Un raport realizat de SCIENCE+, cea mai mare rețea de jurnalism rezistent la dezinformare din Europa Centrală, atrage atenția că tinerii sunt mai vulnerabili ca niciodată la dezinformare. Ei adesea nu se regăsesc în știrile mainstream și depind foarte mult de influenceri îndoielnici pentru informații. Potrivit raportului ,,De la furarea alegerilor la coruperea tinerelor generații. Ce am învățat despre dezinformare în 2024?”, printre temele care alimentează campaniile de dezinformare se află și cele legate de sănătate.
Raportul subliniază perspective și reflecții din partea a peste 50 de parteneri din rețeaua SCIENCE+ din Europa Centrală și de Est cu privire la dezinformare.
În 2024, dezinformarea externă vizează din ce în ce mai mult democrațiile din Europa Centrală, alimentând diviziunile sociale și subminând încrederea în instituțiile democratice. Un domeniu semnificativ afectat de dezinformare este sănătatea publică, în special prin răspândirea dezinformării cu privire la vaccinuri, virusuri și alte probleme de sănătate.
,,La aproape cinci ani de la începutul pandemiei COVID-19, aceleași afirmații false despre virusuri și medicina alternativă au fost folosite pentru a alimenta temerile publice privind rujeola și focarele de boli virale exotice, care au devenit mai frecvente din cauza efectelor intensificatoare ale schimbărilor climatice. Aceste campanii de dezinformare au un impact semnificativ asupra sănătății publice, amplificând teama și nesiguranța în rândul populației”, arată Piotr Drabik, în raportul SCIENCE+.
Atât tinerii cât și seniorii se simt adesea neputincioși și nu cred că ceva poate fi schimbat sau că pot influența direcția în care se află țările lor.
Dezinformările online legate de cancer au înregistrat milioane de vizualizări
În analiza ,,Dezinfo Dezinfo 2024. Ce tendințe au fost în 2024?”, experții SCIENCE+ au prezentat cifre uluitoare: din ianuarie 2024, postările de conspirație despre vaccinuri, cure alternative, distribuite în bulgară, română, maghiară, poloneză și cehă, au atins 25,2 milioane de vizualizări și 3,49 milioane de reacții pe platformele sociale majore.
,,Luna ianuarie a cunoscut o creștere, determinată de afirmațiile privind o pandemie „planificată” de către liderii mondiali- 14 milioane de vizualizări. Pe parcursul anului am observat afirmații înșelătoare care provoacă practicile medicale. Unul dintre ele a fost miturile care promovează remedii miraculoase pentru cancer, care deseori induc oamenii în eroare depărtându-i de tratamentele dovedite. Recent, o dietă fără carbohidrați a fost promovată în mod fals drept ucigașă a cancerului, o afirmație dezmințită de experți care au afirmat că nu există dovezi că o astfel de dietă are impact asupra celulelor canceroase. În mod similar, postul a fost promovat incorect ca un remediu pentru cancer, în special în Bulgaria, în ciuda lipsei de sprijin științific și contrar terapiilor anticancer consacrate, cum ar fi chimioterapia”, arată raportul.
Actorii de dezinformare au încercat să discrediteze mamografia, un instrument util în detectarea cancerului, informațiiile false ajungând la peste 620.000 de vizualizări pe Telegram pe canalele românești, cehe și slovace și peste 20.000 de utilizatori Facebook în Cehia, Slovacia și Polonia. Afirmațiile false nu doar că s-au extins, dar au dus la descurajarea chimioterapiei. Au fost promovate tratamente neverificate și au fost acuzate în mod fals anumite produse precum bomboane, pasta de dinți că provoacă cancer. Toate poveștile prezentate au câștigat sute de mii de vizualizări pe rețelele sociale.
Dezinformarea despre vaccinurile COVID-19 și HPV a ajuns la sute de mii de oameni
De-a lungul anului, am înregistrat și dezinformarea despre vaccinuri și COVID-19, cu vârfuri semnificative în primăvară și toamnă. Teoriile conspirației despre o pandemie „planificată” au inclus și poveștile despre vaccinuri care nu împiedică transmiterea sau sunt periculoase, false afirmații care leagă vaccinurile de cancer, moarte sau alte afecțiuni precum autismul sau bolile cronice, dar și tratamente neverificate sau „naturale” ca fiind superioare vaccinurilor. Fiecare dintre ele a ajuns la cel puțin sute de mii de oameni.
,,Pe lângă vaccinurile COVID-19, vaccinurile HPV au fost vizate și de campanii de dezinformare. Ceea ce este interesant este că Europa de Est ocupă locul patru în lume la ratele de cancer care pot fi prevenite cu vaccinul HPV. Bulgaria este una dintre cele mai vulnerabile țări la dezinformarea legată de sănătate, iar ratele sale ale acestui cancer care poate fi prevenit prin vaccin rămân la o valoare anormală în Uniunea Europeană”, subliniază analiza SCIENCE+.
Epidemia de rujeolă din România și propaganda antivaccin
O altă problemă a fost focarul de rujeolă din România, care nu a trecut neobservat în Europa. Și Videomedicina.ro avertiza în decembrie 2023 că este o nouă epidemie de rujeolă în România, după 7 ani și că este doar începutul!
Ministerul Sănătății a declarat, pe 5 decembrie 2023, epidemie de rujeolă la nivel național. S-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri de îmbolnăvire în 29 de județe din țară. În urmă cu 7 ani, când a fost o altă epidemie de rujeolă în țara noastră, 64 de copii au murit din cauza acestei boli, extrem de contagioase.
,,La patru ani după COVID-19, România s-a confruntat cu o criză de sănătate cu o creștere a numărului de cazuri de rujeolă care a determinat o declarare la nivel național de epidemie de către Ministerul Sănătății. Am descoperit că oficialii menționează necesitatea vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni și a vaccinării celor nevaccinați sau incomplet vaccinați. Totuși propaganda antivaccin profită de oportunitate pentru a răspândi narațiuni false, în special ecourile populare false despre vaccinarea COVID-19, creând vaccinurile ca instrumente ale conspirației globale”, susțin autorii analizei.
În materialele publicate de Videomedicina.ro am prezentat opiniile medicilor cu privire la vaccinare ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire a rujeolei, dar și îngrijorările acestora vizavi de ezitarea românilor de-a se vaccina care a crescut de aproximativ cinci ori, iar refuzul la vaccinare de trei ori.
„Unul dintre cele mai mari trenduri de dezinformare pe care le-am înregistrat anul acesta în Europa Centrală este cum campaniile de dezinformare concepute de actori străini au devenit parteneri integrali ai evenimentelor meteorologice extreme și ale alegerilor democratice. Însă acestea au exploatat doar falii sociale pe care le aveam deja și pe care nu le-am abordat, cum ar fi polarizarea publică, exacerbarea sentimentelor de insecuritate și incertitudine în mijlocul schimbărilor profunde aduse de schimbările climatice, războiul din Ucraina și conflictele din Orientul Mijlociu,” a declarat Kateryna Savranska, analistă în dezinformare la SCIENCE+, coautoarea raportului.
Dezinformarea prosperă acolo unde oamenii se simt speriați de război, sceptici față de instituțiile democratice, lipsiți de puterea de a schimba ceva sau deconectați de la mass-media independentă. Alegerile electorale, războiul, schimbările climatice și hrana sunt doar câteva dintre domeniile pe care creatorii străini de știri false le exploatează zilnic.
În 2024, actorii externi au continuat să alimenteze temerile publice despre un război iminent cu Rusia, erodând solidaritatea cu Ucraina și polarizând societățile noastre cu o imagine exagerată a unui conflict între Vest și Est. Singura diferență este că aceste tactici au devenit acum coloana vertebrală a atacurilor de masă regulate asupra alegerilor democratice în Slovacia, Bulgaria, Moldova și România fiind cele mai severe exemple.
Raportul SCIENCE+ a evidențiat și un alt grup de europeni care devine o țintă comună a atacurilor de dezinformare susținute de actori străini: minoritățile lingvistice, etnice și alte grupuri defavorizate.
„Anul acesta, am identificat că aceste grupuri sunt vulnerabile la dezinformare din cauza lipsei de mass-media disponibile în limbi minoritare, a propagandei sponsorizate de stat care vizează direct aceste grupuri și a unui sentiment de izolare tot mai mare față de societatea largă,” a spus Catherine Edwards, analistă a publicului SCIENCE+ și coautoare a raportului.
Acest raport documentează experiențele partenerilor SCIENCE+ din ultimul an, inclusiv experimentele lor cu diferite stiluri de povestire, formate și abordări de implicare, care confirmă această tendință. Cu toate acestea, raportul arată și succesuri clare în modul în care redacțiile pot să se adapteze și să servească mai bine publicul lor, sporind reziliența acestuia în fața dezinformării.
SCIENCE+ este o rețea în domeniul jurnalismului de sănătate și științific din Europa Centrală și de Est dezvoltată de Free Press for Eastern Europe (Cehia) și Free Press Unlimited, din care fac parte peste 50 de parteneri, printre care și VIDEOMEDICINA.ro.
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro/\W
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
Contactează-ne pe e-mail: contact[at]videomedicina.ro
© europontis.com | videomedicina.ro