În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV (virusul papilloma uman) este inclusă în cadrul Programului Național de Imunizare pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților, respectiv a reprezentanților legali care formulează o cerere la medicul de familie. Deși …
Citiți mai mult »Dictionar Medical
Demența fronto-temporală, explicată de prof. dr. Dan Rujescu, cercetător în topul celor 5% oameni de știință ai lumii
Prof. Univ. Dr. Dan Rujescu este medic psihiatru de origine română, stabilit în străinătate, care face parte din categoria celor 5% oameni de știință ai lumii, potrivit topului publicat de Universitatea Stanford în anul 2022. Prof. Dan Rujescu are o experiență de peste 30 de ani acumulată în diagnosticarea și …
Citiți mai mult »Glosar de termeni utilizați în Medicina Fizică și de Reabilitare
Ce este Medicina Fizică și de Reabilitare (MFR), care este definiția dizabilității din prisma medicilor de reabilitare și care sunt cei mai frecvent utilizați termeni în această specialitate medicală, aflați din acest glosar întocmit cu ajutorul Societății Române de Reabilitare Medicală (SRRM). Medicina Fizică și de Reabilitare (MFR) este …
Citiți mai mult »Expunerea la radon, a doua cauză de cancer pulmonar după fumat
Autor: Dr. Natalia Staver, medic specialist imagistică și radiologie medicală, Republica Moldova Cancerul pulmonar este al doilea cel mai întâlnit tip de cancer în Europa în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în cazul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și …
Citiți mai mult »Sfaturi dietetice pentru persoanele cu intoleranțe alimentare
Intoleranţele alimentare sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul copiilor şi adulților. Jumătate din populația globului suferă de intoleranță alimentară, conform Organizației Mondiale a Sănătății. ,,Sunt din ce în ce mai frecvente în România aceste intoleranțe. În momentul acesta există acest interes pentru că se observă foarte multă …
Citiți mai mult »Gripa la adulții și copiii cu boli pulmonare- prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru
Gripa, odată instalată în corp poate crește inflamația și poate slăbi organismul, agravând bolile preexistente atât la adulți cât și la copii. Persoanele cu boli pulmonare cronice sunt la risc de-a face complicații severe, astfel că gripa trebuie luată în serios. Videomedicina.ro a invitat-o pe prof. univ. dr. Roxana Maria …
Citiți mai mult »Gripa la persoanele cu boli cardiovasculare și diabet- dr. Valeria Herdea, medic de familie
Gripa nu face echipă bună cu bolile cardiovasculare și nici cu diabetul, prin urmare persoanele cu aceste afecțiuni cronice trebuie să fie extrem de atente la infecția cu virusul gripal. În acest episod al serialului despre Gripa, cel de-al doilea, dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreşedintele Colegiului Medicilor …
Citiți mai mult »Gripa: Ce trebuie să știm despre noul sezon gripal – dr. Virgil Musta, medic infecționist
Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese. Videomedicina.ro și-a propus un nou serial video în care pe parcursul a trei episoade să invite medici renumiți din România, din specialități diferite: …
Citiți mai mult »Dr. Anca Oltean, ortodont, explică ce este tratamentul cu myobrace și cine îl poate urma
Aparatele dentare sunt cea mai recomandată soluție terapeutică oferită de medicul specialist pentru corectarea anomaliilor preezente la nivelul aparatului oro-facial (mușcătură anormală, probleme de respirație, vorbire, înghițire etc.). Aparatele dentare clasice au o rată destul de ridicată de recidivă post tratament, lucru care a impulsionat eforturile specialiștilor în direcția identificării …
Citiți mai mult »Vaccinarea împotriva tuberculozei și hepatitei B: Accesul românilor și refugiaților ucraineni
Peste 154 de țări de pe mapamond au o politică de vaccinare BCG pentru întreaga populație, potrivit datelor OMS. În alte 32 de state, vaccinarea BCG (împotriva tuberculozei) este rezervată unor grupuri specifice de populație. Atât în România, cât și în Ucraina, acest vaccin este printre primele vaccinuri pe care …
Citiți mai mult »Tuberculoza: Accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni
În 2020, aproximativ 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. ,,Incidența tuberculozei în ultimii ani în România a fost în continuă scădere. Față de anul 2002, unde am avut cea mai mare incidență și-a fost undeva în jur de 142,9 la …
Citiți mai mult »HIV-SIDA: Accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni
În 2020, potrivit OMS, erau aproximativ 37,7 milioane de persoane cu HIV, dintre care peste două treimi în Regiunea OMS Africa. ,,În momentul de față sunt peste 17.000 de pacienți aflați în viață. Din păcate, în perioada de pandemie trebuie să plecăm de la o realitate, am vorbit despre o …
Citiți mai mult »Hepatitele: Accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni
Peste 354 de milioane de oameni din lumea întreagă trăiesc cu hepatita B sau C, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). ,,Din păcate, peste jumătate de milion de români au un virus hepatitic C, mulți dintre ei nu știu. La hepatita B, de asemenea, probabil că e un număr …
Citiți mai mult »Bolile cu transmitere comunitară: hepatite, HIV, tuberculoză și accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni
Peste 354 de milioane de oameni din lumea întreagă trăiesc cu hepatita B sau cu hepatita C, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). HIV reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, în 2020, potrivit OMS, erau aproximativ 37,7 milioane de persoane cu HIV, dintre care peste …
Citiți mai mult »Dr. Adrian Marinescu, infecționist explică diferența dintre Long-Covid și sechelele post Covid-19
Sindromul post-Covid sau Long COVID, cum mai este denumit, îi însoțește pe mulți din cei care fac infecția cu SARS-COV-2, indiferent de gradul de severitate al bolii. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ,,Matei Balș” din Capitală atrage atenția că trebuie făcută diferența între Long-COVID …
Citiți mai mult »Dr. Ana-Maria Vintilă, cardiolog: ,,Omul trebuie să își măsoare tensiunea arterială, chiar dacă se crede complet sănătos”
Hipertensiunea arterială, supranumită „ucigașul tăcut”, se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări. ,,Doi din zece nici măcar nu știu că au hipertensiune arterială, nu se tratează și în consecință se expun riscului de complicații severe precum infarctul acut de miocard, accidentul …
Citiți mai mult »Prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, medic cardiolog despre hipertensiunea arterială: ,,Tratamentul medicamentos se urmează toată viața”
Aproape jumătate dintre românii adulți au hipertensiune arterială. Peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. ,,Practic toți românii au auzit de hipertensiune arterială, un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a …
Citiți mai mult »Stresul, factor determinant al hipertensiunii arteriale
Multă vreme, hipertensiunea arterială a fost considerată o afecțiune a vârstnicului, fiind percepută de pacienți chiar drept un semn al îmbătrânirii, foarte greu de acceptat de mulți dintre aceștia. Cui ar trebuie să îi fie teamă de hipertensiunea arterială, în condițiile în care în fiecare an peste 30.000 de decese …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală în pandemia de COVID-19
În 2020, virusul gripal nu a circulat foarte mult pentru că a existat un alt virus dominant și anume SARS-COV-2, vinovat de peste 230 milioane de îmbolnăviri de COVID-19 până acum. Măsurile de distanțare, purtarea măștilor și restricțiile de circulație impuse de COVID-19 au dus și la limitarea răspândirii virusului …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală la adulții sănătoși
Gripa este considerată adesea de oameni drept o răceală mai puternică, ceea ce este incorect, fiindcă poate produce complicații foarte severe precum pneumonia și encefalita. ,,Adulții consideră că nu pot fi loviți de boală, fiindcă sunt sănătoși în principiu. Dar se întâmplă să te îmbolnăvești chiar dacă nu ai imunitatea …
Citiți mai mult »