Stimularea cerebrală profundă (DBS) – o procedură chirurgicală avansată care poate schimba radical viețile pacienților cu boli neurologice severe precum Boala Parkinson, distonia sau epilepsia – este acum mai accesibilă românilor, datorită expertizei renumitului neurochirurg turc, prof. dr. Atilla Yılmaz, de la Spitalul Medicana din Istanbul, care tratează și pacienți …
Citiți mai mult »Lumea medicala
România poate salva mii de copii prin extinderea screeningului neonatal
Screeningul neonatal poate salva vieți încă din primele zile de viață ale bebelușului, fiindcă poate identifica boli genetice grave ce pot fi tratate eficient, dacă sunt descoperite la timp. ,,Nu a trecut nicio zi de când s-a născut Oana să nu mă întreb ce ar fi fost dacă am fi …
Citiți mai mult »Vitamina Soarelui: Medici și farmaciști despre nivelul optim de vitamina D
Vitamina D este esențială pentru sănătate, dar adesea este deficitară la majoritatea oamenilor La nivel mondial, mai puțin de 50% din populație are un nivel optim de vitamina D. În România, datele sunt și mai alarmante: 79% dintre pacienții testați într-un studiu derulat de o clinică de nutriție prezentau un …
Citiți mai mult »Ana Raluca Chișu, fondatoarea Asociației Kinetobebe: ,,Suntem o țară în care kinetoterapia și psihologia nu au fost înțelese ani de zile nici măcar de cei care o predau în universități”
Kinetoterapia pediatrică este un program de terapie destinat bebelușilor și copiilor, care începe din primele zile de viață și care îi ajută să își depășească limitele de dezvoltare motorie. Prin intervenții specializate, copiii primesc șansa unei copilării independente, depășind dificultăți generate de diverse diagnostice. KinetoBebe este o rețea de prevenție și …
Citiți mai mult »Stop Obezitate! Schimbarea începe cu tine!
O viață sănătoasă nu este un obiectiv imposibil de atins. Ea se construiește prin alegeri simple, dar esențiale. As. univ. Sorina Ispas, cadru universitar la Universitatea Ovidius Constanța, Catedra Științe preclinice, Disciplina Anatomie, împreună cu studenții de la Facultatea de Medicină Generală și de la Stomatologie au realizat un nou …
Citiți mai mult »EXCLUSIV: Prof. Univ. Dr. Carolina Negrei despre medicina integrativă și studiile științifice care-i susțin eficiența
După anii 1990 încoace, medicii de medicină integrativă au început să fie din ce în ce mai căutați, tocmai prin prisma faptului că s-a simțit lipsa abordării organismului ca întreg. În ultimul episod al serialului video dedicat medicinei integrative,prof. univ. dr. Carolina Negrei , medic primar de medicină internă și …
Citiți mai mult »Obezitatea amenință să înlocuiască fumatul ca principal factor de risc pentru cancer
Obezitatea este percepută adesea ca fiind o problemă a kilogramelor în plus, dar este mai mult decât atât. Ea reprezintă o boală cronică complexă, cu implicații majore asupra sănătății și cu riscul de a favoriza apariția a peste 13 tipuri de cancer, inclusiv cancerul de esofag, pancreas, colon, sân, endometru, …
Citiți mai mult »Dr. Florin Bălănică: „După menopauză, femeile devin egalele bărbaților în fața bolilor cardiovasculare”
Menopauza vine cu numeroase schimbări metabolice și hormonale. „Cât timp au menstruație, femeile sunt protejate de bolile cardiovasculare datorită estrogenului, care joacă un rol esențial în elasticitatea vasculară. După menopauză, acest hormon scade semnificativ, iar femeile devin egalele bărbaților în fața acestor boli,” a declarat pentru Videomedicina.ro dr. Florin Ioan …
Citiți mai mult »Rolul vitaminei D și beneficiile pentru sănătatea organismului uman. Studiu de caz: pacientă la menopauză cu osteoporoză
Vitamina D este o substanță cu rol important în funcționarea organismului uman. Aceasta favorizează menținerea sănătății oaselor și mușchilor din corp și a sistemului imunitar. Rolul său esențial este în imunitate și alte procese vitale. Tipurile de vitamina D. Ce alimente conțin vitamina D Cele mai importante forme de vitamina …
Citiți mai mult »Pharma Nord, 20 de ani în România. Lucian Blaga, dir. gen: ,,Am devenit un simbol al calității. Ne pregătim să lansăm produse pentru vegani”
Pharma Nord este unul dintre cei mai mari producători de suplimente alimentare şi remedii naturale din Europa. Compania dezvoltă, fabrică şi comercializează suplimente alimentare, remedii naturale în Danemarca şi medicamente care au o solidă bază ştiinţifică privind biodisponibilitatea, siguranţa şi documentaţia produselor. În România, Pharma Nord este de 20 de …
Citiți mai mult »Recomandările dr. Florin Bălănică pentru femei: Suplimente esențiale și general valabile la premenopauză și menopauză
Majoritatea femeilor experimentează menopauza între 45 și 55 de ani, ca o parte naturală a îmbătrânirii biologice. Însă menopauza poate fi și o consecință a procedurilor chirurgicale sau medicale. Tranziția la menopauză se poate face treptat începând de obicei cu modificări ale ciclului menstrual, dar și cu alte schimbări care …
Citiți mai mult »Dr. Daniela Zob, despre simptomele timpurii în cancerul urotelial: ,,Când se sperie omul și se duce la doctor? Când îl doare și când sângerează”
În România, cancerul urotelial se situează pe al cincilea loc cu o incidență anuală de 5157 de cazuri noi și o prevalență la 5 ani de 16744 cazuri, conform datelor prezentate de GLOBOCAN 2022. ,,Incidența de neoplazie anuală în România este în jur de 105.000 de cazuri, cu mențiunea că …
Citiți mai mult »Dr. Alina Sturdza, radioterapeut oncolog WPK Viena cu reputație internațională, dezvăluie tipurile de cancer care răspund cel mai bine la radioterapie
Dr. Alina Sturdza este unul dintre medicii românii extrem de bine văzuți și apreciați la nivel mondial. Și-a dorit dintotdeauna să vindece cancerul, asta pentru că bunica ei bolnavă de cancer la sân s-a vindecat cu ajutorul radioterapiei și chimioterapiei, și după ce a absolvit UMF ,,Carol Davila” în București, …
Citiți mai mult »O fractură osteoporotică se produce la fiecare 3 minute. FRAX, testul-cheie în osteoporoză poate fi făcut de oricine. Vezi cum stai în următorii 10 ani!
Osteoporoza, boala care face ca oasele să devină poroase, slabe și fragile și să se rupă cu ușurință, chiar și în urma unei căderi minore, a unei lovituri sau a unei mișcări bruște, afectează, la nivel global, aproximativ 21,2% dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani și 6,3% dintre …
Citiți mai mult »Impactul poluării cu metale grele – Dr. Ciprian Ene despre detoxifiere
În ultimii 150 de ani industria, mineritul, centralele electrice și traficul rutier au ridicat emisiile de metale grele la un nivel cu totul nou. Metalele grele toxice precum arsenul, plumbul, cadmiul și mercurul pot pătrunde în aerul din jurul nostru și în corpurile noastre, unde se pot acumula și declanșează …
Citiți mai mult »Donarea de organe, o singură decizie poate salva mai multe vieți
Peste 100.000 de bărbați, femei și copii din Statele Unite ale Americii figurează pe lista națională de așteptare pentru transplant. Zilnic, 17 oameni mor în așteptarea unui organ salvator. În România, peste 4000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru un organ salvator. ,,Transplantul de organe este un …
Citiți mai mult »Află despre testele genetice în cancerul de sân – webinar live organizat de Asociația OncoPacienților PHOENIX
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la nivel global. În fiecare an aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate cu această boală. Riscul genetic joacă un rol crucial în dezvoltarea cancerului de sân, motiv pentru care Asociația OncoPacienților PHOENIX organizează un webinar intitulat ,,Riscul genetic în cancerul …
Citiți mai mult »Dr. Victoria Hălmagi: ,,Fără a avea o școală de transfuzie în pas cu dezvoltarea științifică, actul transfuzional este cu riscuri”
Cu o experiență vastă de peste trei decenii ca medic de laborator clinic la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Deva, dar și ca director al Centrului județului Hunedoara, singurul centru de transfuzie din țară care are 3 secții la distanță de 30 km și 100 km, dr. Victoria Hălmagi deși s-a …
Citiți mai mult »Dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Prahova: ,,Munca nevăzută din spatele pungii cu sânge este complexă și implică multă răspundere”
Acum mulți ani, la dispensarul în care lucra dr. Georgeta Hanganu, o pacientă care suferea de talasemie majoră avea nevoie în mod constant de tratament transfuzional, iar găsirea componentelor sanguine potrivite pentru această pacientă erau mereu o adevărată provocare pentru medic. ,,Mi s-a părut că aș putea să fac mai …
Citiți mai mult »Ovidiu Boboescu, inspector SSM și donator: ,,Nu îmi pot imagina cum București, capitala unui stat european, poate avea centru de transfuzii care funcționează într-o clădire veche și precară. Sper să mă audă cineva!”
România are 42 de centre de transfuzie sanguină. Nu toate însă țin pasul vremurilor. Sunt câteva care se ,,învârt după soare”, așa cum s-au exprimat unii specialiști din sistemul autohton de medicină transfuzională, dar sunt și multe centre de transfuzie în țară care-și fac veacul în clădiri cu risc mare …
Citiți mai mult »