderea elasticității pielii, pete maronii), dar și la cancer de piele.

,,Trebuie să ne ferim în fiecare zi a anului de soare, nu doar când suntem la mare!”

Apa oferă protecție minimă împotriva razelor UV, iar reflexiile din apă pot chiar spori expunerea. De aceea, medicii insistă asupra măsurilor de protecție solară și a folosirii cremelor de protecție solară de mai multe ori pe zi și mai ales la ieșirea din apă. Voluntarii asociației Oncopacienților PHOENIX au oferit creme de protecție solară turiștilor, care s-au prezentat la standul special amenajat pe plaja din Mamaia și pliante cu regulile de autoexaminare a pielii

,,În primele două zile la Mamaia am constatat destul de multe cazuri de ușoară neglijență sau, poate, lipsă de informare a oamenilor de pe plajă. Foarte multă lume are impresia că doar dacă ai mai multă leziuni cutanate, mai multe alunițe, trebuie să te ferești de soare. Trebuie să ne ferim în fiecare zi a anului, nu doar când suntem la mare. Trebuie să aplicăm creme cu protecție solară zilnic pe toate zonele fotoexpuse și întotdeauna ar trebui să evităm expunerea la soare între orele 10 și 16”, a subliniat dr. Alexandra Roman.

Medicul dermatolog s-a arătat îngrijorată de rezultatele primelor două zile de evaluări la Mamaia, în campania Soare fără pete, ediția a VIII-a, 2024, fiindcă ,,la 10% din pacienți evaluați am depistat leziuni ce necesită investigații avansate de tip biopsiere și examen histopatologic, iar alții, 20-30%, necesită monitorizare avansată”.

Potrivit medicului, anumite leziuni găsite la nivelul pielii sunt sensibile din punct de vedere al timpului.

,,Campania Soare Fără Pete ne ajută nu doar în prevenția cancerelor cutanate, ci și în tratamentul acestora, pentru că practic noi recomandăm acum abordarea terapeutică a unor leziuni altfel nedetectate”, a precizat dr. Alexandra Roman.

Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX, a mărturisit în primul episod al serialului Soare Fără Pete că ,,Asociația își propune să salveze vieți prin această campanie. Am demarat-o și prin prisma pacientului oncologic, atât eu, cât și o parte din voluntari suntem pacienți oncologici și altfel putem să ne exprimăm și să atragem atenția, fiindcă noi am trecut prin așa ceva, înțelegem ce înseamnă, știm și ceea ce spunem și ne dorim să salvăm vieți, să schimbăm mentalitatea, să nu se mai greșească, pentru că dacă nu se iau imediat măsuri, aproape jumătate din populația globului poate fi afectată de aceste cancere care depistate foarte tardiv sunt mortale până într-un an. Atât de puțin este supraviețuirea. Și asta se întâmplă foarte repede, poate până în anii 2040-2050”, a avertizat fondatoarea asociației.

Cancere care pot fi depistate cu ajutorul unei simple dermatoscopii

Potrivit Euromelanoma există 5 categorii principale de leziuni la care ar trebui să fim atenți atunci când suspectăm un cancer de piele: carcinomul bazocelular, keratozele actinice, carcinomul spinocelular, melanomul, carcinomul cu celule Merkel.

,,În principiu, aproape toate neoplasmele cutanate pot fi diagnosticate cu ajutorul dermatoscopiei, dar diagnosticul cancerului cutanat este mai complex, pentru că dermatoscopul ne dă niște indicii, avem niște caracteristici de atipie, dar totul depinde și de medicul care efectuează dermatoscopia. Dar toate tipurile de cancer cutanat pot fi observate cu ajutorul dermatoscopiei, iar apoi diagnosticul de certitudine îl punem pe baza examenului hisopatologic”, a afirmat dr. Roman.

Pe lângă aceste cinci tipuri principale de leziuni maligne, există și alte tipuri mai puțin frecvente de cancer de piele. ,,Carcinomul cu celule Merkel este un tip de carcinom agresiv, foarte rar, dar și acesta poate fi depisat cu ajutorul unui consult dermatologic și a unei dermatoscopii efectuate chiar și așa, într-o campanie de screening pe plajă”, a spus medicul.

Ia atitudine să învingem! Este mesajul asociației OncoPhoenix care-i încurajează pe toți românii depistați în campania Soare Fără Pete cu afecțiuni ale pielii să meargă la specialiști.

,,Trebuie să prindem aceste neoplazii într-un stadiu incipient și să le abordăm corect, conform ghidurilor. Mai ales că acum avem atâtea opțiuni terapeutice și atâția specialiști în domeniu, ar fi păcat să ne confruntăm cu complicațiile acestor boli”, a concluzionat dr. Alexandra Roman, medic rezident dermatovenerolog, voluntar în campanie.

Urmăriți și primul episod al serialului ,,Soare Fără Pete”:

Campania Soare Fără Pete, ediția a VIII-a, 2024 a fost susținută de: Merck, MagnaPharm, Avene, ISP Group și a avut ca partener Primăria Constanța.  

Partenerii mass-media principali au fost: Medicalmanager.ro, Oameni și Companii, Despre Cancer, CASPA, Politici de Sănătate. Alți parteneri: TVR1, Radioconstanța.ro, Revista Medicală, Medichub.ro, Știrilemedia.ro, Observator Constanța, Rfi.ro.

Vezi și: Alunițele și petele pe piele pot fi investigate. Dermatoscopii gratuite pe plajă la Mamaia

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/\
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

📧 Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro

© europontis.com | videomedicina.ro

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …