Ana Raluca Chișu, fondatoarea Asociației Kinetobebe: ,,Suntem o țară în care kinetoterapia și psihologia nu au fost înțelese ani de zile nici măcar de cei care o predau în universități”

Kinetoterapia pediatrică este un program de terapie destinat bebelușilor și copiilor, care începe din primele zile de viață și care îi ajută să își depășească limitele de dezvoltare motorie. Prin intervenții specializate, copiii primesc șansa unei copilării independente, depășind dificultăți generate de diverse diagnostice. KinetoBebe este o rețea de prevenție și terapie pediatrică în care activează peste 42 de profesioniști în domeniul sănătății, iar asociația Kinetobebe este o organizație non-profit din București care se concentrează pe oferirea de terapii de recuperare complexe pentru copii cu vârste cuprinse între 0 și 16 ani. Cu activitate desfășurată în trei centre de recuperare pediatrică, asociația pune la dispoziție terapii precum kinetoterapie, terapie Vojta, terapia prematurului, terapie respiratorie, osteopatie pediatrică, logopedie, psihoterapie și multe altele. Scopul principal este de a sprijini copiii cu nevoi speciale să aibă o copilărie cât mai apropiată de normalitate. Mai mult, asociația acordă burse de terapie micuților care au nevoie în centrele KinetoBebe.

 Intervenția timpurie și corectă poate avea un impact major asupra sănătății copiilor

Tratarea și combaterea întârzierilor în dezvoltarea motorie a copiilor, a tulburărilor de coordonare, a asimetriilor și a afecțiunilor musculare în cazul copiilor trebuie să se facă timpuriu. „Sarcini care nu au fost neapărat atent observate sau chiar probleme care se depistează imediat după naștere, mai ales malformațiile genetice ajung la noi. Suntem o țară în care kinetoterapia și psihologia, ani de zile, nu au fost înțelese nici măcar de cei care o predau în universități”, a precizat Raluca Chișu, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Salina Flori de Sare, în care a vorbit despre programul #StaiDrept, dar și despre programul #BursedeTerapie.

Fondatoarea asociației Kinetobebe a subliniat nevoia unui acces mai facil și rapid la terapii eficiente, motiv pentru care KinetoBebe este OneStopShop, un program complet de terapie pediatrică.

Ana Raluca Chișu – antreprenoare socială, fondatoarea Asociației KinetoBebe
Ana Raluca Chișu – antreprenoare socială, fondatoarea Asociației KinetoBebe
Singurele centre de kinetoterapie care au funcționat non-stop în pandemia de COVID-19

,,În perioada pandemică și post-pandemică, centrele Kinetobebe au fost singurele centre care au funcționat non-stop. Fără niciun moment în care să ne oprim. Am știut să păstrăm curățenia și rigurozitatea igienică”, a spus Ana Raluca Chișu – antreprenoare socială, fondatoarea Asociației KinetoBebe.

Tradus în cifre anii de experiență se ridică la 14, numărul pacienților care au trecut pragul rețelei se ridică la 20.000.

,,Kinetobebe a oferit peste 17.630 de ședințe gratuite de kinetoterapie, ceea ce presupune un efort considerabil atât din partea echipei tehnice, cât și a celei profesionale. A acoperit 1.667 de evaluări, 17.630 de ședințe de kinetoterapie și 1.200 de ședințe de salinoterapie – toate gratuite”, a precizat pentru videomedicina.ro Raluca Chișu.

În cei 14 ani de activitate, au fost integrate peste 25 de terapii și metode terapeutice pentru a evalua și stimula corect dezvoltarea motorie și cognitivă a copiilor.

Pentru a asigura rezultate optime și un timp de recuperare cât mai scurt, terapeuții combină mai multe metode de recuperare, inclusiv tehnici precum Bobath, Schroth, Vojta, manevre oro-faciale, conceptele DNS sau RCM, precum și ședințele de osteopatie pediatrică.

Evaluarea inițială reprezintă primul pas în stabilirea unui plan de recuperare personalizat, bazat pe consultul kinetoterapeutului și analiza dosarului medical. Terapia urmărește atingerea potențialului maxim motor al copilului, desfășurându-se într-un mediu adaptat nevoilor acestuia. Un aspect esențial al recuperării este dialogul constant dintre kinetoterapeut și familie, prin reevaluări periodice care asigură monitorizarea progresului.

Problemele post-pandemice ridică necesitatea unor politici publice eficiente

De kinetoterapie copiii din România au mai multă nevoie ca oricând. Perioada post-pandemică a evidențiat probleme grave de sănătate la copii, în special dureri de spate cauzate de lipsa mișcării. „Foarte mulți copii de 9, 10, 11 ani s-au prezentat în cabinetele Kinetobebe și nu doar în cabinetele noastre, ci și în alte cabinete de kinetoterapie cu dureri de spate”, a atras atenția Raluca Chișu. Datele colectate de specialiștii Kinetobebe, au scos la iveală că 24% dintre școlari se plâng de dureri de spate și că doar jumătate dintre copii practică sport în mod regulat. Aceste date pot fi utile pentru Ministerul Sănătății în luarea unor decizii informate cu privire la sănătatea publică a copiilor.

Programul #StaiDrept, în școli

Până autoritățile decid să facă programe dedicate copiilor, asociația a acționat, demarând programul #StaiDrept, în școli, destinat screeningului postural pentru copiii din învățământul primar, La finalul primului an de program, asociația a prezentat rezultatele unui studiu efectuat în rândul a aproape 6000 de copii școlari din clasele 0-IV, din școlile de stat și private din București.:  24% au acuzat dureri de spate, iar 8% au probleme de greutate și 52% practică sport.

„Tot mai mulți copii intră în centrele noastre cu probleme de postură, dureri de spate, atitudini asimetrice, la vârste tot mai mici – 8-10 ani.  Durerile apar chiar în absența efortului fizic sau a unor lovituri, ceea ce ne-a făcut să tragem un semnal de alarmă și să punem reflectorul pe starea de sănătate a copilului școlar. Prin intermediul campaniei #StaiDrept avem ca obiectiv deschiderea unui dialog între noi, ca specialiști în dezvoltarea motorie a copiilor, părinți, copii și cadre didactice, pentru că acesta este mediul în care copilul școlar petrece mult timp. Acest proiect face parte din categoria celor care oferă informare și educare în sănătate și, mai ales, prevenție medicală. Chiar dacă profilaxia nu a intrat încă în reflexul românilor, ne propunem să creăm un cadru propice în care să conștientizăm nevoia de educație preventivă pentru sănătate. Chiar de la vârste școlare. Ne dori să extindem acest program în cât mai multe localități din țară, de aceea avem nevoie de parteneri care să ne ajute să continuăm. Salutăm demersul Ministerului Educației și Cercetării de a ni se alătura în acest proiect necesar, în calitate de parteneri”, a declarat Ana Raluca Chișu – antreprenoare socială, fondatoarea Asociației KinetoBebe.

Programul #StaiDrept continuă și acest an în școli și include completarea unor fișe de evaluare și sesiuni interactive în școli, susținute de kinetoterapeuții Asociației KinetoBebe, urmate de sesiuni gratuite de evaluare posturală și de terapie oferite în centrele KinetoBebe sau ședințe gratuite de salinoterapie la salina urbană Flori de Sare.

‍ Urmărește-ne și pe:

 Site – https://videomedicina.ro
 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Vitamina Soarelui: Medici și farmaciști despre nivelul optim de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătate, dar adesea este deficitară la majoritatea oamenilor La nivel …

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.