Lupta pentru viață. Cum e să fii pe lista de așteptare pentru transplant. Povestea unei adolescente

Ana Maria Șerban este o tânără de 17 ani care se confruntă cu cea mai grea încercare a vieții ei. Diagnosticată cu o afecțiune hepatică gravă, Ana Maria se află de patru ani pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat. Deși a fost un copil sănătos și plin de energie până la vârsta de 9 ani, o simplă durere de burtă i-a schimbat complet destinul. Povestea adolescentei, spusă de mama sa la conferința de presă a Agenției Naționale de Transplant (ANT) organizată cu ocazia lansării campaniei naționale ,,Cadoul vieții!” de conștientizare a donării de organe și țesuturi, a emoționat o sală întreagă.

Pe lista de așteptare pentru transplant sunt 6 copii la Spitalul Grigore Alexandrescu și alți 28 de copii care au nevoie de transplant renal la ICUTR Cluj. Datele ANT arată că în anul 2022 au fost efectuate în România  19 transplanturi pediatrice (14 rinichi, 3 ficat, 2 cord), un an mai târziu 17 (8 rinichi, 8 ficat, 1 cord), iar anul trecut 12  transplanturi pediatrice.(5 rinichi, 7 ficat).

De la un copil sănătos la o luptă continuă

Dana Băiță, mama Anei își amintește cu emoție momentul în care au aflat diagnosticul: „Până la 9 ani nu am avut nicio problemă. A fost un copil perfecționist, învăța foarte bine. Apoi, într-o zi, am ajuns la urgență cu o simplă durere de burtă. Analizele au arătat transaminaze foarte mari, peste 100.”

În ciuda regimului alimentar strict și tratamentelor administrate, boala Anei Maria s-a agravat, iar la 14 ani a fost diagnosticată cu ciroză hepatică. A fost inclusă pe lista de așteptare pentru transplantul salvator.

O familie unită în fața încercării

Dana Băiță speră că va putea fi donator pentru fiica sa, însă deocamdată așteaptă rezultatele testelor de compatibilitate. Dacă acest lucru nu va fi posibil, sora mai mare a Anei Maria, care are aceeași grupă de sânge, este pregătită să facă acest gest suprem de iubire. „Noi ne descurcăm singure, dar am văzut în spitale copii care sunt mult mai rău ca noi. Sunt părinți care nu mai au nicio speranță. Tot ce îmi doresc este ca oamenii să fie mai deschiși la donarea de organe, pentru că astfel pot salva vieți.”, spune mama tinerei.

O viață pusă pe pauză

Din cauza bolii, Ana Maria nu poate trăi ca un adolescent obișnuit. „Vrea să aibă prieteni, să meargă la liceu, să fie ca toți ceilalți. Dar singurul drum pe care îl face este între casă și spital. Face școala online și trebuie să aibă un regim alimentar strict.”, explică mama ei.

În ciuda acestor greutăți, Ana Maria își păstrează speranța. Îi place foarte mult limba engleză și visează să meargă la facultate. „Nu este încă hotărâtă ce va face mai departe, dar știe sigur că vrea să continue să învețe”, a spus Dana Băiță.


Campania „Cadoul Vieții” – o rază de speranță

Situația Anei Maria nu este un caz izolat. Potrivit Agenției Naționale de Transplant (ANT), peste 3.000 de pacienți se află pe listele de așteptare pentru transplanturi în România. În cadrul campaniei naționale „Cadoul Vieții”, lansată de ANT, oficialii din domeniul sănătății subliniază importanța donării de organe ca act de solidaritate și generozitate umană. „Lista de așteptare crește, iar numărul donatorilor este insuficient. Prin această campanie, ne dorim să aducem o schimbare reală în percepția și acceptarea donării de organe.”, a declarat dr. Guenadiy Vatacki, directorul executiv al ANT.

Un apel către oameni: Salvați o viață!

Povestea Anei Maria este un apel disperat la conștientizare. Fiecare persoană care decide să devină donator poate oferi șansa la viață pentru cineva aflat într-o situație critică. Dana Băiță speră că oamenii vor înțelege importanța acestui gest: „Dacă cineva pierde pe cineva drag, poate salva altă viață. Asta înseamnă donarea de organe: speranță pentru alți copii care au dreptul la viață.”

În timp ce Ana Maria așteaptă un transplant care să îi schimbe destinul, mesajul ei este simplu, dar puternic: „Vreau să trăiesc, vreau să mă fac bine.”

Iar medici cu inimă mare, așa cum este conf. dr. Laura Bălănescu, coordonator în cadrul Centrului de Transplant Hepatic-Pediatric de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu le oferă speranțe celor mici. ,,Pacientul pediatric trebuie să aibă locul lui, în spitale specializate care să îngrijească copii și așa este peste tot în lume. Sperăm să putem să dezvoltăm mai departe și alte ramuri din transplantul pediatric, transplantul renal pediatric, este un proiect la care lucrăm. La pacienții pediatrici, întotdeauna trebuie să avem o colaborare foarte bună cu un spital implicat în transplant de la adult, pentru că de cele mai multe ori realizarea unui transplant hepatic sau renal pediatric presupune investigarea în primul rând a membrilor familiei. Dacă aceștia sunt eligibili, atunci discutăm despre transplantul de la donator viu și noi pe acesta ne bazăm în primul rând activitatea. Iar dacă membrii familiei nu sunt eligibili, pacientul pediatric devine o prioritate pentru Agenția Națională de Transplant și întotdeauna ei au fost primii pe listă”, a declarat la conferința de presă dr. Laura Bălănescu.

‍ Urmărește-ne și pe:

 Site – https://videomedicina.ro
 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Obezitatea amenință să înlocuiască fumatul ca principal factor de risc pentru cancer

Obezitatea este percepută adesea ca fiind o problemă a kilogramelor în plus, dar este mai …

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.