Valeriana, Gelsenium și Ginseng – Cum se transformă plantele medicinale în remedii naturale?

Valeriana, Gelsemium și Ginsengul sunt trei exemple remarcabile de plante cu efecte benefice asupra sistemului nervos și a stării generale de bine. Află cele mai importante informații despre aceste plante medicinale de la prof. univ. dr. Carolina Negrei, medic primar de medicină internă, specialist în reumatologie, expert în toxicologie și fondator al clinicii Akeso.

Valeriana officinalis (Valeriană)

Valeriana este frecvent utilizată pentru reducerea anxietății și a insomniei datorită efectului său calmant blând.

,,Valeriana este recunoscută ca având efect sedativ prin prisma conținutului de acid valerianic, care stimulează receptorii gamma, receptorii acidului gamma-aminobutiric-neurotransmițătorul responsabil pentru calmarea anxietății. Are efect sedativ, anxiolitic. Hiperexcitabilitatea neuronală în condițiile administrării de valeriană este redusă și de aici avem și indicația în eventuale insomnii, pentru că poate induce un somn profund, însă administrarea excesivă poate duce la toleranță,” explică medicul.

Se găsește sub formă de: capsule, tincturi, ceaiuri, extracte și este utilizată ca sedativ și anxiolitic, fiind benefică în cazul insomniei și al stresului. Valeriana poate interacționa cu alte sedative și cu alcoolul, amplificând somnolența.

Este eficientă pentru relaxare, dar e necesară prudență la conducerea vehiculelor.

Gelsemium sempervirens (Gelsenium)

Gelsenium este o plantă originară din America de Nord, utilizată în special în homeopatie pentru efectele sale sedative și analgezice. Deși benefică, este extrem de toxică în doze mari, conținând alcaloizi neurotoxici ce pot provoca paralizie respiratorie.

„Este o plantă puternică, dar toxică în doze mari. De aceea, singura modalitate sigură de administrare este sub formă de preparate homeopatice”, spune prof.dr. Carolina Negrei.

Este utilizată pentru tratarea anxietății, migrenelor, insomniei și simptomelor de răceală și se regăsește în preparate homeopate (granule, tincturi), extracte lichide. Se recomandă utilizarea exclusiv sub supraveghere medicală.

Panax ginseng (Ginseng)

Ginsengul este un adaptogen valoros, utilizat de secole pentru creșterea energiei și rezistenței la stres. Ajută la îmbunătățirea performanțelor cognitive și fizice, fiind apreciat în medicina tradițională. „Este o plantă adaptogenă ce ajută organismul să facă față stresului fizic și emoțional, îmbunătățind și performanțele cognitive,” afirmă experta în toxicologie, care semnalează că poate crește tensiunea arterială și cauza insomnie. Ginsengul se găsește sub formă de capsule, extracte, ceaiuri, tincturi. Se recomandă prudență în utilizare la persoanele hipertensive și diabetice.

,,Există studii care să confirme îmbunătățirea performanțelor fizice în cazul ginseng-ului, la fel când vorbim despre rezistență, despre energie, când vorbim despre declinul cognitiv”, a dat asigurări prof. univ. dr. Carolina Negrei.

În zilele noastre, multe dintre medicamente au la bază plante, de aceea e bine să fim informați cu privire la beneficiile pe care le au acestea asupra sănătății. Mai multe detalii veți afla urmărind Podcast cu Prof. univ. dr. Carolina Negrei: Cum se transformă plantele medicinale în remedii naturale?

„Acest material face parte din seria „Cum se transformă plantele medicinale în remedii naturale?”, un proiect dedicat explorării terapiilor naturale și complementare. În cadrul materialelor din această serie veți afla mai multe despre puterea plantelor medicinale, însă și despre modalitatea în care terapiile complementare medicamentoase, precum homeopatia, gemoterapia sau fitoterapia și medicina integrativă le valorifică, bazându-se pe experiență și cercetare.

Informațiile prezentate în acest material au caracter informativ și nu substituie recomandările personalizate ale unui profesionist din domeniul sănătății. Pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, vă recomandăm să solicitați sfatul unui medic.

Realizator: Alexandra Mănăilă

‍ Urmărește-ne și pe:

 Site – https://videomedicina.ro
 Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
 Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
 Twitter – https://twitter.com/videomedicina

Abonează-te la canalul de YouTube! Click pe 🔔

© europontis.com | videomedicina.ro

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 7 ani este freelancer dar și asociat în EUROPONTIS.com SRL. Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

Conf. univ. dr. Roxana Oana Darabonț, medic primar cardiologie, medicină internă, președintele Grupului de lucru HTA al Societății Române de Cardiologie (SRC)

Hipertensiunea arterială: boala tăcută care a ucis un președinte american

Unul din trei adulți de pe planetă suferă de hipertensiune arterială (HTA), o boală silențioasă, …

videomedicina.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest website utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile sunt stocate în browserul Dvs. și efectuează funcții precum recunoașterea Dvs. atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând astfel echipa noastră să înțeleagă ce secțiuni ale site-ului le găsiți cele mai interesante și mai utile.

Puteți ajusta toate setările cookie-ului prin navigarea filelor din partea stângă.