Majoritatea femeilor experimentează menopauza între 45 și 55 de ani, ca o parte naturală a îmbătrânirii biologice. Însă menopauza poate fi și o consecință a procedurilor chirurgicale sau medicale. Tranziția la menopauză se poate face treptat începând de obicei cu modificări ale ciclului menstrual, dar și cu alte schimbări care …
Citiți mai mult »Lumea medicala
Dr. Daniela Zob, despre simptomele timpurii în cancerul urotelial: ,,Când se sperie omul și se duce la doctor? Când îl doare și când sângerează”
În România, cancerul urotelial se situează pe al cincilea loc cu o incidență anuală de 5157 de cazuri noi și o prevalență la 5 ani de 16744 cazuri, conform datelor prezentate de GLOBOCAN 2022. ,,Incidența de neoplazie anuală în România este în jur de 105.000 de cazuri, cu mențiunea că …
Citiți mai mult »Dr. Alina Sturdza, radioterapeut oncolog WPK Viena cu reputație internațională, dezvăluie tipurile de cancer care răspund cel mai bine la radioterapie
Dr. Alina Sturdza este unul dintre medicii românii extrem de bine văzuți și apreciați la nivel mondial. Și-a dorit dintotdeauna să vindece cancerul, asta pentru că bunica ei bolnavă de cancer la sân s-a vindecat cu ajutorul radioterapiei și chimioterapiei, și după ce a absolvit UMF ,,Carol Davila” în București, …
Citiți mai mult »O fractură osteoporotică se produce la fiecare 3 minute. FRAX, testul-cheie în osteoporoză poate fi făcut de oricine. Vezi cum stai în următorii 10 ani!
Osteoporoza, boala care face ca oasele să devină poroase, slabe și fragile și să se rupă cu ușurință, chiar și în urma unei căderi minore, a unei lovituri sau a unei mișcări bruște, afectează, la nivel global, aproximativ 21,2% dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani și 6,3% dintre …
Citiți mai mult »Impactul poluării cu metale grele – Dr. Ciprian Ene despre detoxifiere
În ultimii 150 de ani industria, mineritul, centralele electrice și traficul rutier au ridicat emisiile de metale grele la un nivel cu totul nou. Metalele grele toxice precum arsenul, plumbul, cadmiul și mercurul pot pătrunde în aerul din jurul nostru și în corpurile noastre, unde se pot acumula și declanșează …
Citiți mai mult »Donarea de organe, o singură decizie poate salva mai multe vieți
Peste 100.000 de bărbați, femei și copii din Statele Unite ale Americii figurează pe lista națională de așteptare pentru transplant. Zilnic, 17 oameni mor în așteptarea unui organ salvator. În România, peste 4000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru un organ salvator. ,,Transplantul de organe este un …
Citiți mai mult »Află despre testele genetice în cancerul de sân – webinar live organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la nivel global. În fiecare an aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate cu această boală. Riscul genetic joacă un rol crucial în dezvoltarea cancerului de sân, motiv pentru care Asociația OncoPacienților PHOENIX organizează un webinar intitulat ,,Riscul genetic în cancerul …
Citiți mai mult »Dr. Victoria Hălmagi: ,,Fără a avea o școală de transfuzie în pas cu dezvoltarea științifică, actul transfuzional este cu riscuri”
Cu o experiență vastă de peste trei decenii ca medic de laborator clinic la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Deva, dar și ca director al Centrului județului Hunedoara, singurul centru de transfuzie din țară care are 3 secții la distanță de 30 km și 100 km, dr. Victoria Hălmagi deși s-a …
Citiți mai mult »Dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Prahova: ,,Munca nevăzută din spatele pungii cu sânge este complexă și implică multă răspundere”
Acum mulți ani, la dispensarul în care lucra dr. Georgeta Hanganu, o pacientă care suferea de talasemie majoră avea nevoie în mod constant de tratament transfuzional, iar găsirea componentelor sanguine potrivite pentru această pacientă erau mereu o adevărată provocare pentru medic. ,,Mi s-a părut că aș putea să fac mai …
Citiți mai mult »Ovidiu Boboescu, inspector SSM și donator: ,,Nu îmi pot imagina cum București, capitala unui stat european, poate avea centru de transfuzii care funcționează într-o clădire veche și precară. Sper să mă audă cineva!”
România are 42 de centre de transfuzie sanguină. Nu toate însă țin pasul vremurilor. Sunt câteva care se ,,învârt după soare”, așa cum s-au exprimat unii specialiști din sistemul autohton de medicină transfuzională, dar sunt și multe centre de transfuzie în țară care-și fac veacul în clădiri cu risc mare …
Citiți mai mult »Dermatologul Alin Nicolescu despre o imitatoare perfidă a altor boli: ,,Nu e nici alergie, nici simplă eczemă. Dermatita atopică nu e o banală boală de piele!”
Dermatita atopică afectează 1-3% din populația adultă de pe glob. Este o boală a pielii inflamatorie de tip 2, caracterizată printr-o senzație intensă de mâncărime (prurit) cu episoade recurente și evoluție cronică. ,,Această boală are niște simptome groaznice, o mâncărime de piele care face infernală, viața pacienților”, a declarat dr. …
Citiți mai mult »Exclusiv: Dr. Bogdan Catrangiu, președinte ARPC: ,,Medicina este socială și ne aparține atât timp cât putem să luptăm pentru ea”
Asociaţia Romȃnă pentru Prevenţia Cancerului a organizat la Biblioteca Academiei Române conferința ,,Medicul, amintiri și viitor”, eveniment menit să aducă un omagiu trecutului, să dezbată medicina prezentului, o profesiune cu mare implicare vocaţională plasată ȋntre era Jurămȃntului lui Hipocrate şi era a internetului şi a medicinei bazate pe prevenţie, diagnostic …
Citiți mai mult »EXCLUSIV: Sportul, o sursă sănătoasă de dopamină care ajută și în distonia neuromusculară
Distonia privită prin ochii Asociației Neurochirurgilor Americani este o tulburare de mișcare neurologică foarte complexă, foarte variabilă, caracterizată prin contracții musculare involuntare. Este o afecțiune care nu cunoaște granițe de vârstă, etnie sau rasială – poate afecta copiii mici până la adulții mai în vârstă de toate rasele și etniile. …
Citiți mai mult »EXCLUSIV: Andreea Cîrlan despre Soare Fără Pete: Asociația OncoPacienților Phoenix m-a ajutat să previn cancerul de piele
O treime din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere de piele, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Vara aceasta pe plaja din Mamaia, 25% dintre persoanele verificate în cadrul celei de-a opta ediții a campaniei Soare Fără Pete a Asociației OncoPacienților PHOENIX au fost depistate cu suspiciuni grave …
Citiți mai mult »Dr. Alexandra Roman, dermatovenerolog: ,,Campania Soare Fără Pete ajută nu doar în prevenția cancerelor cutanate, ci și în tratamentul acestora!”
Incidența cancerului de piele este în continuă creștere în ultimii ani. Melanomul se situează pe locul șase în topul celor mai frecvente tipuri de cancer, atât la bărbați, cât și la femei. Carcinomul cu celule scuamoase al pielii este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele. Asociația …
Citiți mai mult »EXCLUSIV: Cui se adresează medicina integrativă?
Medicina integrativă tratează persoana, nu doar simptomul sau boala pe care o are aceasta. Ia în considerare toți factorii care influențează sănătatea: biologici, comportamentali, psihosociali și de mediu. ,,Când vorbim despre medicină integrativă, vorbim despre noi toți, pentru că orice om își dorește în primul rând să-și păstreze sănătatea, iar …
Citiți mai mult »Ioana Cristea, președinte fondator Asociația OncoPacienților PHOENIX: ,,Campania Soare fără pete salvează vieți!”
Cancerul de piele poate afecta pe oricine la orice vârstă. Este mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani și la persoanele care au istoric de expunere prelungită la soare. Dar poate să apară în orice moment de-a lungul vieții. Dovadă sunt și cazurile depistate în cadrul campaniei ,,Soare Fără …
Citiți mai mult »Nutriția bazată pe știință. Dr. Anca Hâncu: ,,Să fim mai atenți la ce intră în corpul nostru!”
Metabolismul afectează fiecare celulă din organism, influențându-ne sănătatea, greutatea, procesul de îmbătrânire și consumul caloric. Dr. Anca Hâncu, medic generalist, nutriționist, doctor în științe medicale, a atras atenția asupra importanței regimului alimentar, arătând cât de mult contează dieta și stilul de viață în funcționarea metabolismului. Aproximativ 50 de milioane de …
Citiți mai mult »EXCLUSIV: Prof.dr. Lucie Švabíková, medic specialist fertilizare în vitro: ,,În Republica Cehă nu este legal și nici etic să alegi fătul în funcție de sex”
Cehia se află în primele trei destinații europene pentru tratamente de fertilizare, având cea mai mare rată de cicluri FIV (fertilizare în vitro ) pe cap de locuitor din Europa, respectiv 30.000 de cicluri de tratament efectuate anual. Specializată în fertilizare în vitro (FIV), prof.dr. Lucie Švabíková în calitate de medic …
Citiți mai mult »Alunițele și petele pe piele pot fi investigate. Dermatoscopii gratuite pe plajă la Mamaia
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că anual sunt depistate peste 300.000 de cazuri noi de melanom, unul dintre cele mai agresive cancere de piele. ,,Acest tip de cancer este printre cele mai întâlnite și grave la nivel global. Se estimează că, dacă nu se iau măsuri imediate, în Europa …
Citiți mai mult »