EXCLUSIV: Andreea Cîrlan despre Soare Fără Pete: Asociația OncoPacienților Phoenix m-a ajutat să previn cancerul de piele

O treime din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere de piele, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Vara aceasta pe plaja din Mamaia, 25% dintre persoanele verificate în cadrul celei de-a opta ediții a campaniei Soare Fără Pete a Asociației OncoPacienților PHOENIX au fost depistate cu suspiciuni grave și leziuni atipice pe piele.

Pe plaja din Mamaia la locul special amenajat de voluntarii asociației au venit în jur de 250 de persoane care au beneficiat de consultații dermatologice și dermatoscopii gratuite oferite de medicii voluntari ai campaniei. Printre ei s-a aflat și Elena Nicolae.

,,Am fost surprinsă de campania de prevenție a cancerului de piele și totodată mi-a stârnit interesul și curiozitatea, așa că m-am alăturat și eu persoanelor de aici pentru a afla mai multe lucruri și mi-am testat alunițele pe care le-am pe piele. Totodată am constatat că nu numai distribuirea materialelor a fost aici, ci și a eșantioanele de cremă cu SPF ridicat și de bună calitate. Am fost surprinsă plăcut pentru că am fost testați toți cu aparatul de screening, dermatoscop, pentru a vedea fiecare aluniță-n parte ți cred că este o campanie binevenită pe plaja din Mamaia și oriunde în țară”, a declarat pentru videomedicina.ro Elena Evelina Nicolae, beneficiară a campaniei Soare Fără Pete.

Andreea Cîrlan a aflat de Asociația OncoPacienților PHOENIX prin intermediul medicului de familie și a mers pe plajă împreună cu familia și astfel toți membri și-au verificat alunițele.

,,Am venit să-mi fac dermatoscopia, care e foarte accesibilă și utilă pentru prevenția cancerului de piele. Mi-a făcut doamna doctor dermatolog la mai multe alunițe, nu doar la una, numai că una dintre ele a fost puțin mai deformată și a spus să o monitorizăm. Am continuat să merg la dermatolog din trei în trei luni, să monitorizăm, să-i fac poză, să compar cu anii trecuți, pentru că aveam poze și din anii trecuți. Acum este totul sub control, o monitorizăm în continuare, dacă cumva se modifică, o scoatem. Nu mi-este frică să o scoatem. Dacă este nevoie, o scot și mâine”, a mărturisit Andreea Cîrlan, beneficiară a campaniei Soare Fără Pete.

Două melanoame depistate în această ediție la Mamaia

Dacă în edițiile anterioare ale campaniei Soare Fără Pete, era depistat un caz de melanom la doi ani, anul acesta au fost depistate 2 cazuri de melanom. Depistat tardiv, melanomul scade drastic rata de supraviețuire, putând ajunge la 5 ani la 27%.

Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX și câțiva membrii ai asociației au oferit turiștilor și materiale educaționale despre cancerele de piele și prevenirea acestora, tocmai pentru a cunoaște regulile de autoexaminare a pielii, care îi pot ajuta pe oameni în depistarea precoce a cancerului de piele. Supraviețuirea cu un cancer de piele diagnosticat timpuriu este de până la 98%.

Andreea Cîrlan a făcut prima dermatoscopie la 23 de ani. ,,Până atunci nu am făcut niciuna. Și în campania Soare Fără Pete am descoperit alunița care era puțin mai gravă față de restul alunițelor. În cazul meu, dermatoscopia a fost foarte bine primită, pentru că la 23 de ani nu mă gândeam să merg să-mi controlez alunițele și dacă era ceva mai grav imediat scoteam alunița și preveneam cancerul de piele. Înainte nu mă protejam. Acum folosesc și  cremă cu SPF, am grijă în ce interval de timp să ies afară și îi îndemn pe toți să facă asta”, a subliniat tânăra.

,,Cancerul de piele s-a extins în România și noi nu avem cunoștință și nici nu suntem informați. Astfel de campanii sunt binevenite și cu siguranță este un lucru extraordinar pentru noi românii.”, a precizat  Evelina Nicolae, care acordă foarte multă atenție problemelor de sănătate.

Cancerul este o boală foarte gravă, în opinia Andreei Cîrlan, motiv pentru care prevenirea și depistarea precoce sunt esențiale. ,,Dacă vă testați în cadrul campaniei Soare Fără Pete în Mamaia și primiți răspunsul că alunița este puțin mai deformată sau mai diferită la culoare, vă recomand să mergeți mai departe la dermatolog și să respectați sfaturile acestuia, așa cum am făcut și eu și  mulțumesc pe această cale, Asociației OncoPHOENIX că m-a ajutat să previn cancerul de piele.

Urmăriți serialul Soare fără pete, realizat în exclusivitate de videomedicina.ro.

Campania Soare Fără Pete, ediția a VIII-a, 2024 a fost susținută de: Merck, MagnaPharm, Avene, ISP Group și a avut ca partener Primăria Constanța.  

Partenerii mass-media principali au fost: Medicalmanager.ro, Oameni și Companii, Despre Cancer, CASPA, Politici de Sănătate. Alți parteneri: TVR1, Radioconstanța.ro, Revista Medicală, Medichub.ro, Știrilemedia.ro, Observator Constanța, Rfi.fr.

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

📧 Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro

© europontis.com | videomedicina.ro

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România

Dr. Anca Sîrbu, Director CNSCBT despre infecția cu West Nile în România: În următorii ani vom înregistra cazuri în toate județele țării. Zonele din sud-estul țării vor rămâne cele mai afectate”

Românii nu au prea multe informații despre virusul West Nile, spun medicii și pacienții care …