Dictionar Medical

Stres – Simptome și remedii homeopate

Stresul, anxietatea și depresia sunt frați buni, merg mână în mână, dar primul care apare este stresul. 9 din 10 români consideră stresul boala secolului. Cum recunoști că ești stresat și mai ales ce poți face pentru a scăpa de stres, dar și ce remedii homeopate te ajută, explică dr. …

Citiți mai mult »

Dr. Sandra Alexiu: ,,Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV nu îndeamnă la promiscuitate”

În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV (virusul papilloma uman) este inclusă în cadrul Programului Național de Imunizare pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților, respectiv a reprezentanților legali care formulează o cerere la medicul de familie. Deși …

Citiți mai mult »

Demența fronto-temporală, explicată de prof. dr. Dan Rujescu, cercetător în topul celor 5% oameni de știință ai lumii

Prof. Univ. Dr. Dan Rujescu este medic psihiatru de origine română, stabilit în străinătate, care face parte din categoria celor 5% oameni de știință ai lumii, potrivit topului publicat de Universitatea Stanford în anul 2022. Prof. Dan Rujescu are o experiență de peste 30 de ani acumulată în diagnosticarea și …

Citiți mai mult »

Gripa la adulții și copiii cu boli pulmonare- prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru

Gripa, odată instalată în corp poate crește inflamația și poate slăbi organismul, agravând bolile preexistente atât la adulți cât și la copii. Persoanele cu boli pulmonare cronice sunt la risc de-a face complicații severe, astfel că gripa trebuie luată în serios. Videomedicina.ro a invitat-o pe prof. univ. dr. Roxana Maria …

Citiți mai mult »

Dr. Anca Oltean, ortodont, explică ce este tratamentul cu myobrace și cine îl poate urma

Aparatele dentare sunt cea mai recomandată soluție terapeutică oferită de medicul specialist pentru corectarea anomaliilor preezente la nivelul aparatului oro-facial (mușcătură anormală, probleme de respirație, vorbire, înghițire etc.). Aparatele dentare clasice au o rată destul de ridicată de recidivă post tratament, lucru care a impulsionat eforturile specialiștilor în direcția identificării …

Citiți mai mult »

Bolile cu transmitere comunitară: hepatite, HIV, tuberculoză și accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni

Peste 354 de milioane de oameni din lumea întreagă trăiesc cu hepatita B sau cu hepatita C, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). HIV reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, în 2020, potrivit OMS, erau aproximativ 37,7 milioane de persoane cu HIV, dintre care peste …

Citiți mai mult »

Dr. Adrian Marinescu, infecționist explică diferența dintre Long-Covid și sechelele post Covid-19

Sindromul post-Covid sau Long COVID, cum mai este denumit, îi însoțește pe mulți din cei care fac infecția cu SARS-COV-2, indiferent de gradul de severitate al bolii. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ,,Matei Balș” din Capitală atrage atenția că trebuie făcută diferența între Long-COVID …

Citiți mai mult »

Dr. Ana-Maria Vintilă, cardiolog: ,,Omul trebuie să își măsoare tensiunea arterială, chiar dacă se crede complet sănătos”

Hipertensiunea arterială, supranumită „ucigașul tăcut”, se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări. ,,Doi din zece nici măcar nu știu că au hipertensiune arterială, nu se tratează și în consecință se expun riscului de complicații severe precum infarctul acut de miocard, accidentul …

Citiți mai mult »

Prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, medic cardiolog despre hipertensiunea arterială: ,,Tratamentul medicamentos se urmează toată viața”

Aproape jumătate dintre românii adulți au hipertensiune arterială. Peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. ,,Practic toți românii au auzit de hipertensiune arterială, un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a …

Citiți mai mult »