Magie și sănătate: Povești terapeutice pentru copii în salina de sare

Copiii pot învăța cum să-și învingă fricile, cum să-și gestioneze emoțiile și cum să facă față provocărilor cu ajutorul poveștilor.   Un program inițiat de Asociația KinetoBebe și actorul Bogdan Acatrinei, având ca scop sprijinirea copiilor diagnosticați cu boli grave prin bursele de terapie, se desfășoară la Salina Flori de Sare din București. La prima întâlnire din cele șase ediții a participat și videomedicina.ro și a stat de vorbă cu Bogdan Acatrinei, actorul care le-a citit poveștile copiilor prezenți și Mihaela Bucur, psihoterapeut, care le-a oferit sfaturi utile părinților acestora.

Evenimentul ,,Povești Terapeutice și Flori de Sare” se adresează tuturor copiilor care într-un spațiu magic, învăluit de sare și jucării, vor să asculte povești citite de Bogdan Acatrinei și să respire aer sărat cu nenumărate beneficii asupra sănătății.

,,Ca actor am avut plăcerea să joc în spectacole de teatru pentru copii, dar această acțiune de a citi și mai ales povești terapeutice pentru acești copii este în premieră și este o provocare. Aș minți să zic că nu mă încearcă în acest moment emoții, dar îmbrățișez și acțiunea aceasta și toate aceste emoții care îmi trec în acest moment prin minte”, a mărturisit Bogdan Acatrinei, înainte de-a citi Povestea Pisicii Fricoase din cartea Povești pentru copiii curajoși, de la Editura Humanitas.

Când terapia nu funcționează cu tehnicile obișnuite, poate fi utilizată povestea psihoterapeutică

Mihaela Bucur, psihoterapeut de profesie, a selectat cu grijă poveștile pentru eveniment. Cea de-a doua poveste a fost Midas și Tantal din aceeași carte. Rolul psihoterapeutei a fost însă de a-i învăța pe părinții copiilor care vin la salină cum să-și îmbunătățească relația cu cei mici. ,,O poveste terapeutică este o poveste care are un mesaj subtil, care poate să fie evident, poate să fie ascuns, ocultat, dar care ajunge la nivelul subconștientului. Putem să folosim metafore atât la copii cât și la adulți. Chiar dacă sunt educați, chiar dacă sunt mai puțin educați, metafora ajunge și își face efectul. Uneori, când terapia nu funcționează cu tehnicile obișnuite, este indicat să folosim poveste psihoterapeutică. Chiar dacă aceste povești au fost citite în copilărie, folosim metafora respectivă, de la Cenușăreasa. Albă ca Zăpada, la Degețica. Fiecare poveste are o metaforă pe care putem să o adaptăm în funcție de nevoie.

Poveștile psihoterapeutice în cazul anxietății la copii, rezultatul este instant

Povestea Pisicii Fricoase îi ajută pe cei mici să-și identifice fricile.

,,Iubesc poveștile psihoterapeutice în cazul timidității, în cazul anxietății de expunere. De exemplu, povestea pe care am ales-o astăzi, care este o poveste foarte scurtă, conține simptomele anxietății, conține gânduri care declanșează anxietatea, conține modalități de calmare, conține anticiparea negativă a viitorului. Deci, această mică poveste are multe lucruri pe care noi le întâlnim în anxietate. Într-adevăr, este important, copiii să aibă alfabetul emoțional, să aibă ABC-ul. Și asta facem prin aceste povești, pentru că uneori este dificil să aplicăm tehnici terapeutice, pentru că ei sunt prea mici și nu le înțeleg. Și este plăcut și pentru mine în cabinet, pentru că văd rezultatul, este instant”, a afirmat Maria Bucur.

Stare de bine și relaxare după terapia la salină

Bogdan Acatrinei a mărturisit că la început când Ana Raluca Chișu, Board Director la Kinetobebe i-a propus acest proiect, încerca să-și dea seama care este diferența între poveștile clasice pe care le știm cu toții din copilărie și aceste povești terapeutice. ,,Stând, discutând cu psihologi, discutând cu aici în salina Flori de Sare cu cei care se ocupau de acest proiect, și citind din această carte de povești terapeutice, mi-am dat seama cumva că temele pe care le abordează sunt similare cu cele pe care le știm noi, dar se pune mult mai clar și mult mai bine accentul pe anumite fapte de bine sau pe anumite trăsături, cum ar fi curajul, bunătatea, gândurile pozitive și așa mai departe. Asta, cred că, face diferența între niște poveștile normale și poveștile acestea terapeutice”, a explicat actorul care în momentul în care a intrat în salină a spus că a simțit o stare de bine. ,,Am simțit  calm, cum n-am mai simțit de foarte mult timp și am simțit în foarte puține locuri. Pentru copii este un spațiu extraordinar atât pentru a se cunoaște poate pe ei, cât și să învețe, dar să se și joace în același timp și de ce nu să asculte și niște povești sâmbăta”, a spus Bogdan Acatrinei.

Salinoterapia este un procedeu de terapie, bazat pe inhalarea pe căile respiratorii a aerosolilor salini (haloterapie uscată) așa cum se întâmplă și la salina Flori de Sare, dar și pe absorbția aerosolilor salini prin intermediul pielii ( haloterapie umedă).  Terapia în salină oferă o stare de calm și relaxare, pe lângă alte beneficii asupra sănătății.

Psihologul Mihaela Bucur nu doar că s-a ocupat de părinți, cât copiii au ascultat povești, au răspuns la întrebări și s-au jucat cu sare, dar le-a dat adulților și o temă de gândire.

,,Este foarte important să mergem mână-n mână cu părinții, să asigurăm rețeaua de suport pentru copii, pentru că degeaba copilul primește metafora și povestea, este important ca și părintele să o accentueze atunci în comportament sau în gândire când apare situația”, a precizat psihoterapeuta.

Fiecare poveste terapeutică se încheie cu sfaturi utile pentru cei mici, transformând experiența într-o adevărată călătorie de învățare și autodescoperire. În fiecare sâmbătă, până pe 19 octombrie, Salina Flori de Sare îi așteaptă pe copii la workshopul Povești terapeutice. Participarea la eveniment se face pe baza unei donații minim recomandate de 40 lei. Banii strânși sunt direcționați integral către bursele de terapie ale Asociației Kinetobebe.

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/\
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

📧 Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro

© europontis.com | videomedicina.ro

 

 

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Pharma Nord, 20 de ani în România. Lucian Blaga, dir. gen:  ,,Am devenit un simbol al calității. Ne pregătim să lansăm produse pentru vegani”

Pharma Nord este unul dintre cei mai mari producători de suplimente alimentare şi remedii naturale …