Recomandările dr. Florin Bălănică pentru femei: Suplimente esențiale și general valabile la premenopauză și menopauză

Majoritatea femeilor experimentează menopauza între 45 și 55 de ani, ca o parte naturală a îmbătrânirii biologice. Însă menopauza poate fi și o consecință a procedurilor chirurgicale sau medicale. Tranziția la menopauză se poate face treptat începând de obicei cu modificări ale ciclului menstrual, dar și cu alte schimbări care survin în viața femeilor în special la perimenopauza, atunci când apar primele semne. ,,Menopauza are peste 100 de manifestări care pot porni de la scăderea titrului de estrogen și până la modificări de digestie, anxietate, tulburări ale somnului, tulburări ale vieții sexuale, iar lucrurile pot continua~, a declarat pentru videomedicina.ro dr. Florin Ioan Bălănică, medic cu competență în psihonutriție și comportament alimentar.

Fondatorul #MetodeiDrBalanica, o metoda medicală românească de prevenție proactivă, terapie a obezității și scădere în greutate prin intervenție nutrițională, medicul Florin Ioan Bălănică, a vorbit la conferințele ,,Menopauza – înțelegerea tranziției și acceptarea schimbării”, care au avut loc în București și Constanța despre rolul intervenției psiho-nutriționale în terapia multidisciplinară a obezității în menopauză, dar și despre manifestările pe care le produc ovarele în organism atunci pierd funcția ovariană și despre problemele pe care le creează estrogenul, atunci când scade nivelul din sânge.

,,Alimentația este o parte importantă în prevenția și terapia complicațiilor menopauzei, iar aceasta trebuie să fie adaptată femeii încă de la primele simptome. Este o relație personalizată medic-pacientă care pornește de la câteva principii nutriționale: legume de culoare verde, proteine ușoare și fitoestrogeni”, a explicat pentru videomedicina.ro dr. Florin Ioan Bălănică.

În plus, există și anumite vitamine esențiale care ar trebui luate de către femei în perioada premenopauzei și menopauzei precum vitamina D, stimulatoare ai producției de colagen, vitamina C și probiotice.

,,Pornind de la mecanismul de producere al vitaminei D, discutăm despre contactul pielii cu radiațiile ultraviolete tip beta și mai apoi producția la nivelul ficatului și al rinichilor. Există în acest moment două forme de creștere a vitaminei D. Prima este terapia Blu-Room, o terapie pe care o recomand tuturor pacientilor cu deficit de vitamina D și nu numai. Ulterior, suplimentarea, iar aici discutăm numai de produse cu biodisponibilitate superioară, adica cu absorbție și utilizare superioară”, a spus medicul.

Dr. Bălănică a punctat faptul că există un număr mare de pacienți care, în urma administrării de vitamina D făra biodisponibilitate, nu au obținut rezultatul scontat chiar dacă au luat o doză mare, de exemplu 5.000 de unități internaționale pe zi pe termen lung.

,,În momentul în care discutăm despre suplimentare, întotdeauna trebuie să gândim la un nivel personalizat, iar produsele de la Pharma Nord, sunt produse cu biodisponibilitate superioară, așa că doza în cazul acesta aproape că nu contează”, a explicat dr. Bălănică.

Seleniu este unul dintre nutrienții incluși pe listă la menopauză

Deficitul de seleniu din organism poate avea repercusiuni asupra sănătății. Valoarea Nutrițională de Referință (VNR) pentru seleniu este de 50-70 μg zilnic (diferă de la țară la țară), dar bărbații au nevoie de o cantitate mai mare din acest nutrient decât femeile. Conform recomandărilor nordice privind nutrienții, revizuite, din 2023, femeile au nevoie de cel puțin 75 de micrograme de seleniu pe zi, în timp ce bărbații au nevoie de 90 de micrograme.

,,Seleniu joacă un rol în menopauză, întrucât în momentul în care estrogenul scade iar receptorii specifici pentru estrogen nu mai primesc cantitatea de hormon specifică femeii la vârsta sexuala activă în acel moment apar dezechilibre hormonale care pot să apară și la nivelul tiroidei și paratiroidelor și implicit un mineral cum ar fi seleniul poate ajuta la acest echilibru metabolic”, a afirmat dr. Florin Ioan Bălănică.

Atât în cazul seleniului, cât și al altor oligoelemente, pe lângă suplimentare mai e nevoie și de o alimentație potrivită și de activitate fizică.

,,Întotdeauna când discutăm despre suplimentare cu vitamine și minerale trebuie să fie un lanț care să se închidă în favoarea antioxidantului” a semnalat medicul.

Acizii grași de tip Omega 3, indicați în menopauză

O complicație sau o consecință a menopauzei o reprezintă uscăciunea mucoaselor: bucală, mucoasa ochilor și mucoasa vaginală. În momentul în care femeia observă aceste manifestări, care pot fi un semn al menopauzei sau pot reprezenta o consecință a menopauzei, trebuie să acționeze și se adreseze unui medic.

,,Omega-7 reprezintă o soluție optimă pentru troficitatea mucoaselor. Această troficitate a mucoaselor contribuie la o bună calitate a vieții femeii, inclusiv dacă discutăm despre viața sexuală, despre vedere sau mucoasa bucală, mucoasa bucală fiind direct responsabilă de zona de alimentație, de comportamente alimentare și de gust”, a precizat dr. Bălănică.

Menopauza nu este o boală, dar transformările pe care le produce în organism pot duce la dezvoltarea unor patologii prin instalarea rezistenței periferice la insulină, a creșterii în greutate și a dispoziției grăsimii, a inflamației și a perturbării microbiotei.

În concluzie, femeile aflate în premenopauză și menopauză ar trebui să consulte un specialist. Câteva recomandări legate de suplimente alimentare general valabile la menopauză de la dr. Bălănică sunt următoarele: ,, vitamina D cu cea mai bună biodisponibilitate, stimulatorul producției de colagen, produsul se numește acid ortosilicic stabilizat pe colină și dozele de probiotic cu număr mare de culturi bacteriene”.

Material realizat cu sprijinul Pharma Nord

foto: Alexandra Mănăilă

‍ Urmărește-ne și pe:

 Site – https://videomedicina.ro/\
 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

 Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie în care este asociat (EUROPONTIS.COM SRL). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Aurelian Pintiliescu, biolog

Biologul Aurelian Pintiliescu despre lupta cu țânțarii și West Nile: ,,Tratamentele de dezinsecție ar trebui să vină în completarea măsurilor de prevenție. La noi, din păcate, se întâmplă invers”

În lume trăiesc peste 3.500 de specii de țânțari, iar unele dintre ele răspândesc virusul …