Cadoul vieții – spot prin care Agenția Națională de Transplant încearcă să-i sensibilizeze pe români față de acceptarea practicii de donare de organe în scop terapeutic

Peste 4000 de români se află pe lista de așteptare pentru un organ salvator. Din luna ianuarie până în septembrie 2024 în România au fost efectuate 124 transplanturi renale, 57 transplanturi hepatice, un transplant de cord și unul de plămâni, potrivit datelor Agenției Naționale de Transplant (ANT). Cu scopul de a salva viețile pacienților aflați pe lista de așteptare a Registrului Național de Transplant, care depind de donarea de organe, ANT a realizat un clip video pentru a promova donarea voluntară de organe de origine umană, în condițiile legii.

Legea nr. 95 pe 2006, reglementează donarea de organe și activitatea de transplant în România, în capitolul VI.

,,Donatorul este persoana care donează unul sau mai multe organe, țesuturi și/sau celule de origine umană pentru utilizare terapeutică, indiferent dacă donarea a avut loc în timpul vieții persoanei în cauză sau după decesul acesteia”, iar primitorul este ,,persoana care beneficiază de transplant de organe și/sau țesuturi și/sau celule”.

Donarea de organe, țesuturi și celule este un act voluntar, benevol și neremunerat, dar care salvează vieți, așa cum declara recent  dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT): ,,devenind donator de organe, o persoană aflată în moarte cerebrală, poate salva până la opt vieți prin actul donării de organe și se pot îmbunătăți încă 100 de vieți prin donarea de țesuturi și celule”.

În spotul ANT, este redat un fragment din scrisoarea unui membru al familiei unui donator de organe: ,,Dragă familie, nu ne cunoaștem, dar știu că gestul nostru a făcut diferența. Deși trist pentru familia mea, acest gest a fost făcut cu bucurie și iubire autentică”, dar și bucuria unui primitor, o femeie pe nume Maria, mamă și soție: ,,Le mulțumim în fiecare zi pentru că fără ei, această zi nu ar fi fost posibilă. Donarea de organe salvează vieți”.

Fii erou! Donează viață!

În 2023, în țara noastră s-au prelevat organe de la 82 de donatori în moarte cerebrală și s-au realizat 303 transplanturi din care 201 transplanturi renale, 90 transplanturi hepatice, 11 transplanturi de cord și 1 transplant pulmonar. Tot în 2023 s-au realizat 65 transplanturi de la donator viu, din care 15 transplanturi pediatrice.

Fii erou! Donează viață! Este îndemnul ANT, iar Consiliul Național al Audiovizualului susține spotul ,,Cadoul vieții” adresând furnizorilor de servicii media audiovizuale, la nivel național, local și regional, rugămintea de a sprijini difuzarea spotului ANT, precum și postarea acestuia în mediul on-line pe propriile site-uri.

Vă invităm să urmăriți acest spot, care face parte din campania de promovare a Agenției Naționale de Transplant împreună cu Ministerul Sănătății și care are drept scop să crească semnificativ conștientizarea și sensibilizarea populației față de acceptarea practicii de donare, contribuind astfel la salvarea vieților celor care așteaptă un transplant.

Citește și:

Donarea de organe, o singură decizie poate salva mai multe vieți

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/\
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Aurelian Pintiliescu, biolog

Biologul Aurelian Pintiliescu despre lupta cu țânțarii și West Nile: ,,Tratamentele de dezinsecție ar trebui să vină în completarea măsurilor de prevenție. La noi, din păcate, se întâmplă invers”

În lume trăiesc peste 3.500 de specii de țânțari, iar unele dintre ele răspândesc virusul …