Cancerul urotelial- Povestea lui Costică Roșu: ,,Nu am așteptat prea mult și m-am dus la medic, dovadă că nu s-a extins cancerul”

Costică Roșu, pacient cu cancer urotelial
Costică Roșu, pacient cu cancer urotelial

În România, 4 din 5 cazuri de carcinom urotelial sunt diagnosticate la bărbați. Costică Roșu este unul dintre pacienții cu acest tip de cancer care nu s-a lăsat doborât de vestea diagnosticului. ,,Am avut un șoc atunci când am aflat, dar teamă nu mi-a fost”, a mărturisit bărbatul, care a participat la dezbaterea ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare”, organizată de Asociația OncoPacienților Phoenix în parteneriat cu Videomedicina.ro.  Pacientul a venit din Râmnicu Sărat, și-a spus povestea pentru prima oară în viață în fața camerelor de filmat și speră ca românii care au același simptome pe care le-a avut Costică Roșu să meargă la urolog.

Carcinomul urotelial reprezintă a patra cauză de neoplazie în rândul bărbaților și afectează în 90% din cazuri vezica urinară, pentru că vezica prezintă cea mai mare suprafață de uroteliu. Restul tumorilor uroteliale vizează tractul urinar superior, fiind localizate în calice sau în uretere.

Dureri de mijloc, urinări frecvente și usturime

Costică Roșu a auzit prima dată despre cancerul urotelial de la medic, atunci când a primit diagnosticul. A avut simptome, dar nu le-a dat importanță o perioadă de timp.

,,Corpul meu a reacționat, dar nu am băgat de seamă. Am zis că este vârsta de vină. Aveam dureri de mijloc, urinări frecvente și cu usturime. În momentul în care am început să urinez des și cu usturime, mi-am pus problema că trebuie să merg la medic”, a mărturisit pacientul. Și la ecografie surpriza a venit nu de la rinichiul drept, care era sănătos, ci de la rinichiul stâng, care era afectat.

,,Era deja negru la ecograf rinichiul meu, așa că medicul mi-a recomandat să fac un CT și am venit direct la București pentru investigații”, a spus Costică Roșu.

După două săptămâni de analize și investigații, a făcut și cistoscopie și a aflat că rinichiul stâng era distrus complet și că  era suspect de carcinom urotelial.

,,Mi s-a spus de cancer urotelial cu tendință de cancer la vezică. La cistoscopie mi-a luat mostre de țesut, le-am dus la examen anatomopatologic și, într-adevăr, a ieșit cancer urotelial. Dar asta este, am mers înainte și la 3 săptămâni după cistoscopie, m-am programat la operație”, a povestit Costică Roșu, care a făcut intervenția chirurgicală la Spitalul Militar Central din București.

A rămas fără un rinichi, dar e optimist

Chirurgul a fost nevoit să-i scoată rinichiul stâng, ureterul și o parte din vezică. La 6 luni de la operație însă, tumora a recidivat la vezică. Bărbatul spune că are un cancer neinvaziv, pentru care este urmărit în teritoriu de dr. Alexandru Cîrlan, medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Se duce regulat la controale atât la acest medic ce l-a ajutat foarte mult, după cum a precizat în cadrul dezbaterii, cât și la București pentru cistoscopiile recomandate periodic.

,,Nu am așteptat prea mult și m-am dus la medic, dovadă că nu este extins cancerul urotelial. La primele simptome, cum ar fi urinări frecvente, usturimi îi îndemn pe cei care au simptome cum am avut eu să meargă la medicul urolog și medicul decide ce e acolo. Din momentul în care urinările frecvente m-au deranjat în două săptămâni am fost la medic”, a spus Costică Roșu.

Dr. Daniela Zob, managerul Institutului Oncologic București, medic primar oncologie medicală, prezentă la dezbaterea ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare” a subliniat că hematuria -prezența sângelui în urină- este un semn precoce și de cele mai multe ori datorită acesteia ajung pacienții la medic.

,,Sfatul meu este prima oară când vedeți urina roșie, neapărat să vă duceți la medic, la orice fel de medic, pentru că de acolo încolo medicul căruia v-ați adresat știe încotro să vă îndrume, și durerea, și imposibilitatea de a urina”, a explicat dr. Zob.

Bărbatul, deși a rămas fără un rinichi, este optimist și are încredere în medicii săi că-l ajută să se trateze, să lupte cu boala, să trăiască cât mai mult și mai bine și să se bucure de nepoți.

În momentul de față, cancerul urotelial se poate trata, există diferite abordări terapeutice, în funcție de stadiile bolii, sunt și tratamente inovatoare, care pot da speranță celor care suferă de acest tip de cancer, iar dr. Alexandru Cîrlan a prezentat în cadrul dezbaterii oportunitățile și provocările în tratamentul cancerului urotelial.

Urmăriți dezbaterea aici:

Citește și:

Află mai multe despre cancerul urotelial: O dezbatere live între medici și pacienți despre speranță și vindecare

Dr. Daniela Zob, despre simptomele timpurii în cancerul urotelial: ,,Când se sperie omul și se duce la doctor? Când îl doare și când sângerează”

👁‍🗨 Urmărește-ne și pe:

🌐 Site – https://videomedicina.ro/\
👍 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
📷 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Aurelian Pintiliescu, biolog

Biologul Aurelian Pintiliescu despre lupta cu țânțarii și West Nile: ,,Tratamentele de dezinsecție ar trebui să vină în completarea măsurilor de prevenție. La noi, din păcate, se întâmplă invers”

În lume trăiesc peste 3.500 de specii de țânțari, iar unele dintre ele răspândesc virusul …