Obezitatea este percepută adesea ca fiind o problemă a kilogramelor în plus, dar este mai mult decât atât. Ea reprezintă o boală cronică complexă, cu implicații majore asupra sănătății și cu riscul de a favoriza apariția a peste 13 tipuri de cancer, inclusiv cancerul de esofag, pancreas, colon, sân, endometru, rinichi, tiroidă, ficat și vezică biliară. Conform Agenției Internaționale de Cercetare în domeniul Cancerului, între 4 și 8% din cazurile de cancer la nivel global pot fi atribuite direct obezității. ,,Noi vorbim de obezitate de foarte mulți ani. Din nefericire, nu e o boală acută, nu trece în câteva zile. E un soi de boală orfană, știm despre ea, știm ce trebuie să facem, dar ne dăm seama că nu se întâmplă mai nimic”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie.
Situație alarmantă la nivel global și european
Statisticile recente arată că aproape jumătate dintre adulți la nivel global se confruntă cu obezitate sau sunt supraponderali, iar în Europa, peste 66% dintre adulți se încadrează în aceste categorii. Fără intervenții concrete, se preconizează că până în 2035 aceste cifre vor crește semnificativ.
În România, situația este la fel de îngrijorătoare, unde peste jumătate din populația adultă și aproape jumătate dintre copii se confruntă cu probleme de greutate, iar creșterea anuală este estimată la 3.1%. Studiul „Incidența obezității în rândul populației din România”, realizat în 2024 de Societatea Română de Chirurgie Bariatrică și Metabolică (SRCM), pe baza unui eșantion reprezentativ de peste 1.000 de persoane cu vârsta de peste 10 ani, a dezvăluit că 6 din 10 români sunt supraponderali sau obezi.
,,Dacă potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății pentru România vorbim de o prevalență de 20%, în studiul Predator era 28-30%, iar în studiul ORO 20%. Dacă ne uităm pe datele de la INSP, la sfârșitul primului semestru din 2023, prevalența era de 1,9%, iar la sfârșitul primului semestru din 2024 era 2%, ceea ce înseamnă că noi nu codificăm obezitatea. Dacă nu codificăm o boală înseamnă că nu intervenim asupra ei”, a atras atenția dr. Daciana Toma.
Chemare la acțiune și măsuri de prevenire
Experții din sănătate subliniază că obezitatea este o problemă de sănătate publică, recunoscută astăzi ca boală, care afectează atât adulții, cât și copiii. Dr. Cristina Bica, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, accentuează necesitatea tratării obezității conform noilor ghiduri internaționale, avertizând că amânarea intervențiilor costă vieți.
„Obezitatea este o problemă de sănătate publică ce afectează din ce in ce mai multe persoane, și a cărei prevalență o depășește pe cea a bolilor cardiovasculare, a cancerului sau a diabetului zaharat. Obezitatea a fost recunoscută ca fiind o boală, iar ultimele ghiduri internaționale ne îndeamnă să o tratăm ca atare, mai ales având în vedere vârstele din ce în ce mai fragede la care apare,” a precizat dr. Cristina Bica, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Reprezentanții asociațiilor de pacienți – Asociația Împreună Împotriva Obezității, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România APAH-RO și ENDO Pacienți-Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine din România fac apel la autoritățile din România să investească masiv în educația pentru sănătate, creșterea orelor de sport și accesul la suport specializat pentru cei afectați, dar lansează și un apel către întreagă societății pentru a stopa stigmatizarea.
„Pacienţii care suferă de boli endocrine au în general nevoie de îngrijire multidisciplinară. Însă când vine vorba despre pacienții endocrini care trăiesc cu obezitate echipa multidisciplinară este obligatorie. Cei care au multe kilograme în plus față de greutatea normală au nevoie de verificări medicale endocrinologice, cardiologice, gastroenterologice de multe ori și reumatologice. În plus este necesară susținerea din partea unui psiholog și a unui nutriționist deoarece, în primul rând, se lovesc de stigmatizare, de judecata celor din jurul lor, fără ca cei care judecă să știe prin ce trec pacienții cu obezitate. Este dificil să-ți păstrezi echilibrul emoţional, să respecți recomandările medicilor și ale nutriţioniștilor fără suportul, blândețea și compasiunea familiei, prietenilor și a cunoscuților. În momentul în care persoanele cu probleme de greutate sunt apostrofate se închid în ele, iar refugiul va fi aproape mereu într-un exces alimentar. Mâncarea le va da alinare și mulțumire, celelalte obiective precum o sănătate mai bună, dorința de a se mișca mai ușor, de a se îmbrăca cu hainele care în acel moment sunt mici, vor păli în fața mâncării. Așadar, STOP STIGMATIZARE, DA empatie și compasiune pentru oamenii care se confruntă cu problema obezității!”, a subliniat Adriana Turea, președintele Asociației Pacienților cu Boli Endocrine – ENDO Pacienți.
Impactul alimentației moderne
Într-un interviu exclusiv publicat de Videomedicina, un reputat medic român cercetător în Spania a evidențiat capcanele alimentației moderne, subliniind impactul negativ al consumului frecvent de fast-food și al dietei de tip western. Potrivit expertului, aceste obiceiuri alimentare nu doar că promovează un stil de viață nesănătos, ci contribuie semnificativ la creșterea ratei obezității și la dezvoltarea bolilor asociate, inclusiv cancerul. Aceste observații întăresc necesitatea unei reevaluări a sistemelor alimentare și a adoptării unor măsuri de prevenire la nivel individual și colectiv.
„În ultimii 20 de ani, și în România fast-food-ul a câștigat popularitate, iar timpul alocat gătitului acasă s-a redus semnificativ. Acest lucru duce la schimbări nesănătoase în alimentație și, implicit, la creșterea obezității”, a afirmat dr. Andreea Ciudin Mihai, expert în Endocrinologie și Nutriție, Spitalul Universitar Vall Hebron, Barcelona.
InfoCons Protecția Consumatorului: Un instrument pentru un stil de viață sănătos
De Ziua Mondială a Obezității, InfoCons Protecția Consumatorului a lansat Aplicația Europeană InfoCons – un instrument inovator ce permite consumatorilor să ia decizii informate legate de alimentația lor. Utilizatorii pot scana codurile de bare ale produselor alimentare pentru a obține informații despre ingrediente, aditivi, alergeni și valori nutriționale, pot calcula aportul de sare, zahăr și calorii și pot primi recomandări privind activitatea fizică necesară pentru arderea acestora. Această inițiativă vine într-un context în care se estimează că, până în 2030, 1 miliard de persoane la nivel global vor fi afectate de obezitate, evidențiind astfel nevoia urgentă de schimbare a sistemelor care ne influențează stilul de viață.
Obezitatea reprezintă o provocare majoră ce nu trebuie redusă la o simplă problemă de alegere personală. Este o boală cronică, cu multiple complicații, care necesită măsuri de prevenire și intervenție sistematică la nivel național și european.
Referințe:„
- Comunicat de presă „Obezitatea riscă să înlocuiască fumatul ca principala cauză de cancer”, București, 4 martie 2025.
InfoCons Protecția Consumatorului – Informare privind Ziua Mondială a Obezității. - Interviu exclusiv pe Videomedicina.ro: „Reputat medic român cercetător în Spania despre capcanele alimentației moderne – Impactul mâncării de tip fast-food și western asupra obezității.”
- Videomedicina.ro „Stop Obezitate: Alege să fii sănătos!” Obezitatea poate schimba viața în rău!
Vezi și:
„Stop Obezitate: Alege să fii sănătos!” Obezitatea poate schimba viața în rău!
Foto: envato.com
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com | videomedicina.ro