În ultimii 150 de ani industria, mineritul, centralele electrice și traficul rutier au ridicat emisiile de metale grele la un nivel cu totul nou. Metalele grele toxice precum arsenul, plumbul, cadmiul și mercurul pot pătrunde în aerul din jurul nostru și în corpurile noastre, unde se pot acumula și declanșează intoxicații și diverse boli. ,,Avem de-a face cu foarte multe metale grele la ora actuală și impactul lor asupra sănătății rstr foarte mult subevaluat în zilele noastre”, a declarat pentru videomedicina.ro dr. Ciprian Ene, medic chirurg, membru fondator al Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă din București.
Otrăvirea cu metale grele poate afecta bărbați și femeile în număr egal, în funcție de expunere. Focare de acest tip de otrăvire au apărut în Statele Unite în ultimii ani din farfuriile și vasele de gătit importate care nu au fost acoperite corespunzător pentru a preveni contaminarea alimentelor cu metale grele.
Intoxicații cu plumb și mercur
În Statele Unite, intoxicația cu plumb afectează cel mai adesea copiii între 1-3 ani, potrivit datelor Organizației de Boli Rare Nord din SUA.
Intoxicația cu plumb afectează adulții mai rar decât copiii. În ultimii 20 de ani, statisticile arată că numărul copiilor cu niveluri potențial dăunătoare de plumb din sânge a scăzut cu 85%.
Tiroidita autoimună a fost corelată de doctorul Hashimoto, care a dat numele acestei boli cu mercurul.
,,După o deversare cu mercur în golful Minamata, orașul japonez unde profesa doctorul Hashimoto s-au constatat astfel de probleme la pacienții respectivi, chiar dacă nu avea toate analizele disponibile. Această observație a fost cât se poate de pertinentă, iar la ora actuală, într-adevăr, de multe ori îl confirmăm pe doctorul Hashimoto”, a explicat dr. Ciprian Ene.
Intoxicația cu mercur poate fi cauzată de expunerea la cantități mari de mercur în fabricarea termometrelor, oglinzilor, luminilor cu incandescență, aparatelor cu raze X și pompelor de vid. O altă cauză a otrăvirii cu mercur este apa contaminată și peștele. Copiii sunt adesea expuși la mercur prin vopsea, calomel, pulbere pentru dentiție și fungicid mercuric folosit la spălarea scutecelor. Alte cauze ale intoxicației cu mercur sunt expunerea la mercur din termometre, amalgame dentare și unele baterii. Otrăvirea cu mercur este neobișnuită la copii, dar se poate întâmpla.
Atenție la nichelul din baterii!
Medicul a precizat că și nichelul este alergizant și îndreaptă și mai departe către fenomene autoimune, de multe ori chiar și către fenomene oncologice.
,,Foarte frecvent întâlnim nichelul, care vine de exemplu din bateriile cu nichel aruncate în pământ, intră în pânza freatică și apoi ajunge în plante, animalele și înapoi în organismul uman. Cadmiul îl întâlnim foarte des, inclusiv în țigări, în cele clasice cadmiu, după cum există în cele electronice nichel, fier și alte metale derivate din acel atomizor. Plumbul este foarte frecvent din apă, din țevi, din benzina care a conținut plumb și încă regăsim în sol aluminiul, de la foliile pe care le vedem prin jurul nostru, de la recipientele pentru diverse sucuri”, a afirmat medicul.
Nichelul este prezent în foarte multe componente casnice și electrocasnice, de aceea trebuie să fim atenți la acest metal, fiindcă este responsabil de dezvoltarea lentă a cancerelor de gât, plămâni, rinichi.
Bolile autoimune și oncologice au legătură cu expunerea la metale grele
În afara bolilor autoimune, intoxicația cu metale grele mai poate determina fenomene oncologice. ,,În celulele tumorale s-a demonstrat foarte clar că se acumulează metale grele mult mai mult decât în țesuturile normale și aceasta nu este o coincidență, este chiar o cauzalitate. Se produc radicali liberi și se produc și mutații de pe urma metalelor, ca și de pe urma pesticidelor, și atunci e cu atât mai prețios și pentru aceste categorii de pacienți să aflăm aceste cauze și să le îndepărtăm pe cât posibil. Gândiți-vă cum un pacient oncologic urmează o cură de chimioterapie sau radioterapie. Se distrug o parte din celulele tumorale, se eliberează toxinele pe care le conțineau și acestea se distribuie în restul corpului. De aceea, efectele adverse care vin după aceste tratamente, dacă se face între timp o detoxifiere eficientă, bineînțeles, vor fi mult scăzute și mai mult decât atât, rămân anumite celule tumorale nedistruse de tratament. Se vor încărca acestea cu metalele grele eliberate din celulele distruse și atunci devin mai încărcate cu metale mai rezistente, mai greu de distrus de te terapiile respective”, a afirmat dr. Ciprian Ene.
Seleniu acționează asupra metalelor grele
Medicul chirurg, membru fondator al Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă din București a oferit și soluții în caz de intoxicație cu metale grele.
,,Pentru detoxifiere, seleniu este de nelipsit, fie că vorbim de prevenție, fie că vorbim de un tratament al unei patologii. Seleniul are o acțiune directă asupra metalelor grele, prinde mercurul, prinde cadmiul și le elimină din corp într-un mod foarte simplu și elegant. E cel mai simplu și mai eficient chelator. Noi ne dorim și ne bucurăm că există astfel de forme cu biodisponibilitate crescută, cum întâlnim în aceste produse de la Pharma Nord, pentru că vrem o eficiență cât mai mare pentru pacienții noștri și în același timp si siguranță. Aceste produse sunt create cu condiții echivalente cu medicamentele, deci la nivel farmaceutic. Și atunci cu atât mai mult ca suplimente, le putem recomanda în deplină siguranță.”, a subliniat medicul, care într-un alt interviu pentru videomedicina.ro a atras atenția că deficitul de seleniu este foarte frecvent subdiagnosticat!
Material realizat cu sprijinul Pharma NordUrmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/\
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro