Dictionar Medical

Rolul vitaminei D și beneficiile pentru sănătatea organismului uman. Studiu de caz: pacientă la menopauză cu osteoporoză

Oana Andreea Șuleac - medic primar endocrinolog

Vitamina D este o substanță cu rol important în funcționarea organismului uman. Aceasta favorizează menținerea sănătății oaselor și mușchilor din corp și a sistemului imunitar. Rolul său esențial este în imunitate și alte procese vitale. Tipurile de vitamina D. Ce alimente conțin vitamina D Cele mai importante forme de vitamina …

Citiți mai mult »

Endometrioza pune România pe harta lumii

O femeie din 10 la nivel mondial se confruntă cu endometrioză, o boală cronică, progresivă, de multe ori debilitantă. În România, endometrioza afectează aproximativ 500.000 de femei, fiind o afecțiune emergentă prin durere cronică și impactul infertilității, în 30-50% din cazuri. Prof. dr. Elvira Brătilă, membru fondator al Societăţii de …

Citiți mai mult »

Cristina Vieriu, gravidă cu scleroză multiplă: ,,Nu m-aș fi îmbarcat la cea mai mare aventură a vieții fără ajutorul echipei medicale!”

Scleroza Multiplă sau boala cu 1000 de fețe este cea mai frecventă cauză de invaliditate a adultului tânăr, exceptând traumatismele. Peste 2,5 milioane de oameni sunt diagnosticați, la nivel mondial, cu această afecțiune autoimună. ,,Cum va fi viața mea cu această boală”, s-a întrebat Cristina Vieriu la 16 ani, așa …

Citiți mai mult »

Hipertensiunea arterială nu vine singură? Învinge obezitatea!

În România sunt peste 4 milioane de persoane cu obezitate. Previziunile medicilor endocrinologi pentru anul 2035 arată că prevalența obezității va crește de la 22% cât este în prezent la 35%. Ca orice boală cronică, obezitatea vine cu diverse complicații și dintre cele mai frecvente, uneori și grave, sunt cele metabolice, în special din sfera cardiovasculară, incluzând și hipertensiunea arterială, supranumită „ucigașul tăcut”. ,,Întâlnim hipertensiunea arterială la peste 50% dintre pacienții obezi, poate chiar la …

Citiți mai mult »

Atrezie intestinală versus stenoză intestinală – explicațiile unui reputat chirurg austriac

O formă frecvent întâlnită de anomalie gastro-intestinală este atrezia jejuno-ileală, o afecțiune în care un segment al tractului gastro-intestinal nu se formează sau se dezvoltă anormal. Boala duce la ocluzia intestinului. În exclusivitate pentru Videomedicina.ro Ass. Prof. Priv.- Doz. Dr. Ștefan RISS, Specialist chirurgie la spitalul Wiener Privatklinik oferă pe …

Citiți mai mult »

Vaccinul gripal antrenează sistemul imun

Populația Uniunii Europene îmbătrânește, ponderea persoanelor cu vârsta peste 80 de ani aproape s-a dublat între 2001 și 2020 în unele state membre. De exemplu, din 2001 România a ajuns de la 2% din populație la 5% vârstnici peste 80 de ani în 2020. Sistemul imunitar scade pe măsură ce …

Citiți mai mult »

Stres – Simptome și remedii homeopate

Stresul, anxietatea și depresia sunt frați buni, merg mână în mână, dar primul care apare este stresul. 9 din 10 români consideră stresul boala secolului. Cum recunoști că ești stresat și mai ales ce poți face pentru a scăpa de stres, dar și ce remedii homeopate te ajută, explică dr. …

Citiți mai mult »

Dr. Sandra Alexiu: ,,Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV nu îndeamnă la promiscuitate”

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV (virusul papilloma uman) este inclusă în cadrul Programului Național de Imunizare pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților, respectiv a reprezentanților legali care formulează o cerere la medicul de familie. Deși …

Citiți mai mult »

Demența fronto-temporală, explicată de prof. dr. Dan Rujescu, cercetător în topul celor 5% oameni de știință ai lumii

Prof. Univ. Dr. Dan Rujescu este medic psihiatru de origine română, stabilit în străinătate, care face parte din categoria celor 5% oameni de știință ai lumii, potrivit topului publicat de Universitatea Stanford în anul 2022. Prof. Dan Rujescu are o experiență de peste 30 de ani acumulată în diagnosticarea și …

Citiți mai mult »

Gripa la adulții și copiii cu boli pulmonare- prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru

Gripa, odată instalată în corp poate crește inflamația și poate slăbi organismul, agravând bolile preexistente atât la adulți cât și la copii. Persoanele cu boli pulmonare cronice sunt la risc de-a face complicații severe, astfel că gripa trebuie luată în serios. Videomedicina.ro a invitat-o pe prof. univ. dr. Roxana Maria …

Citiți mai mult »

Dr. Anca Oltean, ortodont, explică ce este tratamentul cu myobrace și cine îl poate urma

Aparatele dentare sunt cea mai recomandată soluție terapeutică oferită de medicul specialist pentru corectarea anomaliilor preezente la nivelul aparatului oro-facial (mușcătură anormală, probleme de respirație, vorbire, înghițire etc.). Aparatele dentare clasice au o rată destul de ridicată de recidivă post tratament, lucru care a impulsionat eforturile specialiștilor în direcția identificării …

Citiți mai mult »