Dermatologul Alin Nicolescu despre o imitatoare perfidă a altor boli: ,,Nu e nici alergie, nici simplă eczemă. Dermatita atopică nu e o banală boală de piele!”

Dermatologul Alin Nicolescu despre o imitatoare perfidă a altor boli: ,,Nu e nici alergie, nici simplă eczemă. Dermatita atopică nu e o banală boală de piele!”
                                              Foto: Alexandra Mănăilă | © europontis.com

Dermatita atopică afectează 1-3% din populația adultă de pe glob. Este o boală a pielii inflamatorie de tip 2, caracterizată printr-o senzație intensă de mâncărime (prurit) cu episoade recurente și evoluție cronică. ,,Această boală are niște simptome groaznice, o mâncărime de piele care face infernală, viața pacienților”, a declarat dr. Alin Codruț Nicolescu, medic dermatolog și secretar general al Societății Române de Dermatologie. Deși dermatita atopică apare de regulă în copilărie, încă din primii ani de viață, ea poate debuta la orice vârstă, chiar și la 60 de ani.

Peste 230 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de  ceam mai frecventă boală inflamatorie a pielii- dermatita atopică. Între 10-20% dintre trimiterile medicilor de alte specialități către dermatologie sunt cazuri de dermatită atopică, o afecțiune care poate pune probleme de diagnostic.

,,Dermatita atopică este o imitatoare perfidă a altor boli, în cazul în care nu este diagnosticată complet și corect. Nu e nici alergie, nici o simplă eczemă. Dermatita atopică nu este o banală boală de piele. Este o boală gravă, care face parte din ceea ce se numește marș atopic” , a subliniat dr. Alin Nicolescu.

Există cel puțin 11 tipuri diferite de afecțiuni ale pielii care produc eczeme, iar aceste afecțiuni diferă ușor unele de altele.

La nivel mondial, doi copii din 10 suferă de dermatită atopică.  În ultimii 40 de ani, cazurile celor diagnosticați cu această boală a pielii s-a triplat. Medicii dermatologi spun că cele mai multe cazuri înregistrate debutează înaintea vârstei de cinci ani.

,,8 copii din 10 vin la mine cu atopie. Este o boală cutanată ale cărei manifestări pot apărea și la 1-2 luni după naștere”, a atras atenția medicul Alin Nicolescu.

Dacă unul din părinți are dermatită atopică, riscul ca și copilul să facă boala este de două ori mai mare. Specialiștii au constatat că riscul de apariție al bolii este mai mare la copiii care provin din  familii mai mici și cu un statut socio-economic mai ridicat.

O explicație pentru această creștere a prevalenței este reprezentată de hygienic hipothesis care sugerează faptul că stimularea sistemului imun prin expunerea la virusuri, bacterii sau endotoxine în perioada prenatală sau în cadrul copilăriei precoce poate preveni apariția bolilor alergice precum dermatita atopică sau astmul.

Peste 9 la sută dintre adulții români suferă de dermatită atopică

În ceea ce privește prevalența dermatitei atopice în rândul populației europene, aceasta variază între 7-13%. Cu ocazia Zilei Mondiale a Dermatitei Atopice, SRD a organizat o conferință de presă în care a prezentat rezultatele ,,Studiului de Prevalență a dermatitei atopice în România”.

,,În România peste 9 la sută din populație suferă de dermatită atopică. Este pentru prima dată când avem cifre din țara noastră cu privire la prevalența bolii”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie (SRD), unul din cei trei autori ai studiului.

Un copil cu formă severă de boală pierde două luni de zile de școală din cauza bolii

Dacă în cazul adulților din România prevalența dermatitei atopice este de 9,4%, în cazul copiilor este de 20%. Vestea bună este că undeva pe parcursul anilor la anumiți copii se remit unele manifestări. Însă de vindecat, nu se vindecă această boală, susțin dermatologii.

,,Această diferență de prevalență între copil și adult se explică prin faptul că adulții nu mai fac manifestări pe parcursul vieții sau fac niște manifestări pe care nu le mai bagă în seamă”, a explicat secretarul general al Societății Române de Dermatologie.

Referindu-se la povara bolii, dermatologul Alin Nicolescu a subliniat că dermatita atopică nu afectează doar pacientul, ci și familia. Acești pacienți au mai multe probleme legate de sănătate, de integrare socială, mâncărimea le afectează somnul, calitatea vieții.

,,Un copil cu formă severă de boală pierde două luni de zile de la școală. Un liceean cu dermatită atopică severă pierde în medie 4 zile pe lună de la școală din cauza problemelor pe care le face această afecțiune, iar un liceean cu formă moderată lipsește în medie 2 zile pe lună de la școală”, a spus dr. Alin Codruț Nicolescu, medic dermatolog și secretar general al Societății Române de Dermatologie.

 

Videomedicina.ro a realizat un serial video ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe”, care a primit premiul special al Centrului de Jurnalism Independent, în care arată problemele cu care se confruntă copiii și adulții cu această afecțiune.

Puteți consulta aici materialele din serialul video ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe”, demarat pe Videomedicina.ro, puteți afla mai multe informații despre această boală.

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

📧 Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro

© europontis.com | videomedicina.ro

 

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Află despre testele genetice în cancerul de sân – webinar live organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la nivel global. În fiecare an aproximativ …