Peste 100.000 de bărbați, femei și copii din Statele Unite ale Americii figurează pe lista națională de așteptare pentru transplant. Zilnic, 17 oameni mor în așteptarea unui organ salvator. În România, peste 4000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru un organ salvator. ,,Transplantul de organe este un tratament curativ pentru miile de pacienți care figurează pe listele de așteptare, dar este direct dependent de sensibilitatea populației de a înțelege că fără donare acest tratament nu poate fi efectuat”, susține dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT).
Transplantul de celule, țesuturi sau organe umane salvează multe vieți și restabilește funcțiile esențiale acolo unde nu există alternative de eficiență comparabilă, susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În 50 de ani, transplantul a devenit o practică de succes la nivel mondial. Conform OMS, există diferențe mari între țări în ceea ce privește accesul la transplant adecvat și în ceea ce privește nivelul de siguranță, calitate, eficacitate a donării și transplantului de celule, țesuturi și organe umane.
Spania, lider mondial la donarea de organe
În SUA, potrivit datelor HRSA, în 2023 au fost efectuate 46.000 de transplanturi de organe.
Spania a efectuat 5861 de transplanturi de organe, adică 122 la un milion de locuitori, în 2023, fiind cu 9% mai mult decât în 2022. Rata mai mare a fost atinsă datorită a 2346 de persoane care au donat organe după moarte, o creștere de 7% față de 2022 și a 435 de persoane care au donat un rinichi (433) sau o parte din ficat în timpul vieții. Spania rămâne lider mondial la donarea de organe timp de 32 de ani consecutiv.
În țara noastră, în 2023, s-au prelevat organe de la 82 de donatori în moarte cerebrală și s-au realizat 303 transplanturi din care 201 transplanturi renale, 90 transplanturi hepatice, 11 transplanturi de cord și 1 transplant pulmonar. Tot în 2023 s-au realizat 65 transplanturi de la donator viu, din care 15 transplanturi pediatrice.
La fiecare 8 minute o persoană intră pe lista de așteptare pentru transplant
Nevoia de organe este în creștere, în condițiile în care Observatorul Global pentru Donație și Transplant arată că doar 10% din cererea globală de transplant este satisfăcută, că există disparități substanțiale — ratele de transplant depășesc 130 per milion de populație în SUA și Spania comparativ cu 12 per milion în India. Datele nu sunt disponibile în multe țări (cele mai multe din Africa) și multe țări nu au programe de transplant stabilite.
La fiecare 8 minute o altă persoană este adăugată pe lista de așteptare pentru transplant, atrage atenția HRSA. OMS are sarcina de a dezvolta o strategie globală privind donarea și transplantul, ceea ce este destul de dificil având în vedere că activitatea de transplant depinde de donarea de organe, act bazat pe altruismul altora.
Este important ca oamenii să știe că prin donarea de organe se pot salva vieți și să răspundă cu solidaritate.
Donarea și transplantul înseamnă VIAȚĂ!
În perioada ianuarie-septembrie 2024, potrivit datelor ANT, s-au efectuat în România 57 transplanturi hepatice, 124 transplanturi renale, 1 transplant de cord și 1 transplant de plămân.
Timea Balogh (Ilișan) este prima pacientă care a beneficiat de un transplant hepatic în România, copil fiind și care, datorită șansei primite în urmă cu 22 de ani de la mama sa, care i-a dat o parte din ficatul ei, este o femeie căsătorită, mamă la rândul ei, dovada vie că #Donarea înseamnă VIAŢĂ, #Transplantul înseamnă VIAȚĂ!
,,S-a luat o viață, dar tu poate poți să redai 4-5. Ar trebui să spui Da donării din toate punctele de vedere. Dacă ție sau cuiva drag i s-a terminat viața, spune da pentru altcineva, poate îi mai dai o șansă, poate un an poate doi, poate 20 de ani”, a îndemnat Timea Balogh într-un interviu video prezentat anul trecut la Reuniunea Națională a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donatori.
Palatul Victoria devine verde de Ziua Europeană a Donării
Agenția Națională de Transplant marchează Ziua Europeană a Donării, celebrată anul acesta pe 5 octombrie, printr-un eveniment în cadrul căruia Palatul Victoria din Capitală va fi iluminat în verde, culoarea tematică a campaniei din 2024 ce simbolizează speranța și solidaritatea față de cei care așteaptă un transplant.
Mai multe clădiri importante din diverse orașe din Europa vor fi iluminate în verde, culoarea Zilei Europene a Donării în 2024, pentru a promova donarea de organe voluntară, neremunerată, salvatoare de vieți omenești.
Campania din această zi își propune să onoreze persoanele care au donat și familiile acestora. De asemenea, vor fi transmise mesaje de mulțumire profesioniștilor din domeniul sănătății, care salvează vieți prin donare și transplant de organe. Dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT) vine cu vești de Ziua Europeană a Donării, una din ele fiind inițiativa de-a încheia un parteneriat cu UMFCD, prin care studenții mediciniști vor avea ,,misiunea” de-a informa studenții de la alte facultăți din România cu privire la donarea de organe și țesuturi și impactul acestui act asupra vieților omenești.
,,Inițiativa din țara noastră este organizată de Agenția Națională de Transplant, în colaborare cu UMFCD- ANT în parteneriat cu UMF Carol Davila din București, SSM și SSCR și are ca scop sensibilizarea publicului cu privire la donarea de organe. E nevoie ca societatea românească să înțeleagă faptul că devenind donator de organe, o persoană aflată în moarte cerebrală, se pot salva până la opt vieți prin actul donării de organe și se pot îmbunătăți încă 100 de vieți prin donarea de țesuturi și celule. Transplantul de organe este un tratament curativ pentru miile de pacienți care figurează pe listele de așteptare, dar este direct dependent de sensibilitatea populației de a înțelege că fără donare acest tratament nu poate fi efectuat”, a afirmat dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT).
,,Implicarea UMF Carol Davila din București în acest eveniment deosebit, menit să marcheze Ziua Europeană a Donării, nu va fi una singulară, pentru că la nivel instituțional ne-am propus o colaborare pe termen lung cu Agenția Națională de Transplant prin care să dezvoltăm și să implementăm o serie largă de proiecte printre care, și în mod special, campanii periodice de informare și conștientizare a întregii noastre societăți față de importanța majoră pe care o are în salvarea de vieți procesul de donare voluntară de organe umane. Țin să-i felicit pe organizatorii acestui eveniment și totodată să le mulțumesc tuturor studenților noștri mediciniști pentru implicare, devotament și mai ales empatie față de semenii noștri aflați în suferință și înscriși pe o listă foarte lungă în așteptarea unei grefe salvatoare,” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” (UMFCD) din București.
Ziua Europeană a Donării este sărbătorită pe 5 octombrie, în mai multe țări din Europa și va fi găzduită de Lituania, care deține și Președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. România, practic se aliniază la campania europeană marcând această zi prin iluminarea sediului Guvernului și transmiterea unor mesaje de conștientizare a populației privind donarea de organe, țesuturi și celule.
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/\
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro