Gripa afectează persoanele de orice vârstă, dar adulții peste 65 de ani si copiii sub 2 ani sunt deosebit de vulnerabili. La fel și cei care suferă de anumite boli cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice, sangvine, diabet sau de afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar. Este mult mai bine să fii …
Citiți mai mult »G
Prof. univ. dr. Sorin Aramă despre adaptarea vaccinurilor gripale la vârstnici
Amploarea impactului gripei asupra vieții de zi cu zi a celor afectați este subestimată și înțeleasă greșit. Se trece mult prea ușor peste diagnosticul de gripă, deși din gripă se poate muri. ,,Din păcate, în mintea noastră, în mentalul colectiv vaccin egal copil, lucru eronat cu totul, pentru că și …
Citiți mai mult »Vaccinul gripal antrenează sistemul imun
Populația Uniunii Europene îmbătrânește, ponderea persoanelor cu vârsta peste 80 de ani aproape s-a dublat între 2001 și 2020 în unele state membre. De exemplu, din 2001 România a ajuns de la 2% din populație la 5% vârstnici peste 80 de ani în 2020. Sistemul imunitar scade pe măsură ce …
Citiți mai mult »Gripa la adulții și copiii cu boli pulmonare- prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru
Gripa, odată instalată în corp poate crește inflamația și poate slăbi organismul, agravând bolile preexistente atât la adulți cât și la copii. Persoanele cu boli pulmonare cronice sunt la risc de-a face complicații severe, astfel că gripa trebuie luată în serios. Videomedicina.ro a invitat-o pe prof. univ. dr. Roxana Maria …
Citiți mai mult »Gripa la persoanele cu boli cardiovasculare și diabet- dr. Valeria Herdea, medic de familie
Gripa nu face echipă bună cu bolile cardiovasculare și nici cu diabetul, prin urmare persoanele cu aceste afecțiuni cronice trebuie să fie extrem de atente la infecția cu virusul gripal. În acest episod al serialului despre Gripa, cel de-al doilea, dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreşedintele Colegiului Medicilor …
Citiți mai mult »Gripa: Ce trebuie să știm despre noul sezon gripal – dr. Virgil Musta, medic infecționist
Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese. Videomedicina.ro și-a propus un nou serial video în care pe parcursul a trei episoade să invite medici renumiți din România, din specialități diferite: …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală în pandemia de COVID-19
În 2020, virusul gripal nu a circulat foarte mult pentru că a existat un alt virus dominant și anume SARS-COV-2, vinovat de peste 230 milioane de îmbolnăviri de COVID-19 până acum. Măsurile de distanțare, purtarea măștilor și restricțiile de circulație impuse de COVID-19 au dus și la limitarea răspândirii virusului …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală la adulții sănătoși
Gripa este considerată adesea de oameni drept o răceală mai puternică, ceea ce este incorect, fiindcă poate produce complicații foarte severe precum pneumonia și encefalita. ,,Adulții consideră că nu pot fi loviți de boală, fiindcă sunt sănătoși în principiu. Dar se întâmplă să te îmbolnăvești chiar dacă nu ai imunitatea …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală la vârstnici
Gripa contribuie la deteriorarea gravă a sănătății seniorilor și distruge de multe ori capacitatea de refacere a acestora. 9 din 10 decese cauzate de gripă sunt la persoanele peste 65 de ani. ,,Gripa este o boală greu de tolerat. Este complicat pentru un adult să facă febră aproape 40 chiar …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală la copii
Copiii nu doar că se află în categoria de risc privind gripa și complicațiile acesteia, dar și amplifică transmiterea gripei. Ei sunt principalii responsabili pentru transmiterea gripei acasă și în comunitate. Infecția gripală la copii crește indirect gradul de absenteism pentru părinți și frați, dar și incapacitatea de muncă a …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală: gravide, mămici și viitoare mămici
Gripa la femeile însărcinate crește de 5 ori riscul de spitalizare cu infecții respiratorii severe. De fapt, gravidele sunt cea mai afectată categorie de populație de infecția gripală, având cele mai grave forme și cel mai mare procent de deces în România. Femeile însărcinate mor cel mai mult de gripă, …
Citiți mai mult »Cine poate face gripă: categorii aflate la risc
Gripa de sezon este o boală care afectează anual între 10 și 30% din populația Europei și determină sute de mii de spitalizări. În România, în sezonul gripal 2018-2019, un adult din 3 care s-a îmbolnăvit de gripă, a avut nevoie de spitalizare. Anul 2020 a adus însă mai puține …
Citiți mai mult »Cum se tratează gripa – dr. Adrian Marinescu
An de an gripa reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică din România. Dacă lupți și tu cu virusul gripal, află cum se tratează corect gripa de la dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București. ,,Este o terapie simptomatică atât pentru viroză, cât și pentru gripă. Dacă …
Citiți mai mult »Epidemia de gripă – dr. Adrian Marinescu
Epidemiile anuale de gripă sunt asociate cu creşteri ale mortalităţii generale, ale cererilor de servicii medicale în regim de spitalizare şi ambulatoriu şi costuri economice semnificative. Despre epidemia de gripă, despre diferențele dintre epidemie și pandemie și despre măsurile care se iau înainte ca epidemia să apară și după ce …
Citiți mai mult »Cum poți preveni gripa – dr. Adrian Marinescu
Virusul gripal afectează anual în întreaga lume între 5-10 % dintre adulți și 20-30% dintre copii. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București oferă câteva sfaturi legate de felul în care poți preveni gripa, indiferent că ești tânăr sau vârstnic ori copil. Măsuri de igienă și …
Citiți mai mult »Simptomele gripei și ce trebuie să faci – dr. Adrian Marinescu
Nu există gripă fără febră. Dar mai sunt și durerile musculare, durerile de cap și alte manifestări neplăcute. Despre toate simptomele gripei vorbește pe larg dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București. ,,E o simptomatologie care seamănă și cu o răceală sau cu un guturai simplu, …
Citiți mai mult »Ce este gripa și cum se transmite – dr. Adrian Marinescu
Ce este gripa și cum se transmite? Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ,,Matei Balș” din București susține că gripa este o infecție virală a tractului respirator care se transmite pe cale respiratorie foarte ușor. ,,Este una din bolile contagioase care se transmite ușor, ceea ce înseamnă că în …
Citiți mai mult »