Vezica urinară reprezintă cea mai comună localizare pentru carcinomul urotelial, o neoplazie malignă (cancer) în care sunt afectate celulele uroteliale, cele care căptușesc tractul urinar de la nivelul pelvisului renal, până la nivelul uretrei. ,,90% dintre localizările cancerului urotelial sunt la nivelul vezicii urinare. Poate să apară și la nivelul ureterelor și a pelvisului, și renal și atunci le încadrăm în altă patologie”, a explicat dr. Alexandru Cîrlan, medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență Buzău, prezent online la dezbaterea ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare”, organizată de Asociația OncoPacienților Phoenix, în parteneriat cu Videomedicina.ro.
Primul caz nu se uită niciodată, spun medicii cu ani de experiență, atunci când sunt invitați să vorbească despre cariera și cazurile interesante pe care le-au avut.
Dr. Alexandru Cîrlan este un medic tânăr și pasionat de ceea ce face. În ultima vreme vin la el din ce în ce mai mulți oameni cu cancer urotelial într-un stadiu incipient. Dar primul caz pe care l-a avut cu acest tip de cancer i-a rămas în minte, pentru că încă îl îngrijește și pentru că a legat o relație frumoasă cu pacientul. Costică Roșu este primul pacient pe care l-a diagnosticat cu carcinom urotelial.
,,Este o poveste foarte interesantă, mai ales că domnul Roșu a fost primul meu pacient cu carcinom urotelial din perioada mea de medic specialist. Este un caz deosebit, deoarece chiar dacă tumora a fost neinvazivă, a crescut exact la locul de vărsare a ureterului în vezica urinară. Asta a creat un blocaj a monte și a dus la hidronefroză. Rinichiul s-a umflat, s-a balonizat, a devenit nefuncțional. Domnul Roșu era foarte speriat la început, nu știa ce se va întâmpla, dar eu, având pacienți puțini la început, am avut tot timpul din lume să stau de vorbă cu el, i-am răspuns la tot ce m-a întrebat, l-am liniștit și l-am asigurat că vom face tot ce se poate să fie bine”, a povestit medicul.
La dezbaterea ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare” aparticipat și Costică Roșu, pacientul oncologului Alexandru Cîrlan, care a apreciat extrem de mult faptul că medicul a discutat îndelung cu el și i-a oferit toate informațiile necesare astfel încât să lupte cu încredere și optimism cu boala sa.
Traseul persoanei cu cancer urotelial
Localizarea acestui tip de cancer la nivelul ureterului este diagnosticată mai mult prin simtomatologia indirectă: dureri lombare, ușoară disurie și hematuria (prezența sângelui în urină) care apare mult mai târziu.
,,Hematuria îl duce pe pacient la medicul de familie, la medicul internist, care îi face o ecografie, vede că rinichiul este funcțional, este normal, dar este balonizat. Se întreabă de la ce și prima dată se gândește la o litiază renală. Apoi pacientul se duce la urolog, care descoperă că ar fi o formațiune tumorală. Apoi se biopsiază și se trimite la anatomie patologică”, a descris medicul oncolog traseul persoanei cu carcinom urotelial.
,,Durerea și hematuria îi aduc pe pacient imediat la doctor, și din fericire chiar la urolog care intervine, cistoscopic, vede despre ce-i vorba, face rezecție, trimite proba la laborator. De la laborator ne vin rezultatele din punctul meu de vedere, ceva mai târziu în 10-15 zile lucrătoare și apoi putem să începem tratamentul cât de curând.”, a declarat dr. Alexandru Cîrlan.
Cancerul urotelial în stadii avansate, o provocare în practica oncologică
Există mai multe stadii ale cancerului urotelial: non-invaziv (TA, T1S), invaziv superficial( T1), muscular-invaziv (T2 și T3), avansat/metastatic (T4 sau cu metastaze M1)
,,Tratamentul cel mai corect se face în funcție de invazivitate. Stadiile TA și carcinoamele in situ sunt limitate la mucoasă superficială. Pur și simplu, ele nu invadează decât la suprafață. În schimb, în stadiile de tumorale T2, T3 avem deja invadare în stratul muscular sau mai profund, iar în T4 deja avem depășirea stratului muscular, a seroasei și se ajunge și la organele învecinate, astfel că vorbim despre boala locală avansată”, a explicat dr. Cîrlan.
Tratamentul cancerului urotelial non invaziv presupune rezecția transuretrală.
,,Dacă vorbim despre stadiile incipiente, aceasta reprezintă gold standardul în tratamentul carcinoamelor uroteliare”, a spus medicul, care a subliniat că rezecția transuretrală poate fi insoțită de o instilație cu un tratament chimioterapic unic ( chimioterapie intravezicală).
Se mai face imunoterapie pentru carcinoma in situ (BCG), iar în stadiul 1 T1 rezecție transuretrală (TUR-V) pentru a preveni progresia către forme invazive. În stadiile T2-T3 tratamentul de bază este cistectomia radicală.
,,Pur și simplu se scoate întreaga vezică urinară. Iar dacă avem un T3 și avem cumva invazie locală, se mai scoate și prostata la bărbați sau o parte din vagin și uter la femeie și se face disecție ganglionară extinsă pentru a fi siguri că s-a extirpat toată formațiunea tumorală și nu ne scapă absolut nimic. Mai nou avem și opțiunile de reconstrucție: neovezica ortotopică, diversia ileală ( construcția unui rezervor din intestinal subțire, se poate face reconstrucția vezicii) sau stoma urinară”, a afirmat dr. Alexandru Cîrlan.
Se mai poate face chimioterapie neoadjuvantă ca tratament preoperator pentru a reduce dimensiunea tumorală, radioterapie- câteva ședințe, apoi urmărirea cazului. În stadiul avansat T4 și metastatic se face chimioterapie sistemică, imunoterapie, radioterapie paliativă și îngrjire paliativă. ,,Radioterapia paliativă este utilizată când nu mai avem alte resurse la îndemână pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea, dacă avem, de exemplu, metastaze (în scop antalgic), dacă avem obstrucția tractului urinar dată de o formațiune tumorală radioterapia mai scade din volumul tumoral. Deși imunoterapia și terapia clinică au adus progresii semnificative, cancerul în stadii avansate reprezintă încă o provocare în practica oncologică”, a mărturisit medicul.
Ca și perspective moderne se încearcă cât mai mult medicina personalizată, cu testarea biomarkerilor, cu profilarea genetică. ,,Studiile clinice explorează utilizarea inhibitorilor de puncte de control în combinație cu alte imunoterapii sau chimioterapii. Toate se fac pentru a obține un control cât mai bun, o speranță de viață cât mai mare și o calitate a vieții cât mai bună a pacienților”, a precizat dr. Cîrlan.
Urmărește întreaga dezbatere ,,Cancerul Urotelial: Povești despre speranță și vindecare”
Vezi și:
Citește și:
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/\
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro