Vitamina D este esențială pentru sănătate, dar adesea este deficitară la majoritatea oamenilor
La nivel mondial, mai puțin de 50% din populație are un nivel optim de vitamina D. În România, datele sunt și mai alarmante: 79% dintre pacienții testați într-un studiu derulat de o clinică de nutriție prezentau un deficit, iar 50% aveau chiar o carență severă. Acest lucru are consecințe grave asupra sănătății, de la oboseală și insomnie până la un risc crescut de boli metabolice.
Vitamina D susține dezvoltarea oaselor, întărește sistemul imunitar și contribuie la prevenirea unor afecțiuni grave. Studiile arată că menținerea unui nivel optim de vitamina D poate reduce riscul de boli autoimune, infecții și chiar anumite tipuri de cancer.
,,O recomandăm atunci când avem nevoie de ea și nu neapărat atunci când lipsește. Într-un interval între 30 și 100 ng/mL, cum este normalul, nu ne mulțumim cu 28 sau cu 32. Vrem să fie la un nivel de 70-80, în așa fel încât să beneficieze omul respectiv de pe urma acestei vitamine. Ea este de altfel și un hormon foarte important, modulează sistemul imunitar. Vitamina D orientează înspre o imunitate corectă și reduce alergiile și fenomenele autoimune. Iar în ce privește pacienții oncologici s-a demonstrat că măcar un nivel peste 40 ar fi util mai ales pentru cancerul la sân”, a precizat pentru videomedicina.ro dr. Ciprian Ene, medic chirurg, membru fondator al Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă din București.
Dacă vorbim despre prevenție, nivelul optim de vitamina D ar trebui să fie între 70 și 80 ng/ml, susține medicul chirurg.
Dr. Bălănică: ,,Peste 95% din populația României suferă de un deficit major de vitamina D”
Pe lângă susținerea sistemului imunitar, vitamina D are o influență semnificativă asupra sănătății oaselor. Dr. Florin Ioan Bălănică explică faptul că „acțiunea vitaminei D la nivel osteoarticular este esențială. După vârsta de 21 de ani, secreția de colagen scade anual cu 2%, iar în primii 5 ani de menopauză, pierderea este de 30%. Menținerea unui nivel optim de vitamina D contribuie la prevenirea osteoporozei și a altor afecțiuni musculo-scheletale, iar după acest 5 ani de zile revenim la 2% pe an, a atras atenția dr. Florin Ioan Bălănică – medic specializat în psihonutriție și comportament alimentar, terapie medicală nutrițională. Medicul a spus că ,,probabilitatea ca o persoană care locuiește în România să aibă un exces de vitamina D este aproape zero, întrucât peste 95% din oameni au un deficit major de vitamina D”.
Absorbția vitaminei D, influențată de mai mulți factori
Primul eveniment din 2025 al companiei Pharma Nord, desfășurat fizic în București, a stârnit interesul farmaciștilor, care au venit în număr mare pentru a afla ultimele noutăți legate de beneficiile vitaminei D asupra organismului. Speakerul evenimentului, dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în psihonutriție, terapie medicală nutrițională și fondator al metodei patentate internațional #MetodaDrBălănică le-a vorbit farmaciștilor despre vitamina D și efectele sale asupra sănătății oaselor și a imunității, iar farmacista Claudia Mihai, una dintre participantele la eveniment, a mărturisit pentru videomedicina.ro că utilizează vitamina D din plin. „Da, folosesc vitamina D și o recomand tuturor pacienților, inclusiv pe timpul verii, când utilizăm creme cu factor de protecție solară care împiedică sinteza naturală a vitaminei D. Este indicat să o luăm toată viața, mai ales pentru sănătatea oaselor și prevenirea unor boli grave, ”a subliniat farmacist Claudia Mihai.
Absorbția vitaminei D este influențată de mai mulți factori, inclusiv expunerea la soare, alimentația și suplimentele alimentare. Dr. Ciprian Ene a subliniat că efectele cele mai bune sunt observate atunci când vitamina D este administrată sub formă de perle de vitamina D3, în ulei de măsline presat la rece, datorită absorbției crescute.
,,Am văzut foarte bune efecte în momentul în care recomandăm această formă, și în ce privește imunitatea și în ce privește reducerea alergiilor. Ajută chiar și la echilibrarea microbiomului intestinal, dacă este o formă bună, cu absorbție crescută și așa se întâmplă cu aceste produse”, a spus dr. Ene.
Deficitul de vitamina D este o problemă majoră de sănătate publică, dar poate fi prevenit printr-o monitorizare atentă și prin suplimentare adecvată. Fie că este vorba de copii, adulți sau vârstnici, menținerea unui nivel optim de vitamina D este esențială pentru o viață sănătoasă.
Material realizat cu sprijinul Pharma Nord
Surse:
- https://clinicasmartnutrition.ro/studiu-clinica-smart-nutrition-persoanele-obeze-au-mai-des-carente-de-vitamina-d/?utm_source=chatgpt.com#_ftn1
- https://www.mdpi.com/2072-6643/16/8/1176
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com | videomedicina.ro