Distonia privită prin ochii Asociației Neurochirurgilor Americani este o tulburare de mișcare neurologică foarte complexă, foarte variabilă, caracterizată prin contracții musculare involuntare. Este o afecțiune care nu cunoaște granițe de vârstă, etnie sau rasială – poate afecta copiii mici până la adulții mai în vârstă de toate rasele și etniile. Ochii unui campion, sportiv de performanță, actualmente antrenor de sporturi de contact, vede altfel distonia neuromusculară, poate și pentru că soția sa suferă de această boală. ,,Distonia e un bagaj pe care trebuie să-l porți cu tine în permanență. N-ai cum să renunți la el și trebuie să te descurci”, a precizat Marius Crainic, director sportiv la MC GYM Motion și fondatorul Clubului sportiv Iguana Fight Team Timișoara.
Protagonistul serialului video ,,Sportul, arma care luptă cu boala și cu mentalitățile” este un român campion nu doar în competiții sportive, ci și în viața de zi cu zi, fiindcă prin puterea exemplului și prin cunoștințele dobândite încearcă să-i ajute pe românii cu boli neuromusculare să-și depășească limitele. Marius Crainic a creat Neurofree, un program unic în Europa dedicat pacienților cu boli neuromusculare și boli neurologice plecând de la experiența din familia sa.
Peste 500.000 de europeni au o anumită formă de distonie
Aproximativ 250.000 de oameni din Statele Unite suferă de distonie, a treia cea mai frecventă tulburare de mișcare după tremor esențial și boala Parkinson. Studii epidemiologice recente indică faptul că în Europa există peste 500.000 de persoane cu o anumită formă a bolii. În România sunt peste 2000 de pacienți cu distonie. Acești bolnavi pot prezenta răsuciri incontrolabile, mișcări repetitive sau posturi și poziții anormale. Acestea pot afecta orice parte a corpului, inclusiv brațele, picioarele, trunchiul, fața și corzile vocale. Cătălina Crainic, soția lui Marius Crainic, suferă de distonie de mai mult de un deceniu și văzând că aceasta nu poate ridica mâna sus, că avea imobilizat umărul, că gâtul îi stătea într-o anumită poziție, i-a creat un program special de antrenament ca s-o ajute să-și recapete mobilitatea.
,,A durat foarte mult până am descoperit ce boală are. Apoi cred că o perioadă de aproximativ 2 ani de zile a făcut tratamentul cu toxină botulinică, iar progresul nu era chiar cel așteptat. Apoi am început ușor cu exerciții de de fitness adaptate pentru nevoile ei, care au durat cred că cel puțin un an de zile. Frecvența nu o puteam stabili ca la un sportiv sau ca la un om normal, pentru că episoadele distonice reveneau odată cu expirarea efectului toxinei, iar în perioada aceea nu putea să facă antrenament. Dar de la o injectare la alta, toxina a început să-și facă efectul tot mai bine, iar antrenamentele au început să fie mai lungi și mai constante”, a povestit Marius Crainic.
Antrenorul, deși obișnuit să lucreze cu sportivi de performanță, și-a adaptat programul ținând cont că în față are o persoană fără o condiție fizică și psihică constantă.
,,Când e într-o stare fizică și mentală bună, nu poți să forțezi lucrurile fiindcă riști să faci mai mult rău decât bine. Ori nu ăsta e scopul, ținând cont de faptul că acești oameni nu sunt sportivi de performanță, sunt pacienți pe care încercăm să-i reabilităm, să-i aducem la normal”, a explicat Marius Crainic.
Sportul, o șansă pentru pacienții cu distonie neuromusculară
,,Nu poți să stai să te închizi într-o cameră și să aștepți să-ți treacă distonia. Îți iei bagajul și încerci să-ți faci toate activitățile de zi cu zi într-un mod cât mai normal. Iar sportul îi ajută foarte mult, pentru că în primul rând este o sursă sănătoasă de dopamină. Sportul reduce anxietatea și se eliberează mai multe endorfine în corp, te ajută să îți folosești mușchii mult mai bine. Poți să faci mai mult efort, poți să faci lucruri care dacă nu ai face sport ți-ar fi mult mai greu să le execuți, te ajută să te reintegrezi social, să socializezi cu lumea”, susține antrenorul. În opinia sportivului, oamenii cu distonie, trebuie să-și facă tratamentul, trebuie să facă sport, să facă toate activitățile pe care le fac oamenii normali, fiindcă sunt oameni normal dar care au avut neșansa să primească bagajul numit distonie.
,,Din punctul meu de vedere, sportul trebuie să facă parte din viața tuturor oamenilor. Este foarte benefic să facă parte din viața pacienților cu distonie, pentru că sportul aduce foarte multe beneficii. Distonia nu este o boală degenerativă, este momentan incurabilă, dar nu invalidează 100%. Sunt anumite tipuri de distonii care afectează doar o parte a corpului. Ori nu este corect ca să-ți distrugi și cealaltă parte a corpului sănătoasă doar pentru faptul că o parte a corpului este afectată de distonie”, a atras atenția Marius Crainic.
Serialul video ,,Sportul, arma care luptă cu boala și cu mentalitățile” a fost realizat cu sprijinul MC Gym Motion, Iguana Fight Club și al Asociației Children’s Joy.
Urmăriți și primele epsioade ale serialului:
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro