În România, cancerul urotelial se situează pe al cincilea loc cu o incidență anuală de 5157 de cazuri noi și o prevalență la 5 ani de 16744 cazuri, conform datelor prezentate de GLOBOCAN 2022. ,,Incidența de neoplazie anuală în România este în jur de 105.000 de cazuri, cu mențiunea că noi nu avem în momentul acesta un Registru Național de Cancer funcțional. Există niște registre regionale de unde sunt luate datele prelucrate și comparate cu datele țărilor din jur. Astfel își obțin cei de la Globocan datele. Este a patra cauză de neoplazie în rândul bărbaților, pentru că la ei este mai frecvent”, a precizat dr. Daniela Zob, managerul Institutului Oncologic București, medic primar oncologie medicală, prezentă la dezbaterea ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare”, organizată de Asociația OncoPacienților Phoenix, în parteneriat cu Videomedicina.ro.
Ce este cancerul urotelial și cum apare?
Suprafața interioară a întregului tract urinar este căptușită de celule uroteliale care formează o barieră numită uroteliu. Practic, uroteliul tapetează nu doar vezica urinară, ci și căile urinare, de la rinichi până în vezică, bazinet. Carcinomul sau cancerul urotelial poate să aibă orice fel de localizare pe acest traiect al căii urinare. ,,În principiu, din punct de vedere al terapiei sistemice, se tratează la fel, dar în funcție de localizare chirurgia poate fi de un fel sau altul”, a spus dr. Daniela Zob, managerul Institutului Oncologic București, medic primar oncologie medicală.
Ca factori etiologici, în mod special, la nivelul țării noastre, se discută despre fumat, pentru că încă sunt destul de mulți fumători în țară. Peste 5,4 milioane de români sunt fumători, conform datelor din 2023 a Organizației Mondiale a Sănătății, din care aproape 35% dintre fumători sunt bărbați. Sexul masculin este un factor de risc, dar și expunerea la diverși agenți chimici în cazul persoanelor care lucrează în industria pielăriei, în industria vopselurilor joacă un rol în apariția acestui tip de cancer.
,,Expunerea la diverși factori chimici poate să fie o cauză. Factorii iritanți de vezică urinară, inflamațiile cronice de vezică urinară pot să determine proliferarea în exces a mucoasei, a uroteliului și atunci să apară cancere uroteliale, aceste tumori maligne uroteliale, dar și istoricul de neoplazie în familie crește riscul de apariție a unui cancer urotelial”, a explicat dr. Daniela Zob, managerul Institutului Oncologic București, medic primar oncologie medicală.
Simptome care trebuie să dea de gândit: hematurie și dureri
,,Sunt destul de multe cazuri de cancer urotelial în România”, au atras atenția cei doi medici prezenți dr. Daniela Zob și dr. Alexandrul Cîrlan, la dezbaterea ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare”.
,,Incidența, cel puțin în cadrul Institutului Oncologic București, este din ce în ce mai mare a cancerului de uroteliu. Din fericire, vedem, cel puțin în institut, din ce în ce mai multe cazuri incipiente, care vin după rezecții transuretrale, fără să fie neapărat nevoie de cistectomii radicale, să fie nevoie doar de radiochimioterapie, adică sunt destul de multe cazuri incipiente, din fericire, pentru că dă simptomatologie devreme”, a spus dr. Daniela Zob.
Dr. Alexandru Cîrlan, medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență Buzău, prezent online la dezbatere a afirmat că ,,în ultima vreme din ce în ce mai mulți oameni vin la cabinet într-un stadiu incipient, majoritatea datorită simptomatologiei. Durerea și hematuria (prezența sângelui în urină) îi aduce imediat la doctor, și din fericire chiar la urolog care intervine, citoscopic”, a declarat dr. Alexandru Cîrlan.
,,Când se sperie omul și se duce la doctor? Când îl doare și când sângerează. Carcinomul urotelial asta are ca simptomatologie de la început: sângerarea, care este un semn precoce și de cele mai multe ori prin hematurie ajung pacienții la medic. E adevărat că nu după prima hematurie ajung majoritatea, doar dacă este masivă, altfel așteaptă să vadă cam ce se întâmplă. Sfatul meu este să meargă la prima hematurie, deci prima oară când vedeți urina roșie, neapărat să vă duceți la medic, la orice fel de medic, pentru că de acolo încolo medicul căruia v-ați adresat știe încotro să vă îndrume, și durerea, și imposibilitatea de a urina”, a explicat dr. Zob.
În privința durerilor, acestea pot fi de mai multe feluri: durere în zona renală, durere pelvină, durere la urinare sau poate să fie durere la distanță, dar atunci lucrurile sunt mai dificile. ,,Durerea la distanță apare după ce apar aceste simptome. Primul semn, de regulă, este hematuria și duce pacientul destul de repede la medic”, a semnalat dr. Daniela Zob.
Orice fel de cancer se diagnostichează doar prin biopsie!
Banalul sumar de urină poate furniza o serie de informații medicului cu privire la starea de sănătate a unei persoane. În privința cancerului urotelial, sumarul de urină este un prim pas care poate ridica suspiciuni, dar confirmarea cancerului necesită investigații mai detaliate, precum cistoscopia, imagistica (CT, RMN) și biopsia.
,,Orice fel de cancer se diagnostichează doar pe biopsie. Da, până să ajungem la biopsie, evident, trebuie făcut un sumar de urină dacă hematuria nu e francă sau dacă pacientul poate să spună sau nu poate să spună că e intermitentă, că nu e intermitentă. Facem un sumar de urină, un examen urologic, o ecografie, o cistoscopie, o investigație care se realizează în cabinetul de urologie și care poate să fie diagnostică și terapeutică. Prin cistoscopie se pătrunde prin uretră, până în vezica urinară și se vizualizează toată vezica urinară, zona de uretră și se vede cât din vezică este afectat și dacă sunt alte probleme. Biopsia depinde de stadiul în care se prezintă pacientul. Dacă este un stadiu incipient, presupune doar o rezecție transuretrală, deci prin uretră se rezecă zona suspectă și se dă la examen histopatologic. Dacă discutăm despre stadii extrem de avansate care sunt inoperabile, fie biopsie transuretrală, fie dacă nu se poate și sunt multiple determinări secundare prin alte părți, biopsie ghidată CT, biopsie ghidată ecografic, există mai multe variante de a obține un fragment de țesut tumoral, astfel încât să-l examinezi, să știi ce este acolo, și cum să tratezi pacientul”, a precizat dr. Daniela Zob.
La dezbaterea ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare”, eveniment susținut de compania Merck, au participat și Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix, dar și Costică Roșu, pacient cu cancer urotelial din Râmnicu Sărat, care și-a spus povestea: cum a fost diagnosticat și tratat în România.
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/\
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro