D

Demența fronto-temporală, explicată de prof. dr. Dan Rujescu, cercetător în topul celor 5% oameni de știință ai lumii

Prof. Univ. Dr. Dan Rujescu este medic psihiatru de origine română, stabilit în străinătate, care face parte din categoria celor 5% oameni de știință ai lumii, potrivit topului publicat de Universitatea Stanford în anul 2022. Prof. Dan Rujescu are o experiență de peste 30 de ani acumulată în diagnosticarea și …

Citiți mai mult »

Cum se tratează dermatita atopică

Dermatita atopică, boala care trece dincolo de piele și care afectează peste 200 de milioane de oameni din lumea întreagă, poate fi controlată și ameliorată cu medicație. Iar vestea cea bună este că în cazul copiilor se poate remite spontan. În acest episod al serialului ,,Dermatita atopică, dincolo de aparențe”, …

Citiți mai mult »

Care sunt simptomele dermatitei atopice

Dermatita atopică se manifestă într-un mod impredictibil și disturbator pentru viața pacientului. Pe de o parte sunt simptomele de la nivelul pielii: mâncărime, durere, disconfort, leziuni, toate acestea fiind persistente și supărătoare. Pe de altă parte, sunt manifestările psihice: anxietatea, depresia, tulburările de somn apărute pe fondul exacerbării simptomelor. Dermatita …

Citiți mai mult »

Care sunt cauzele dermatitei atopice

Dermatita atopică este cea mai frecventă boală inflamatorie a pielii, cu o incidență de până la 20% în rândul adolescenților și aproximativ 3% în rândul adulților la nivel mondial. În 85% din cazuri, dermatita atopică apare în primul an de viață. Este o afecțiune destul de puțin recunoscută, fiindcă nu …

Citiți mai mult »

Cine face parte din echipa de specialiști care îngrijește pacientul cu distonie neuromusculară ? – dr. Ovidiu Băjenaru

Neurologul este specialistul principal care îngrijește pacientul cu distonie neuromusculară, dar nu este singurul. Care este echipa multidisciplinară implicată în managementul distoniei neuromusculare, boala în care corpul nu te mai ascultă și ce spera să dezvolte în viitor academician prof. univ. dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru, părintele neurologiei moderne românești aflați …

Citiți mai mult »

De ce e nevoie de diagnostic genetic în distonia neuromusculară? – dr. Ovidiu Băjenaru

Distonia este o afecțiune neurologică rară, deosebit de gravă care se caracterizează prin contracții musculare susținute ce determină frecvente mișcări necontrolate ale organismului: mișcări de torsiune, tremor, toate acestea fiind cauzate de o transmitere improprie a impulsurilor nervoase. Studiile arată că la fiecare pacient această afecțiune se manifestă altfel, depinzând …

Citiți mai mult »

Cât de dificil este de stabilit diagnosticul de distonie neuromusculară? – dr. Ovidiu Băjenaru

Diagnosticul de distonie neuromusculară nu este usor de pus pentru că sunt multe mișcări involuntare în boli neurologice care creează confuzii unui necunoscător.  Unul dintre cei mai mari neurologi diagnosticieni pe care i-a avut România, prof. univ. dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru, a explicat în exclulsivitate pentru videomedicina.ro ce presupune diagnosticarea …

Citiți mai mult »

Ce înseamnă distonia neuromusculară – dr. Ovidiu Băjenaru

Distoniile sunt afecțiuni neurologice care creează tulburări în reglarea tonusului muscular. Distonia neuromusculară explicată pe înțelesul tuturor în exclusivitate pentru videomedicina.ro de academician prof. univ. dr. Ovidiu Alexandru Băjenaru, o somitate a neurologiei românești, care nu mai este printre noi, fiind răpus de COVID-19. Un serial în memoriam Ovidiu Băjenaru, …

Citiți mai mult »