Medicina complementară și alternativă (CAM) este folosită de aproximativ 38% dintre adulți și 12% dintre copii, în S.U.A. Există metode precum acupunctura sau yoga folosite și în medicina convențională. Cert este că medicina integrativă nici nu respinge medicina convențională, dar nici nu acceptă orbește terapiile alternative. Caută intervenții eficiente care promovează răspunsul înnăscut de vindecare al organismului. Prof. univ. dr. Carolina Negrei, medic primar medicină internă, medic specialist reumatologie cu supraspecializare în toxicologie, fondator al clinicii AKESO explică în exclusivitate pentru videomedicina.ro într-un nou episod ce tipuri de servicii medicale sunt incluse în medicina integrativă, exemplificând cu patologiile oncologice.
Serialul video Medicina integrativă și-a propus să prezinte ce este medicina integrativă și de ce avem nevoie de ea, indiferent dacă suntem bolnavi ori sănătoși, iar protagonista serialului prof. univ. dr. Carolina Negrei, medic practician al medicinei integrative, dar și cadru didactic la Facultatea de Farmacie de la UMF Carol Davila București, explică importanța echipei multidisciplinară pentru a rezolva cazurile prin medicină integrativă.
,,Echipa multidisciplinară presupune întâi medicul alopat, acel medic care gestionează boala pentru care pacientul a venit, s-a prezentat la medic. Aici vorbim de gastroenterologie, de cardiologie, de neurologie, pentru fiecare specialitate din medicină în parte, vorbim și despre asocierea unui specialist pe această ramură și în acest context, acest medic va face parte din această echipă. Dincolo de medicul alopat, vorbim despre medicul care se ocupă de terapia complementară, pentru că dacă luăm un exemplu, pacientul cu cancer și din păcate, avem în fața noastră din ce în ce mai mulți astfel de pacienți categoric i se va administra pe parcursul chimioterapiei antivomitive pentru senzația de greață, pe care majoritatea pacienților cu astfel de patologii le pot le pot întâlni. Dar și acupunctura este o altă soluție în îndepărtarea unei astfel de senzații, atât pentru durere, cât și pentru greață”, a explicat prof. dr. Carolina Negrei,
Psihologul este un component important al echipei multidisciplinare, mai ales în patologii precum cele oncologice, în care este important moralul pacientului.
Medicina integrativă aplicabilă la pacienții cu cancer
O proporție semnificativă a pacienților cu cancer utilizează terapii complementare. O abordare integrativă a managementului cancerului combină medicina convențională cu medicamente/terapii complementare bazate pe dovezi și intervenții în stilul de viață, pentru tratament și optimizarea sănătății. Mulți factori contribuie la dezvoltarea cancerului precum stresul, alimentația deficitară, lipsa activității fizice, somnul slab și deficitul de vitamina D, unii dintre ei sunt în mare măsură modificabili de către pacient și medicii pot fi în măsură să-i sfătuiască pe bolnavi cum să facă și să aibă rezultate mai bune. Abordările de medicină complementară bazate pe dovezi includ utilizarea suplimentelor, medicina pe bază de plante, diferite practici care reduc stresul și terapii fizice. Individualizate pentru pacient, acestea pot ajuta, de asemenea, la abordarea simptomelor și semnelor asociate cu cancerul, arată un studiu publicat de către cercetători din Australia.
Și prof. univ. dr. Carolina Negrei, membră în consiliul științific al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România, susține că ,,medicina integrativă aduce în discuție acupunctura, homeopatia, masajul, kinetoterapia, medicina culinară, nu în cele din urmă, ecologia vieții sănătoase, aromaterapia. În funcție de analiza furnizată de medicul de medicină integrativă, care va avea în fața lui la final, un profil al pacientului, acesta va fi redirecționat și către celelalte terapii complementare, în funcție de ceea ce i se potrivește”, a concluzionat fondatoarea clinicii AKESO.
Medicina integrativă acordă prioritate utilizării abordărilor naturale și mai puțin invazive, promovând capacitățile de auto-vindecare ale organismului, se concentrează, de asemenea, pe îngrijirea preventivă, oferind strategii pentru a stimula sistemul imunitar, dar și pentru a crește doza de optimism a pacienților.
,,În oncologie, diagnosticul în sine este o traumă nu doar pentru pacient, ci și pentru familie, care de altfel, joacă un rol important când vine vorba de susținere pe tot procesul terapiei în sine, fie că vorbim despre chimioterapie, fie că vorbim despre radioterapie”, a afirmat medicul.
Urmăriți și celelalte episoade ale serialului Medicina integrativă:
- EXCLUSIV: Ce este medicina integrativă? Conf. univ. dr. Carolina Negrei explică pe înțelesul tuturor
- EXCLUSIV: Cui se adresează medicina integrativă?
- EXCLUSIV: De ce avem nevoie de medicina integrativă?
- EXCLUSIV: Locul prevenției în cadrul medicinei integrative
Realizator: Alexandra Mănăilă
Montaj video: Catinca Bejenaru
Surse:
https://www.mdpi.com/2072-6694/14/23/5933
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro