În România, în fiecare an sunt nou diagnosticate aproximativ 2500 de persoane cu cancer urotelial, o boală care nu are semne și simptome specifice. Între 25-50% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate, după ce cancerul a invadat în stratul muscular al vezicii urinare sau au apărut metastaze. Acest tip de cancer afectează cu predilecție bărbații, în peste 80% din cazuri, dar poate apărea și la femei. ,,Cancerul urotelial reprezintă o problemă semnificativă în țara noastră, cu aproximativ 18000 de pacienți deja diagnosticați, aflați în diferite stadii de boală, la care se adaugă circa 2500 de cazuri noi diagnosticate anual”, a atras atenția dr. Alexandru Cîrlan, medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență Buzău, care va participa la dezbaterea ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare”, organizată de asociația OncoPacienților Phoenix în parteneriat cu videomedicina.ro. Evenimentul va avea loc pe 7 noiembrie, ora 18 și va fi difuzat live pe Facebook și YouTube.
La cabinetul medicului oncolog ajung din ce in ce mai mulți pacienți cu cancer urotelial ținând cont de trendul de îmbătrânire a populației și de faptul că 60% din cazuri se înregistrează la persoane în vârstă de peste 65 de ani, la momentul diagnosticului.
Invitați în dezbatere să împărtășească din experiența profesională sau de viață sunt: dr. Daniela Zob, manager la Institutul Oncologic București, medic primar oncologie medicală, dr. Alexandru Cîrlan, medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență Buzău, Costică Roșu, pacient cu cancer urotelial din Râmnicu Sărat și Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix. Dezbaterea va fi moderată de Alexandra Mănăilă, jurnalistă specializată în domeniul medical, de la Videomedicina.ro
,,Trăirile pe care le au pacienții cu cancer urotelial sunt la fel de negative ca trăirile pe care le au toți pacienții cu celelalte tipuri de cancer. De aceea, este important să discutăm deschis despre cancer, indiferent de ce tip este, să ne spunem poveștile pentru a da curaj și altor colegi de suferință să lupte mai departe și să fie optimiști. Un eveniment, chiar mai multe, pe această temă sunt necesare pentru că în România nu este chiar atât de cunoscut cancerul urotelial. Noi ne gândim chiar să facem o campanie cu accent pe cancerul urotelial. Conștientizarea faptului că există tratamente inovatoare poate însemna speranță, viteză de adresabilitate și implicit salvarea vieții”, a precizat Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix.
În cadrul dezbaterii va fi prezentată o poveste reală de viață a unui pacient cu cancer urotelial de vezică. Costică Roșu a acceptat să vorbească despre problemele cu care se confruntă din cauza bolii, despre starea sa fizică și psihică dar și despre relația sa cu medicul curant.
,,Nu sunt căzut, chiar dacă am cancer. Am un tonus bun și merg înainte”, a spus Costică Roșu, pacient din Râmnicu Sărat care s-a operat la Spitalul Militar Central din București în decembrie 2023. Cum se simte în momentul de față și ce sfaturi are pentru românii aflați în situații similare cu a sa, veți auzi în cadrul dezbaterii.
Medicii vor oferi multe explicații despre producerea bolii, simptome, diagnostic și tratament. ,,În ceea ce privește supraviețuirea în rândul pacienților români diagnosticați cu cancer urotelial, aceasta este mai modestă in comparație cu media europeană. Principalele cauze sunt lipsa de unor măsuri preventive și de diagnostic precoce, întârzierea în adoptarea unor noi terapii, deși există planuri strategice în derulare care ar putea îmbunătăți aceste aspecte. Dar este necesară implementarea unor politici de prevenție, îmbunătățirea diagnosticării precoce și extinderea accesului la terapii moderne pentru a optimiza șansele de supraviețuire și calitatea vieții acestor pacienți”, a concluzionat dr. Cîrlan.
Puteți participa la dezbaterea ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare”, urmărindu-ne live pe facebook și youtube și veți avea ocazia să puneți întrebări invitaților. La finalul sesiunii, vor fi preluate de moderatoarea Alexandra Mănăilă pentru a le adresa în direct speakerilor și pentru a primi răspunsurile.
Vă așteptăm cu drag!
https://www.facebook.com/videomedicina
https://www.youtube.com/@videomedicina_ro
https://www.facebook.com/profile.php?id=100068176187122
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/\
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro